Kan man äta kokta nötter vid nötallergi?

Publicerat torsdag, 19 januari 2012

Hejsan,

Jag har en fråga angående nötter. De senaste fem åren har jag utvecklat pollenallergi. Så har det blivit massa olika korsreaktioner eftersom jag inte längre kan äta kärnfrukter som äpple, päron och även stenfrukter. Jag tål heller inte längre hasselnötter. Därför undrar jag om man kan äta nötterna om man kokar dom? Eftersom jag kan äta äpplen och andra frukter när de är tillagade eller torkade.

 

Hej,

Många som reagerar på hasselnötter till följd av korsreaktion på grund av björkpollenallergi tål upphettade hasselnötter även om råa hasselnötter ger lindriga besvär som till exempel klåda i munnen. Vanligtvis går ofta kakor med hasselnötter bra eftersom de blivit upphettade i ugn. Huruvida kokning eller förvällning fungerar vet jag faktiskt inte, det är nog inget vanligt tillvägagångssätt. När det gäller frukter sitter ofta proteinet man reagerar på mest koncentrerat i och precis under skalet, men proteinet i hasselnöten finns mer jämnt fördelat i hela nöten. Så jag tror att hasselnöten behöver bli upphettad helt igenom om du förstår vad jag menar.

Vid ren hasselnötsallergi, som inte är en korsreaktion på grund av björkpollenallergi, är det inte lika vanligt att man tål upphettade hasselnötter.

Oavsett, så bör man inte prova detta på egen hand om man får allvarliga symtom av hasselnöt, till exempel astma. Då bör man diskutera saken med sin läkare eller dietist först. Känner man sig osäker på om de symtom man får räknas som lindriga eller allvarliga kan det också vara idé att diskutera detta med sin läkare eller dietist. Tyvärr är det vanligt att man undviker olika födoämnen i onödan på grund av rädsla och ovisshet.

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)