Testerna positiva för vete och mjölk -men inga symtom?

Publicerat tisdag, 19 juli 2011

Blodprover visar på vetemjöls allergi och mjölk. Men har inga symptom. Är överviktig och har mycket dålig matsmältning och egentligen är det oklart hur jag kan vara så överviktig eftersom jag har ett mkt rörligt jobb och är ingen stilla sittande person men kan inte gå ner i vikt ändå om nu det har med saken att göra. Är ofta hård i magen och har molande värk i magen mkt ofta. Min läkare som inte verka förstå något om allergi säger att jag ska prova mig fram och äta laktosfritt och glutenfritt. Men vad jag förstått så är det vetemjöl bara och att det är mjölkproteinet inte laktosen…. Vad tycker du? Ska jag prova mig fram eller äta som vanligt?

För att ha en allergi behöver man ha både allergiantikroppar OCH symtom mot ämnet i fråga. Om du har allergiantikroppar mot vetemjöl och mjölk men inga symtom av dessa födoämnen, så är du sensibiliserad men inte allergisk. Det behöver således inte betyda någonting. Men att du är hård i magen och ofta har molande magvärk kan faktiskt vara allergiska symtom. Så utifrån detta skulle det absolut vara värt att hålla en strikt mjölkprotein- och vetefri kost under 4 veckor för att se om dina magsmärtor försvinner och avföringens konsistens normaliseras.

Att äta en glutenfri kost skiljer sig mycket riktigt från att äta en vetefri kost. Det är viktigt att du inte experimenterar med glutenfri kost om du inte har fått någon diagnos på celiaki (glutenintolerans). Diagnosen celiaki ställs genom att man först tar ett blodprov på transglutaminasantikroppar, och om detta är förhöjt så görs en tunntarmsbiopsi. Om du äter glutenfritt en tid innan dessa prover kan möjligheten att ställa diagnos gå om intet. Därför bör du inte påbörja sådan diet utan att vara utredd för celiaki. Många läkare tror fortfarande att man måste vara underviktig och ha diarré för att kunna ha celiaki, men detta stämmer inte. Studier visar att övervikt är vanligare än undervikt vid tiden för diagnos, och man vet idag att förstoppning också är ett vanligt symtom vid celiaki.

Så min rekommendation är att du ber läkaren att få bli utredd för celiaki innan du påbörjar diet, samt att du sedan får remiss till dietist för hjälp med att genomföra diet. Om du har celiaki behöver du hjälp med att lära dig allt om celiaki och den glutenfria kosten. Om du inte har celiaki behöver du hjälp att äta strikt mjölkprotein- och vetefri kost under 4 veckor för att kunna bedöma allergiprovernas kliniska relevans. Detta är såpass komplicerat att ingen patient skall behöva exprimentera med detta på egen hand. Fram tills du har fått komma till dietist bör du äta som vanligt.

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)