Kornmalt innehåller gluten

Publicerat lördag, 08 maj 2010

hej jag är gluten och jag undrar om jag kan äta/dricka saker med kornmalt i ? Jag har diabetes också så jag får inte ont i magen av saker jag inte tål utan jag sjunker i blodsocker vilket är väldigt farligt . Så jag vill inte chansa . Tacksam för snabbt svar. /Sofie

Hej Sofie,

Kornmalt innehåller tyvärr gluten, precis som malt av vete. Däremot är kornmaltextrakt vanligtvis glutenfritt, liksom maltextrakt av vete.

Cornflakes kan innehålla gluten

Det finns dock undantag från regeln, vilket komplicerar det hela. Ett exempel är att maltmjöl av korn ibland kan ingå i så liten mängd att glutenintoleranta kan äta/dricka produkten. Detta för att glutenhalten i produkten blir så låg. Se till exempel information om Proviva här.
Ett undantag från att maltextrakt alltid går bra är det maltextrakt av korn som Kellogg’s använder i sina flingor. Se analyssvar från Livsmedelsverket här och Kellogg’s Flingguide från år 2010 här. På sidan 9 står det “Villkoren för livsmedel lämpliga vid glutenintolerans har skärpts. En konsekvens är att Kellogg’s flingor och K-snacks innehåller mer gluten än vad som tillåts i förordningen och är därmed inte lämpliga vid glutenintolerans“.

Känsligheten för gluten hos personer med celiaki är nämligen inte noll och spårmängder av gluten går bra. Det finns gränsvärden för hur mycket gluten en produkt får innehålla för att vara lämplig till personer med celiaki, se mer information här.

Är du tveksam när det gäller en speciell produkt så rekommenderar jag att du kontaktar tillverkaren.

,

 1. #1 av Frida, 2012-03-16 - 08:53

  Hej, jag undrar vad man kan köpa/äta för något godis när man är glutan? Där det står kan innehålla gluten går inte att äta, är jätte känslig, :/ tycker att man har läst på allt!
  Har en fråga till! Canser, jag försöker att hålla mig till glutenfri kost! Men inte alltid så lätt, händer att man få i sig gluten ändån, rädd att jag ska bli sjuk och dö i canser, är 21 år, är jätte orolig, har ofta ont i
  Magen och svullen

  Tacksam för ett svar!

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2012-03-16 - 09:35

  Hej Frida! Om du har celiaki (glutenintolerans) och trots att du håller en strikt glutenfri kost fortfarande har ont i magen ofta och är svullen, så rekommenderar jag att du vänder dig till läkare för vidare utredning. Kanske har du något mer tillstånd, som laktosintolerans eller IBS. Det finns säkert hjälp så att du kan slippa allt magont.

  Om man har celiaki och någon gång får i sig gluten av misstag så blir tarmen skadad. Men håller man en strikt glutenfri kost så läker tarmslemhinnan snabbt igen. Du behöver inte vara rädd för cancer, du är så ung och har fått din diagnos såpass tidigt, så du har troligtvis inte högre risk än någon annan för att få tarmcancer. Så försök att inte oroa dig, för oro kan också göra att man får ont i magen.

  Eftersom du tycker att det är svårt att hitta godis utan gluten tror jag att du kanske finner det svårt att tyda ingrediensförteckningar. Det är väldigt viktigt att kunna tyda ingrediensförteckningar när man har celiaki. Be din läkare om en remiss till dietist, så att du får lära dig att tyda ingrediensförteckningar och lär dig allt om den glutenfria kosten. Ju mer kunskap man har desto lättare blir det, och desto mindre oroar man sig. Det kan kännas tryggt att ha en dietist att fråga, och som man kan få träffa då och då för vägledning och information.

  Jag rekommenderar också att du kontaktar Ungdomsceliakiförbundet. Där kan du få väldigt mycket stöd och hjälp. Du hittar dem på http://www.scuf.se
  Lycka till!

 3. #3 av Kurt T, 2012-03-16 - 15:18

  Frida, testa LCHF i två månader så får du se vad som händer med magen.

 4. #4 av Frida, 2012-03-16 - 19:24

  Okej tack, vad är det? LCHF och vart kan jag hitta det? 🙂

 5. #5 av Kurt T, 2012-03-16 - 22:05

  Frida kolla in http://www.kostdoktorn.se

 6. #6 av Kurt T, 2012-04-01 - 08:41

  Frida, jag vet att det bara gått två veckor, men har du testat? Nyfiken!

 7. #7 av Frida, 2012-04-01 - 15:39

  Hej 🙂 ja vi har testat, tyvärr inte hjälp mig, men tänker köra på det ett tag till, kan ju vara att min mage behöver lite tid till att hämta sig. Har också varit i kontakt med vårdcentralen men där säger dom att man bara är stressad! Tråkigt, gör det kommer varje gång jag äter något, min mage hinner aldrig att dra in sig förens den svullnar igen 🙁

  Har också varit i kontakt med en dietist, tyvärr finns det ingen dietist här vi bor utan måste åka en bit, så har tyvärr inte blivit att jag har kunnat ta mig till henne, så blir en påsk utan godis vågar inte ta risken :/

 8. #8 av Kurt T, 2012-04-01 - 20:23

  Kanon Frida, det tar några veckor för kroppen att ställa om. Håll ut!

 9. #9 av Frida, 2012-04-04 - 22:01

  Tack! 🙂
  Doktorn ringde idag, men tror att det är ibs,
  Tänkte passa på att fråga, coco-cola och
  Algrens bilar, är det gluten fritt?

 10. #10 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2012-04-04 - 23:51

  Hej Frida! Ja både coca-cola och Ahlgrens bilar är glutenfritt. Men vid IBS kan en del få symtom av för mycket socker så tänk på mängden. Har du både IBS och celiaki (glutenintolerans)? Om du “bara” har IBS behöver du inte äta glutenfritt, då brukar det räcka att vara försiktig med mängderna så att man inte äter för stora måltider och för ensidigt. Regelbundna måltider och “lagom” av allt brukar vara en bra början… Men har man mycket besvär kan det vara till stor hjälp att få rådgivning av en dietist. Be din läkare om en remiss till dietist!

 11. #11 av Margarerta Karonen, 2015-06-15 - 21:06

  Coca Cola kan då väl inte vara rekommendabelt för någon?? Direkt skadligt är vad jag tror..

 12. #12 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-06-16 - 09:09

  Nej, jag skulle inte tro att läsk rekommenderas till någon. Socker i för stora mängder är, i alla fall över längre tid, inte speciellt bra för hälsan eftersom det tränger bort mat och dryck med bättre näringsinnehåll.

(publiceras inte)