Gluten i sojasås?

Publicerat tisdag, 31 maj 2011

Hej!

Jag är glutenallergiker men har alltid ätit sojasås, då min dietist informerat mig om att det lilla som finns i kokas bort i processen och att inga höga halter uppmätts i Sverige. Nu när jag flyttat utomlands har jag upptäckt att restauranger oftast vägrar att servera soja om du informerar dem om att du är allergisk mot gluten. Plötsligt inser jag att jag inte pratat med en dietist på sex år; har det visat sig att soja inte får ätas av glutenallergiker? Eller kan det vara så att det är olika halter i olika delar av världen?

Tack på förhand!

Hej,

Sojasås tillverkas av sojabönor, vete, salt och vatten samt ibland socker. Sojabönorna ångkokas, sedan kyls de ner och och blandas med vetemjöl för att sedan fermenteras (jäsas). I viss tillverkning tillsätts även en mögelsvamp som bildar mjölksyra i detta steget. Sedan tillsätts vatten och salt. Fermenteringen tar ca 6 månader. Produkten man får pressas så att man skiljer vätskan från en massa av soja och vete. Vätskan pastöriseras och resultatet blir vad vi kallar en sojasås. Massan av soja och vete är en restprodukt av sojasåstillverkningen och tas ofta tillvara genom att användas som djurfoder.

Eftersom vete eller annan spannmålsprodukt vanligtvis används i tillredningen så måste det deklareras i ingrediensförteckningen. Men vid analyser av gluten i sojasåser har svenska Livsmedelsverket inte kunnat påvisa något gluten. Troligtvis hamnar det mesta av vetet i restprodukten som sedan används till djurfoder, medans ytterst små mängder möjligen kan finnas kvar i sojasåsen, dock i så små mängder att de inte kan analyseras. Livsmedelsverket har därför bedömt att personer med celiaki kan äta sojasås utan risk.

De flesta andra länder har inte gjort sådana här analyser och går endast efter ingrediensförteckningen. Eftersom vete står i ingrediensförteckningen bedömer de då att sojsåser inte bör ingå i den glutenfria kosten.

, ,

  1. #1 av Mohammed, 2015-11-18 - 20:22

    Inehåller soja glutin gris؟؟؟
    jag hoppas att ni svarar så snabbt som möjligt

  2. #2 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-11-18 - 20:39

    Nej, varken soja eller gluten innehåller gris.

(publiceras inte)