Lämpligt att bli bagare när man har celiaki?

Publicerat tisdag, 18 december 2012

Hejsan!

Jag heter Sarah, och undrar om man kan fråga er saker gällande celiaki.
Jag går normalt sett på gastrocenter, och känner att jag inte är “nöjd” med svaret jag fick hos min läkare där, han kanske har rätt men vill ändå kolla vidare på saken eftersom att det är mig så varmt om hjärtat, så frågan är då ifall ni kan svara på detta;
Jag skulle så väldigt väldigt gärna gå bageri och/eller konditori program. Vad jag vet så finns det inga sådana för glutenallergiker. Min doktor sa, absolut nej till att gå sådant program för att mjölet flyger i rummet (vilket jag förstår) men jag tänker om man har mask som man byter ett par gånger om dagen, kan det gå då?
Har även pratat med en tjej med celiaki som gått bageri och konditori program och är nu bagare och utfört detta utan problem, tydligen hade en bekant gjort samma “resa” utan problem… Är allt svart på vitt eller kan det gå?

Mvh
Sarah

 

Hej Sarah,
Nej, det är inte svart eller vitt. Det är inte en lätt fråga. Din läkare har gett dig det råd som är bäst för din hälsa ur medicinsk synpunkt. Du måste naturligtvis väga alla “för” och “emot” mot varandra och sedan ta det beslut som du anser vara rätt för dig.

Det innebär alltid en risk att utbilda sig till ett yrke där man dagligen utsätts för det man inte tål. Även med mask kan du inte vara helt säker på att inte få i dig mjöldamm. Det fastnar i slemhinnan i näsa och mun, och sväljs så att det kommer ner i tarmen. En annan aspekt som hamnar på den negativa sidan är att det kommer vara mycket som du inte kan smaka av när du behöver bedöma till exempel kryddning, sötma, smakkombinationer och liknande. Det kan naturligtvis finnas möjlighet att få jobb på ett glutenfritt bageri, men då begränsar du arbetsmarknaden betydligt för dig själv.

Min rekommendation är att du talar igenom olika alternativa yrken med en studievägledare, och verkligen undersöker om det inte finns något annat du kan tänka dig att utbilda dig till. Du kan också undersöka om det finns möjlighet för dig att få göra någon form av studiepraktik på ett bageri/konditori, för att få prova på så att du får en bättre uppfattning om riskerna.

Allt går om man vill, men frågan är om det är värt risken? Om det längre fram skulle visa sig att det inte fungerar för dig att jobba som bagare/konditor så kanske du måste gå en ny utbildning. I slutändan kan bara du själv avgöra om du tycker att det är värt risken, eller om det kanske är bättre att satsa på något annat från början.

Jag önskar dig lycka till, oavsett vad du väljer!

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)