Mjölkfri choklad vid amning av mjölkallergisk bebis?

Publicerat fredag, 13 april 2012

Hej!
Kan jag äta choklad som “kan innehålla spår av mjölk” om min bebis reagerar på mjölkprotein? Vad innebär det egentligen när det står så, “spår av”?
Tack på förhand,

Camilla

 

Hej Camilla!

Det finns mjölkfri choklad att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer. Då står det “mjölkfri” på förpackningen.

Frågan om “spår av”-märkning är inte lätt. Det finns branschriktlinjer som svenska livsmedelsföretag bör hålla sig till, men det finns ingen lagstiftning. Det betyder att det är mer eller mindre frivilligt att använda sig av denna märkning. Det pågår dock ett nordiskt projekt som förhoppningsvis kan resultera i tydligare märkning, men det lär ta några år.

Utdrag ur “Livsmedelsindustrins och dagligvaruhandelns branschriktlinjer för Allergi och annan överkänslighet -Hantering och märkning av livsmedel. April 2005.”:

Märkning med ”kan innehålla spår av” ska användas som den absolut sista möjligheten när risken för kontamination av varje allergen vid en specifik tillverkningslinje är:
1. Okontrollerbar, det vill säga möjligheten att kontrollera hela processen anses obefintlig, till exempel genom att tillverkningen delvis sker i system som inte kan rengöras med vatten.
2. Sporadiskt förekommande, till exempel om allergenet har detekterats sporadiskt när produktbyten genomförs.
3. Dokumenterad genom rengöringskontroll, testresultat eller säkerställd konsumentreaktion.

Endast då samtliga dessa villkor är uppfyllda kan märkning med ”kan innehålla spår av” användas!

Men detta är alltså branschriktlinjer för SVENSKA livsmedelsproducenter. Det säger ingenting om hur utländska livsmedelsproducenter använder liknande märkning. Och det säger ingenting om risken för spår av allergener i produkter som INTE har denna typ av märkning.

Just när det gäller choklad och mjölkallergi anser jag att man bör vara försiktig om man är känslig för små mängder. För cirka 10 år sedan (2002-2003) gjorde Livsmedelsverket analyser av 15 olika mörka chokladsorter som enligt märkningen på förpackningen inte skulle innehålla mjölk, varken som ingrediens eller som “spår”. Men 14 av dessa 15 sorter innehöll mätbara mängder mjölkprotein. Men eftersom känsligheten varierar är det svårt att ge något entydigt råd i frågan. Många mjölkallergiker tål dessa små mängder, men de känsligaste kan riskera att reagera, och bör vara försiktig med choklad. Anledningen till att just choklad är så riskabelt är att producenterna vanligtvis tillverkar mjölkchoklad i samma linjer och att dessa tillverkningslinjer inte går att rengöra tillräckligt bra.

Så till din fråga om choklad innehållande spår av mjölk vid amning av mjölkproteinallergisk bebis. Jag skulle tro att det är en mängdfråga, och möjligtvis en känslighetsfråga. Om du äter en liten bit choklad med denna märkning går det säkert bra, men ju större mängd du äter, desto större blir risken att din bebis reagerar. Men det är också en fråga om hur känslig din bebis är. Det finns mjölkfri choklad att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker och hälsokostaffärer. Då står det “mjölkfri” på förpackningen. Det är ett bra alternativ om din bebis är känslig och du är väldigt sugen på choklad!

, , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)