Mjölk- och veteallergi hos min 3 åring?

Publicerat tisdag, 03 januari 2012

Hej!

Min treåriga pojke har fått diagnosen mjölk- och veteallergi genom blodprov, något jag tycker är väldigt konstigt eftersom symptom såsom magont, diarre, och viktnedgång har han aldrig haft! Vi fick blodproven tagna i samband med att han sväller upp i ansikte och får utslag på kroppen under sensommaren och hösten. Det jag undrar över är om dom symptomen kan komma av att han har mjölk- och vete allergi? Vi har också fått veta att han har björkpollenallergi och allergi mot hasselnöt.

Tacksam för svar!

 

Hej,

Ja, ansiktssvullnad och utslag på kroppen kan förekomma vid allergi mot mjölk och vete. Men den viktiga frågan att ställa sig här är om din son blir symtomfri på mjölk- och vetefri kost, och om symtomen återkommer om han får i sig mjölk och/eller vete?

Blodprover för allergiantikroppar mot olika ämnen är inte 100 procent säkra. De kan vara såväl falskt positiva som falskt negativa. Oavsett allergitesternas svar är det viktiga för en korrekt diagnos att man får symtom av det aktuella ämnet, och att man blir symtomfri då ämnet undviks. Vid återintroduktion av de ämnen som tagits bort ur kosten skall symtomen komma tillbaka.

Om din son endast får ansiktssvullnad och utslag på kroppen under sensommaren och hösten är det inte troligt att det är mjölk och vete som ger besvären, eftersom han högst troligen äter lika mycket mjölk och vete året runt.

Om du misstror diagnosen så ta upp detta med din sons läkare och förklara varför du är tveksam till om det stämmer. Kanske kan du be läkaren testa din son för andra pollenallergier, till exempel gråbo som blommar och ger besvär på sensommaren.

Lycka till!

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)