Kan man äta vetegräs om man är veteallergisk?

Publicerat onsdag, 31 oktober 2012

Hej,
Jag är allergisk mot bl.a. vete, råg, korn, havre, gluten etc. Men jag undrar om jag då per automatik är allergisk mot vetegräs, råggräs, korngräs, havregräs också? Alltså, innehåller dessa “gräs”-sorter även respektive protein?
Tacksam för svar,
Pontus

Hej Pontus,

Detta är en fråga som jag har funderat mycket på. Alla uppgifter jag har kunnat hitta säger att vetegräs är glutenfritt och att glutenproteinet bara finns i vetekornet och inte vetegräset som gror ur vetekornen. Men jag har träffat glutenintoleranta som upplever att de inte tål vetegräs, och jag har läst en hel del bloggar och andra inlägg på internet där glutenintoleranta skriver att de har blivit jättedåliga av vetegräs med samma symptom som de får av gluten.

Vetegräs innehåller proteiner, men skall tydligen inte innehålla just glutenprotein, som är ett olösligt protein och utgör ca 80% av det protein som finns i vetekornet. Övriga proteiner är vattenlösliga och saltlösliga proteiner.

Veteallergiker reagerar vanligtvis på omega-gliadin, och detta är ett olösligt protein som man kan påvisa vid analys av gluten. Eftersom man inte kan påvisa gluten i vetegräs bör där inte finnas andra olösliga veteprotein heller. Ur den synpunkten skulle de flesta veteallergiker kunna äta vetegräs. Men vissa vattenlösliga veteproteiner kan också vara allergena, t ex amylas inhibitorer som ibland korsreagerar med gräsallergener, men också albuminer och andra vatten/saltlösliga proteiner som inte detekteras vid analys av gluten. Man tror att de veteallergiker som reagerar på dessa  vatten/saltlösliga proteiner är mycket få. Men de finns!

Så jag skulle inte våga rekommendera en veteallergiker att prova vetegräs (och därmed inte heller någon havreallergiker att prova havregräs, och så vidare). Å andra sidan skulle jag inte rekommendera någon som är glutenintolerant att prova vetegräs heller, egentligen bara för att jag hört och läst om så många med celiaki (glutenintolerans) som upplever att de reagerar på vetegräs trots att det enligt uppgift skall vara glutenfritt. Men om en patient med celiaki eller spannmålsallergi kom till mig med frågan och var mycket angelägen, skulle jag försöka se på den individuellt, det vill säga ur just den personens allergivinkel (svårighetsgrad av allergi och så vidare).

I mina ögon är detta en svår fråga, och var och en får försöka bedöma om de vågar prova eller inte. Gärna i diskussion med sin läkare eller dietist, utifrån allergins svårighetsgrad och den hälsomässiga betydelsen av att inkludera spannmålsgräset i kosthållet.

 1. #1 av Ann-Sofie, 2013-02-01 - 13:28

  Hej! Jag är allergisk mot vetemjöl och jag måste kommentera att du skrivit att sojasås är ok. Den tillverkas oftast på fermenterat vete. Glutenintoleranta brukar avrådas att använda allt utom guldsoja som är en “falsk” variant av soja, dvs mest färgkulör och smakämnen. Dock har numer René voltaire en sojasås som är glutenfri- gjord på fermenterat ris. Mvh

 2. #2 av Iona, 2013-05-16 - 21:47

  I am in fact pleased to read this website posts which contains tons of valuable facts, thanks for providing such information.

 3. #3 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2013-05-16 - 22:08

  @ Iona: Thanks for positive feedback 🙂

  @ Ann-Sofie: Jag ber om ursäkt för att jag inte svarat/kommenterat ditt inlägg. Av någon anledning fick jag inte meddelande då du kommenterade mitt inlägg i februari. Jag antar att det är mitt inlägg “Gluten i sojasås?” som du menar: http://fragadietisten.se/overkanslighet-2/allergier/gluten-i-sojasas

  Läs det gärna igen för att förstå tillverkningsprocessen, där slutprodukten (alltså sojasåsen) inte innehåller detekterbara mängder gluten. Därför anses den vara ok för dem som har celiaki (glutenintolerans). När det gäller allergi mot vete kan saken vara helt annorlunda. Detta för att gluten endast utgör 80% av de proteiner som finns i vete. Det är gluten som personer med celiaki reagerar på. De flesta veteallergiker reagerar också på gluten. Men en del veteallergiker reagerar på de resterande 20% proteinerna i vete, som framförallt är vattenlösliga och inte detekteras av glutenanalyser. Därför kan en veteallergiker möjligen reagera på sojasås, trots att en person med celiaki inte gör det. Tyvärr finns ännu ingen analys bara för de vattenlösliga proteinerna i vete. Därför vet vi inte om sojasås innehåller vattenlösliga veteproteiner som en del veteallergiker skulle kunna reagera på.

