Intag av DHA-fett vid fiskallergi hos ammande mamma?

Publicerat onsdag, 16 februari 2011

Hej!

Min sambo är allergisk mot fisk, och min 11 veckor gamla son är allergisk mot mjölk samt ägg (när han får det genom bröstmjölken också – han är helammad).

Vi förstår att DHA-fett är viktigt för hjärnans utveckling, hur kan min sambo äta för att få i sig tillräckligt med DHA för att vår son ska få så mycket han behöver?

Hej,

Kosttillskott med DHA från alger kan vara ett alternativ

Detta är ingen lätt fråga. Tyvärr är DHA animaliskt och finns i fisk och skaldjur. De flesta fiskallergiker tål skaldjur så ett ökat intag av räkor, musslor, bläckfisk, ostron, krabba och kräftor kan ge ett värdefullt tillskott av DHA. En del fiskallergiker kan också tåla vissa fiskar då det finns många olika fiskfamiljer. En del fiskallergiker vet vilka fiskar de tål och inte tål medan andra skulle kunna ta reda på det genom utvidgad allergitestning. En del allergispecialister kan gå med på att göra en sådan utvidgad allergitestning om det anses viktigt. Det är rätt dyrt men går man till en privat allergiläkare kan man ju själv bestämma vad man har råd med eftersom man då får betala proverna själv.

Att ta fiskoljekapslar vid fiskallergi är inte att rekommendera. Man kan då välja att ta linfröolja eller linfröoljekapslar istället. Linfröolja innehåller omega-3-fettsyran ALA (alfalinolensyra) som till viss del kan omvandlas till DHA i kroppen.

Jag skulle rekommendera din sambo att ta en sked linfröolja om dagen, gärna utblandad i något kallt om hon tycker att oljan är obehaglig att svälja som den är. Man kan köpa billig linfröolja i livsmedelsbutiken, en flaska på 0,5 liter kostar ca 30 kr. I hälsokosthandeln kan man köpa finare linfröolja som är mycket dyrare. Den innehåller ofta tillsatt E-vitamin för att inte härskna, men mängden omega-3 är samma som i den billiga oljan. För att förhindra att den billiga oljan inte härsknar bör den förvaras i kylskåp när man öppnat den. Hållbarhet efter öppning är då vanligtvis 3 månader. Lukta på oljan när du öppnar en ny flaska och lär dig hur den luktar. Om den börjar lukta konstigt så kassera den även om det ännu inte gått 3 månader. Härsken olja är inte nyttigt. Jag använder själv den billiga oljan och det är väldigt lätt att genom doften avgöra huruvida den härsknat eller inte. Det har bara hänt mig en gång att den härsknat inom de 3 månaderna efter öppning, så jag tycker att det är ett prisvärt alternativ.

Tyvärr är det omöjligt att veta exakt hur mycket din sambo behöver äta av skaldjur och linfröolja för att det skall gå över tillräckligt mycket DHA i bröstmjölken. Man får helt enkelt göra så gott man kan.

Relativt nytt är kosttillskott med DHA från alger, det är rätt dyrt men kan kanske vara ett alternativ. Jämför gärna priser. Ett exempel är att beställa på nätet, t ex på www.skanstullshalsokost.se , de har denna produkt http://www.skanstullshalsokost.se/fettsyror-oljor/2975-thorne-research-dha-90-kapslar-693749609018.html Observera att det finns många olika algprodukter men få som har uppgift om DHA-innehåll.

Det finns också kosttillskott av sälolja som innehåller DHA, men hur politiskt korrekt det är att rekommendera dessa kan kanske diskuteras… Du hittar i alla fall information om detta tillskott på www.salolja.se

När din son är 1 år kan ni ge honom fiskoljetillskott för barn om ni vill då jag misstänker att ni inte äter fisk hemma i någon större utsträckning om en familjemedlem är fiskallergisk. Vill ni starta med fiskoljetillskott tidigare så rekommenderar jag att ni kontaktar er sons allergiläkare för att få individuellt råd om detta för just ert barn.

 1. #1 av Anki Sundin, 2011-03-18 - 18:21

  Mycket bra svar.
  Inom kort kanske vi också har “vegetabilisk fiskolja” via genmodifierade oljeväxter. Krillolja är ju också något relativt nytt, men det är inte säkert att det fungerar heller vid en fisk- och skaldjursallergi.

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-04-07 - 14:16

  Tack!
  Ja, “vegetabilisk fiskolja” kan komma att bli ett alternativ, det blir spännande att se utvecklingen.

  Krill är ett kräftdjur och således kan inte krillolja rekommenderas till skaldjursallergiker. Men de flesta fiskallergiker tål skaldjur, så krillolja är möjligen ett alldeles utmärkt alternativ för dem! Tack för din kommentar 🙂

(publiceras inte)