“Pistaschnöt” vid nötallergi?

Publicerat torsdag, 21 juli 2011

Hej!
Jag undrar om det kan vara så att man kan äta pistaschnmandlar (som så ofta så förvillande kallas pistaschnötter), om man är allergisk mot nötter men inte mandlar?

 

Det finns en mängd olika nötter och man kan vara allergisk mot en eller flera. I Sverige är det vanligaste att man korsreagerar mot hasselnöt på grund av en björkpollenallergi, och det vanligaste är att allergin är lindrig. Men det finns de som är allergiska mot en eller flera nötter som får allvarliga symtom och till och med livshotande symtom om de får i sig nötter av misstag. Det är en vanlig missuppfattning att en “nötallergiker” är allergisk mot “alla nötter”.

Eftersom du inte specificerar nöt utan skriver “allergisk mot nötter men inte mandlar” så gissar jag att du menar hasselnötter.

Pistaschnöt (pistaschmandel, pistagemandel) är mycket riktigt ingen nöt, och korsreagerar inte med hasselnöt så det brukar gå bra att äta vid hasselnötsallergi. Däremot tillhör pistasch och cashew samma familj (Anacardiaceae) så om man reagerar mot pistasch bör man vara försiktig med cashew, och tvärtom. De är varken nötter eller mandlar, utan botaniskt sett fröer. De korsreagerar dock inte med andra fröer. Till familjen Anacardiaceae hör även mango och rosépeppar, och i sällsynta fall ser man att någon reagerar på alla dessa. Man kan dock vara allergisk mot en men tåla de andra.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)