  Hoppas detta gör saken lite tydligare för dig.
  Mvh, Nanna

 4. #4 av Seida Gruda, 2013-12-08 - 10:22

  Hej Nanna Mossberg !

  Jag har vete,korn,råg och havre allergi, även mjölk allergi. Men jag tror inte jag har förståd riktigt det här med havre.Undviker alt med vete,men har ätit rent havre fast jag har märkt att jag reagerat på det. Är det så att det inte är bara vete proteinet jag reagerar på.Ska jag utesluta helt havre,även ren ? Har till och med använd havre mjölk/jogurt och havre grädde under tiden jag sökt svar till varför jag inte mår bra,och vad jag reagerar på? Jag har nog missförstått alt. Snälla kan inte du hjälpa mig och förtydliga det så jag vet hur jag ska fortsätta.
  Tack på förhand! Mvh.Seida

 5. #5 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2013-12-08 - 18:18

  Hej Seida Gruda!
  Du skriver att du har allergi mot vete, korn, råg, havre och mjölk. Det betyder troligen att du måste utesluta alla dessa ur kosten och därmed äta helt gluten- och mjölkfritt. I alla fall att du inledningsvis måste utesluta dem allihop, för att se om du då blir symptomfri. Om du blir symptomfri kan du återintroducera en av dem åt gången för att se vilken/vilka som utlöser symptom.

  För att ersätta bröd, pasta, frukostflingor och kakor så titta på den glutenfria hyllan i butiken, där hittar du mycket. Det finns säkert också en del glutenfria bröd mm i frysen i butiken.

  De mjölkersättningar du kan använda är de som är baserade på t ex ris, soja, kokos och mandel.
  = rismjölk, risgrädde, risglass, sojamjölk, sojagrädde, sojayoghurt, sojaglass, sojaost, soja creme fraiche (sour supreme), kokosmjölk och mandelmjölk.

  Lycka till!
  Mvh Nanna

 6. #6 av Seida Gruda, 2014-02-03 - 12:47

  Hej igen Nanna !
  Nu har jag en fråga eller kanske blir fler angående min dotters allergier och hennes envisa eksem.Hon har många allergier : vete,korn,råg,havre,majs,soja,ägg,kokos,citron,citronsyra,jordnötter,hasselnötter,valnötter,mandel,äpple,morot. Morot och äpple klarar hon kokta eller stekta,alt annat utesluter vi ur hennes kost.Ändå har hon mycket eksem på halsen,armveck,händer(mellan fingrar mest) bena men även huvudet.På hårbotten har hon typ sår som kliar och bränns. Hon tar tavegyl till natten mot klådan men hjälper ändå inte så mycket. Nu har vi börjat med en mjölkfri kost också,bara för att se om det blir någon förändring,har kört nu drygt en vecka.Vad jag förstår så ska man testa minst 3-4 veckor för att se resultat.Hon blir så frustrerad för att hon är så begränsad med mat, och att eksemet syns men att det kliar också så fruktansvärt.Nu till min första fråga:kan nånting annat som hon äter korsreagera med hennes allergier? Kikärtmjöl,bovetemjöl,några grönsaker eller frukt? Ska hon utesluta majsstärkelse helt? Vi utesluter vetestärkelse helt. Ohh nu blev det en lång inlägg 🙂 Hoppas du kan hjälpa oss med förslag. Tack på förhand ! //Seida

 7. #7 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2014-02-06 - 10:12

  Hej Seida!
  Ja, det brukar vara bra att prova diet lite längre tid när det handlar om eksem, oftast 1-2 månader.

  Kikärtor kan korsreagera med soja.
  Andra frukter som kan korsreagera med äpple är t ex päron, persika, nektarin, plommon, aprikos.

  Är hon väldigt allergisk mot majs kan det vara nödvändigt att utesluta majsstärkelse, men det är ovanligt. Majsstärkelse innehåller små mängder majsprotein, det är alltså inte helt majsproteinfritt.

  Har din dotter några pollenallergier?

  Oavsett matallergi så är det viktigaste vid eksem att man smörjer ofta. Flera gånger om dagen. Se till att ha fått en bra kräm för detta på recept från hennes hudläkare. Det är också viktigt att allt är milt och parfymfritt när det gäller sådant som tvål, schampo, tvättmedel och liknande. Använd gärna babyolja istället för tvål. Om du känner dig osäker på om du behandlar eksemet på rätt sätt så be att få ett besök med en eksemkunnig sjuksköterska för råd och information.

  Lycka till!

(publiceras inte)