Sojaallergiker bör vanligtvis undvika sojasås

Publicerat måndag, 29 april 2013

Kan man använda lite Guldsoja i maten om är sojaallergiker? Det är ju bara 1% äkta soja i Guldsoja, men mitt värde på allergiblodprovet var 91 så det kanske är dumt att chansa?

Med vänlig hälsning,
Anna

 

Hej Anna,

Guldsoja innehåller små mängder sojaprotein

Det stämmer att Guldsoja innehåller mindre sojaprotein jämfört med andra sojasåser. Men där finns troligtvis små mängder sojaprotein även i Guldsoja, så visst är det så att du tar en risk om du som sojallergiker väljer att använda denna i din mat.

Det är svårt att värdera hur farligt det skulle vara just för dig. Du har ett högt värde, men det är inte alltid det betyder att man reagerar kraftigt. Det finns de med höga värden som inte reagerar alls, och det finns de som har relativt låga värden som reagerar kraftigt. Flera andra faktorer spelar också in, t ex som om du har astma, om du dricker alkohol tillsammans med maten eller om du har en infektion i kroppen när du får i dig soja.

Utan att veta mer om just DIN sojaallergi så tycker jag precis som du skriver att det är dumt att chansa. Jag rekommenderar att du diskuterar detta med din allergiläkare utifrån provsvar, tidigare reaktioner, eventuella andra allergiska sjukdomar som du har, och väger dessa faktorer mot betydelsen av att kunna använda Guldsoja i matlagningen.

OM du tål så små mängder sojaprotein som finns i Guldsoja så är det inte farligt att använda den i matlagningen, kanske kan den till och med hjälpa dig i toleransutvecklingen. Det kan fungera som en sorts hyposensibilisering, det vill säga “allergivaccination”. Men som sagt, dumt att chansa, ta först diskussionen med din allergiläkare.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)