När behöver man ha adrenalinspruta hemma?

Publicerat lördag, 01 oktober 2011

Hej,
Jag har två pojkar som båda är allerigiker. Det är den yngsta som är 2 1/2 år som jag är mest orolig för. Han har komjölksallergi, fortfarande rätt kraftig som framkallar kräkningar och utslag när han får i sig mjölkproteinet. Han är även allergisk mot ägg. För några månader sedan var han och slickade i en tom skål där det legat jordnötter och fick en allergisk reaktion. Snabbt nässelutslag, halsen blir jätteslemmig och framkallar kräkningar och han mår dåligt. Vi har fått information om att ge clarityn/loratadin smälttabletter, en halv “vuxentablett” när han har fått i sig ägg. Vi gjorde även så när han hade slickat i jordnötsskålen. Vi behövde inte uppsöka sjukvård.

Min fundering är hur blir det om han får i sig en hel nöt? Även med ägg då vi har varit otroligt försiktiga med det då storebror också har äggallergi. Skulle vi vara i behov av att ha en insulinspruta hemma? Får vem som helst ha det? Jag har inget att jämföra med hur allergiska mina barn är för att få en spruta.

Jag har även funderat över getingstick den dagen då det sker. Hur vanlig är den allergin? Man har ju hört att den kan vara kraftig.

Hälsningar Bodil

Hej Bodil,

Jag förstår att du är orolig och jag tycker absolut att du skall kontakta din sons allergolog (allergiläkare) angående reaktionen på jordnöt. Att få nässelutslag och kräkningar av så små mängder jordnöt tyder på att din son även kan ha en betydande jordnötsallergi och att ni kan behöva ha mer potenta läkemedel till hands av typen antihistamin (till exempel Loratadin). Det är viktigt att din son får en individuell utredning och bedömning så mitt svar här blir generellt.

Getingallergi har ingen koppling till andra allergier.

Vid risk för anafylaxi (allergichock) ordineras vanligtvis adrenalinspruta, kortisontabletter och antihistaminer. Det är omöjlig för mig att säga säkert om ni behöver tillgång till dessa hemma utifrån det du beskriver, men jag tycker helt klart att du kan ta upp det till diskussion med din sons allergolog. Om allergologen bedömer att man behöver ha tillgång till adrenalinspruta så får man recept på detta och information om hur och när den skall användas (observera att insulinspruta är medicin vid diabetes, och att den spruta man kan behöva vid allvarlig allergisk reaktion heter adrenalinspruta).

När det gäller getingallergi så har den ingen koppling till andra allergier och dina söner har inte större risk att utveckla detta än någon annan. Det är relativt ovanligt med getingallergi men jag har inte hittat några säkra siffror på hur stor del av befolkningen som drabbas. Även denna farhåga kan du ta upp med din sons allergolog som säkert kan ge bättre svar.

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)