Nötallergi och sprit?

Publicerat lördag, 28 december 2013

Hej!

Om man nu har en typ av nötallergi kan man då dricka exempelvis rom med inslag/doft av mandel, nötter och så vidare ?

Tack på förhand !
Mvh Riccardo

Jag har aldrig hört talas om att någon nötallergiker har reagerat på en spritdryck med nötsmak, men kanske beror det på att nötallergiker för säkerhets skull undviker dessa?

Om en nötallergiker riskerar att reagera eller inte beror troligtvis på hur spritdrycken är framställd och smaksatt. Har man tillsatt arom av någon nöt så bör det inte vara något problem. Men har man använt faktiska nötter i tillverkningen så är frågan om det i så fall finns proteiner från nötterna kvar i spritdrycken? Är spritdrycken smaksatt före eller efter destillering? Efter destillering finns det vanligtvis inga proteiner kvar i spritdrycken. Detta kan man möjligen kontrollera med tillverkaren, men jag misstänker att det kan vara svårt att få något klart svar om att det skulle vara ok. De flesta producenter, oavsett produkt, är väldigt försiktiga med att garantera sina produkter till nötallergiker.

Man skall heller inte glömma att alkohol kan förstärka den allergiska reaktionen. Om man dessutom vet att man kan reagera allvarligt på små mängder nötter bör man avstå.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)