Laktos i margarin?

Publicerat fredag, 17 juni 2011

Hej

Min son är laktosintolerant. Undrar om man kan använda vanligt Milda margarin någon sa detta eller man behöver köpa mjölkfritt.

MVH Eva B

 

Hej Eva,

Du kan troligtvis använda vanligt Milda margarin för det innehåller väldigt lite laktos. De flesta laktosintoleranta är inte så känsliga att de inte tål vanligt margarin. Men om din son är väldigt känslig även för små mängder laktos så är det bättre att du väljer ett mjölkfritt margarin, t ex Milda Mjölkfritt.

 1. #1 av Marie, 2011-06-17 - 12:31

  Gör eget smör istället, Gee, smält smör och fiska upp det rena både laktos och mjölkproteinfria. Arla har också ett eget 100% smör utan protein. 100% fett.

  • #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-07-04 - 11:01

   Det finns mig veterligen inget smör som innehåller 100% fett, och Arla har inget sådant i sitt sortiment. Smör innehåller runt 80% fett, och lite protein eftersom det är gjort på mjölk, men vanligtvis under 0,5g protein /100g. Proteinet har dock ingen betydelse vid laktosintolerans, utan det är laktos (mjölksocker) som ger symtom. Vanligt smör innehåller oftast ca 0,5-0,8 g laktos/100 g, medan vanliga Milda innehåller 0,3 g laktos/100g. Milda mjölkfritt och Milda Culiness innehåller inget laktos. Valio har laktosfritt smör och laktosfri matfettsblandning gjord på grädde och olja.

   Däremot innehåller oljor 100% fett och är fria från både protein och kolhydrater inklusive laktos. Så till exempel rapsolja och olivolja kan med fördel användas i matlagningen till den som är laktosintolerant.

   Ghee (kan även stavas gee eller ghi) är klarnat smör som framställs genom att sjuda osaltat smör tills överflödig vätska (vatten) kokats bort. Då återfinns en del av proteinerna och laktoset på botten som ett sediment, och en del proteiner som ett skum ovanpå fettet. Skummet avlägsnas, och sedan häller man försiktigt av fettet för att inte få med sedimentet i botten av pannan. Eventuellt kan man sila fettet. Detta fett kallas ghee och är nära 100% fett. Det är vanligt i indisk och pakistansk matlagning och håller sig bra även i rumstemperatur om det förvaras i en lufttät burk. Kan även köpas på burk i vissa länder. Fungerar naturligtvis utmärkt för latosintoleranta.

 2. #3 av HDA, 2011-08-10 - 08:04

  http://www.lchfbutiken.se/25/koncentrerat-svenskt-smor-18kg

  Här har du 100% igt smör som inte finns enligt dig Nanna, som jag sa tidigare, läs på mer, blir inte så pinsamt då.

 3. #4 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-08-10 - 12:26

  Nej då, inte pinsamt alls tycker jag. Det är omöjligt för någon att kunna alla produkter, och av den anledningen skrev jag just “mig veterligen finns det inte…” Bra att du kunde bifoga länk och dela med dig informationen om denna produkt som Arla inte säljer direkt till konsument utan via storhushåll, och nu uppenbarligen också via internet. Jag tycker att det är en av stykorna med frågesidor som denna, att utbyta information med varandra. Ingen kan veta allt. Så tack för ditt inlägg! Sedan är det kanske inte praktiskt för alla att handla 1,8 kg smör åt gången, medan det är perfekt för andra. Alldeles utmärkt att alternativen finns.

 4. #5 av Ninn, 2014-04-10 - 12:30

  Vill man verkligen ge sitt bar margarin?! Margarin innehåller ju allt möjligt förutom nyttiga saker. Ta hellre laktosfri färskost som smör alternativ eller laktosfri smör olja till stekning eller laktosfri smör. Jag är laktosinolerant och jag skulle aldrig någonsin, även om jag inte var det, använda mig av margarin. Fettet i margarinet är fettet som lagras i kroppen.Tror många innehåller härdad fett, till och med Milda Culiness och alla andra flytande margarin.

(publiceras inte)