Reaktion på glutenfritt bröd vid jordnötsallergi?

Publicerat fredag, 23 april 2010

Hej!

Har precis börjat äta glutenfritt och bakat bröd och muffins på glutenfri mjölmix. Men jag tycker att det börjar klia i halsen när jag äter det.

Till saken hör också att jag kraftigt jordnötsallergiker och reagerar också på andra nötter. Kan det vara något i de glutenfria som är släkt med nötter på nåt sätt?
Mvh Jenny

Hej Jenny,

Jordnöten är en baljväxt

 

Jordnöten är en baljväxt, och möjligen reagerar du på någon annan baljväxt, en så kallad korsreaktion till följd av din jordnötsallergi. Andra baljväxter är exempelvis bönor, linser, ärtor, lakrits, bockhornsklöver (vanlig krydda i curry), alfalfa, carob och haricots verts. Exempel på baljväxter som relativt ofta ingår i glutenfria bröd och mjölmixer är sojaprotein/sojamjöl och guarkärnmjöl (E 412).

Andra ingredienser som kommer från baljväxter och som ibland kan orsaka korsreaktioner hos jordnötsallergiker är: ärtprotein, fruktkärnmjöl/johannesbrödkärnmjöl (E 410), tamarindkärnmjöl (E 411), dragant (E413), gummi arabicum (E 414) och tarakärnmjöl (E 417).

Däremot är kaffebönan och kakaobönan inte några baljväxter.

Den vanligaste korsreaktionen till följd av jordnötsallergi är mot sojaprotein. Korsreaktioner mot något av de E-nummer jag nämnt ovan är ovanligt, men förekommer ibland.

Med tanke på dina reaktioner på glutenfria produkter tycker jag att du skall lusläsa ingrediensförteckningarna på de produkter du reagerat på, och skriv upp om du hittar någon/några av de baljväxterna jag nämnt. Läs sedan även på produkter som du är helt säker att du INTE har reagerat på. Om det finns baljväxter som du uppenbarligen har klarat att äta utan att få någon reaktion så stryk dem på listan. I slutändan bör du ha högst ett fåtal misstänkta ingredienser.

Om du har mer än en eller två ingredienser på din lista, eller om det begränsar din kost i stor utsträckning, så tycker jag att du skall kontakta en allergimottagning för vidare utredning och rådgivning. Om du har sojaprotein som misstanke, och du har en kraftig jordnötsallergi med astma, är det extra viktigt att du får träffa en allergolog.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)