Laktosinnehåll i olika livsmedel

Publicerat onsdag, 20 oktober 2010

Hej!
Jag har nyligen fått diagnosen laktosintolerant och försöker nu ta reda på vilka livsmedel som innehåller laktos. Har därför två frågor.
1) Jag har hittat Livsmedelsverkets tabell över laktos i olika livsmedel, men där står inte alla med. Har ni nån annan tabell/lista som är bra att konsultera?
2) I Livsmedelsverkets tabell står t ex inte vanligt matbröd med. Man bakar bröd ibland med mjölk, yoghurt eller mjölkpulver. Medför detta att brödet då innehåller laktos efter att det bakats i ugn? Bryts laktosen ned vid upphettning?

Tacksam för svar
Lars

Hej Lars,

Det finns säkert en hel del listor över laktosinnehåll som cirkulerar men det kan vara svårt att säga hur tillförlitliga dessa är. Mjölkmängden (och därmed laktosmängden) i olika livsmedel såsom bröd, korv, pastejer, soppor och såser kan variera mycket beroende på fabrikat. Det bästa är att läsa ingrediensförteckningen och utifrån var mjölkingrediensen står försöka avgöra hur mycket laktos produkten innehåller. Det som det är mest av står först i ingrediensförteckningen och övriga ingredienser följer sedan i fallande ordning. Om en ingrediens som mjölk eller mjölkpulver kommer bland de första ingredienserna kan man dra slutsatsen att produkten innehåller relativt mycket laktos, medan man om dessa ingredienser kommer i slutet av ingrediensförteckningen kan anta att laktosinnehållet är lågt. Det som också avgör är hur mycket av produkten man vill äta.

Livsmedelsverkets tabell är bra då den innehåller uppgifter om hur mycket laktos olika mjölkprodukter innehåller, såsom mjölk, fil, yoghurt, smör, creme fraiche och liknande. Den är dock något förvirrande i vissa avseenden, t ex står det att det finns nougat som inte innehåller laktos men ingenting om exempelvis potatismospulver som också finns utan laktos.

Laktos bryts inte ner av upphettning, så om du använder vanlig mjölk när du bakar bröd eller t ex gör en sås så kommer brödet och såsen att innehålla laktos. Hur mycket beror naturligtvis på vilken mängd du tillsätter och hur mycket laktos du får i dig beror på hur mycket du sedan äter av brödet eller såsen. Det bästa är vanligtvis att försöka laga och baka så laktosfritt som möjligt för att slippa tänka på detta och inte riskera att få i sig för mycket laktos. Om man tycker att det är för dyrt att byta mjölkprodukter mot laktosfria alternativ kan man byta mot annan vätska. Beroende på vad det är man ska göra får man avgöra vilken vätska som passar bäst; till exempel vatten, buljong, havredryck, juice, kokosmjölk, passerade tomater eller en blandning av vatten och lite vispgrädde.

Om du tycker att det är svårt att äta laktosfritt och behöver ytterligare hjälp rekommenderar jag att du bokar tid hos en dietist. Dietisten kan hjälpa dig att anpassa just din kosthållning efter dina nya förutsättningar som laktosintolerant.

 1. #1 av Emma, 2012-12-30 - 10:09

  jag själv är laktosintolerant och jag tyckte det var lättast att göra maten så mycket som möjligt själv och om jag äter ute försöker jag välja så laktosfri mat som möjligt men jag har nästan alltid med mig laktostabletter dock så är dom väldigt dyra (300 kr för 100 tabletter). Så mitt tips till andra laktosintoleranta är att gör maten själv precis som det skrivs i artikeln. (Jag hör till en utav dom som även har många allergier vilket ställer till det mycket för mig så det bästa är att laga all mat själv)

 2. #2 av Ewa Nilsson, 2014-03-06 - 09:39

  Vad heter tabletterna som du tar om du vet att du kommit i kontakt med laktos? Kan barn ta dessa? Min son är 10 år.

 3. #3 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2014-04-13 - 15:52

  Det finns laktasenzym man kan ta i samband med måltid som innehåller laktos. Finns att köpa på Apotek, de heter t ex Lactrase eller Lactasin. Barn kan också ta dessa. Hur stor effekt de har om man tar dem i efterhand är osäkert. För bäst effekt skall de tas tillsammans med det man äter som innehåller laktos. Har man redan fått symptom av laktosintag skulle jag säga att det troligtvis är för sent att ta dem.

  http://www.apoteket.se/privatpersoner/common/search.aspx?q=laktas

(publiceras inte)