Nötallergi & glass?

Publicerat tisdag, 19 juni 2012

Hejsan,

Jag är en tjej på 18 snart 19 år och blev allvarligt allergisk vid 1,5 års ålder. Min allergi innefattar nötter, mandel, kokos och kiwi och undrar nu om det finns någon sorts glass som jag kan äta, då jag själv inte har kunnat finna någon på egen hand. Tack på förhand.

MVH
Louise

 

Hej Louise,

Det är svårt för mig att säga helt säkert vilka glassar du kan äta. Det är viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen, eftersom innehållet kan ändras. Det beror också på hur känslig du är, till exempel om spår av nötter går bra. Många glassar tillverkas vanligtvis i samma fabrik, och det kan finnas risk för kontamination (det vill säga att spår av ingredienser i andra glassar förorenar produktionen av en glass). Ofta bör man vara extra försiktig med glass som innehåller choklad eller är chokladdoppade om man är allvarligt allergisk mot nötter, eftersom choklad kan innehålla mätbara spårhalter av nötter. Många glassar innehåller kokosfett, men eftersom man vanligtvis reagerar på proteinet kanske detta går bra för dig?

Du finner en hel del information på de stora glasstillverkarnas hemsidor när det gäller deras glassortiment och allergi, till exempel GB Glace, Triumf Glass och Sia Glass. Du kan hitta ingrediensförteckningar för alla deras glassar, och sitta hemma i lugn och ro och läsa och skriva ner vilka glassar du tål. På Triumf Glass hemsida kan du klicka i att du inte tål nötter, så kommer en lista med förslag upp. Av dessa förslag måste du kontrollera innehållet av kiwi och kokos. Tål du inte kokosfett så måste du dessvärre kontrollera med tillverkaren eftersom kokosfett kan deklareras som vegetabiliskt fett.

Magnum Strawberry White innehåller vegetabiliskt fett (kokosfett?), men innehåller inte kiwi eller spår av nötter eller mandel, enligt GB Glace hemsida.

Förslag som bör fungera vad jag kan se: Skruven, Cars Cola, Maja, Solero fruit ice orange, Twister, Twister Fruit, Piggelin och Calippo.

Förslag som kan fungera om du tål kokosfett: Ananas Split, Sitting Bull, Sandwich, Star Wars, Lakritspuck, Magnum Classic, Magnum Strawberry White, Magnum Infinity Choklad, Magnum Double Caramel.

Då har jag bara kollat lite snabbt på pinnglassar, och jag har inte kollat alla.

OBS! Du bör ALLTID läsa ingrediensförteckningen! Det bör du göra varje gång du köper en glass, även om du har ätit den tidigare. Ingrediensförteckningen kan förändras.

Är du osäker bör du kontakta tillverkaren via kundtjänst per telefon eller e-post.

,

  1. #1 av A, 2012-06-19 - 09:39

    Kokosnöt är ingen NÖT, det är ett FRÖ.
    …har jag fått lära mig!

  2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2012-06-19 - 11:15

    Det är riktigt att kokosnöt inte är någon nöt. Det är en palmfrukt och tillhör samma familj som dadel, även om några korsreaktioner mellan dadel och kokos inte beskrivits vad jag känner till. Den korsreagerar inte heller med hasselnöt. Men det förekommer allergi mot kokosnöt, även om det inte är speciellt vanligt i Sverige. En del björkpollenallergiker kan dock uppleva korsreaktioner av kokos, men det hör inte till vanligheterna.

(publiceras inte)