Hur stor skada ger gluten vid misstag?

Publicerat tisdag, 17 december 2013

Hej!

Hur stor och långvarig skada uppstår på tarmen om jag som glutenintolerant äter för mycket gluten vid enstaka tillfällen?
T ex en bit smörgåstårta på kalas eller en lussekatt till jul… Har hört att bara en brödsmula kan fördärva tarmen för ett HALVÅR framåt, men det verkar osannolikt? Känner ingen skillnad alls om jag äter en vanlig smörgås någon enstaka gång…

Tack och mvh Lisa

 

Det är tyvärr inte möjligt att säga hur mycket tarmen skadas av en viss mängd gluten, eller hur lång tid det tar innan tarmen läker. Det är troligtvis individuellt.

Det man vet är att tarmslemhinnan troligtvis skadas oavsett om man får symptom eller inte. Att en brödsmula skulle ge en skada som tar ett halvår att läka tycker jag också låter osannolikt. Men äter man en vanlig macka skulle det säkert kunna ta ett par veckor innan skadan är läkt. Men det är en gissning, mellan tummen och pekfingret, utifrån att jag hört flera med celiaki säga att de upplever symtom i en vecka efter att ha fått i sig gluten.

Det rekommenderas inte att slarva med den glutenfria kosten, eftersom man tror att upprepade tarmskador kan ge negativa effekter på hälsan på sikt. Men alla läkare inom området är inte överens när det gäller detta. Det man är överens om, är att det inte är bra för hälsan att gå odiagnosticerad i många år eller att slarva med den glutenfria kosten i långa perioder.

I slutänden är det den med celiaki som själv måste ta ställning till om det är värt att ta risken för några minuters njutning. Och då är det viktigt att veta att symptom troligtvis inte står i relation till hur stor skadan blir, det vill säga att det sannolikt uppstår en skada oavsett om du får symtom eller inte.

 

 

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)