Vad kan man äta vid baljväxtallergi?

Publicerat torsdag, 13 maj 2010

Hej, vi håller på ett skolprojekt om allergier, och vi har just baljväxtallergi.

Vi undrar om du skulle kunna tipsa om några maträtter som man kan äta om man är en sådan här allergiker.

Finns det några mediciner eller andra medel som kan lindra allergien?

Hej,

Bönor, linser och ärtor är exempel på baljväxter

När det gäller baljväxtallergi är det inte helt lätt att säga exakt vad man kan äta och inte äta. Det är nämligen sällan så att man har allergi mot alla baljväxter. Det vanligaste är att man är allergisk mot en eller några få baljväxter.

Exempel på baljväxter är bönor, ärtor, linser, kikärtor, jordnötter, lupin, alfalfa, bockhornsklöver (vanlig krydda i curryblandning), lakrits och carob. Det finns även några förtjockningsmedel som är gjorda på baljväxter: E 410 (fruktkärnmjöl), E 411 (tamarindkärnmjöl), E 412 (guarkärnmjöl), E 413 (dragant), E 414 (gummi arabicum) och E 417 (tarakärnmjöl). Det är ovanligt att vara allergisk mot dessa förtjockningsmedel.

De baljväxter som det är vanligast med allergi mot är troligtvis sojaböna och jordnöt. Vilka baljväxter en person är allergisk mot måste dock utredas från fall till fall. Baljväxter kan förekomma i många olika livsmedel och maträtter, det är därför viktigt att alltid läsa ingrediensförteckningen. Äter man på restaurang måste man upplysa om vad man är allergisk mot.

Det man tål är mycket: en person som är allergisk mot baljväxter kan äta allt som inte innehåller just de baljväxterna! Det kan till exempel vara kött, fisk, kyckling, ägg, mjölk, potatis, ris, pasta, alla grönsaker (utom de baljväxter man är allergisk mot förstås), alla frukter och bär, med mera. Det viktigaste är att kunna tyda ingrediensförteckningar och veta var just de baljväxterna kan dölja sig. Hjälp med att lära sig det kan man få av en dietist.

När det gäller mediciner som man kan ta om man får i sig det man inte tål av misstag så bör dessa ordineras av läkare. Beroende på symtomens svårighetsgrad så kan man behöva ta en medicin eller en kombination av två eller tre mediciner. Generellt sett kan man säga att vid lindriga symtom kan det räcka med antihistaminer, medan svårare symtom kan kräva kortisontabletter. Livshotande symtom kräver både kortisontabletter och adrenalininjektion, samt i vissa fall intensivvård.

, , ,

 1. #1 av anton, 2011-04-03 - 17:16

  om man är allergisk mot alla baljväxter då?

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-04-07 - 14:10

  Hej Anton,
  Om man är allergisk mot alla baljväxter måste man undvika dem alla. Råden skiljer sig inte från dem ovan. Det viktigaste är att få individuell hjälp av en dietist så att man får lära sig att tyda ingrediensförteckningar, samt att man får hjälp av en allergiläkare med att utreda vilka mediciner man behöver ha tillgång till om man skulle få i sig det man inte tål av misstag.

  Det är också viktigt att fokusera på vad man KAN äta så att man inte undviker något i onödan. Man har stor nytta av att intressera sig för matlagning och lära sig att laga god mat av rena råvaror. Ju mer man kan om mat och matlagning, desto enklare är det att leva med sin allergi.

  Man skall också komma ihåg att allergi inte är ett statiskt tillstånd, utan att det kan förändras och att man kan komma att utveckla tolerans med tiden. Uppföljning och utvärdering av allergin kan göras t ex var 5:e eller var 10:e år när det gäller vuxna, men bör göras mycket oftare när det gäller barn.

 3. #3 av Sarah, 2020-12-11 - 21:00

  Hej! Min son är allergisk mot ägg, mjölk, soja, nötter. Det är sagt att han ska undvika baljvöxter. Däremot äter han ärtor, gröna/röda linser, kikärtor. Jag förstår att han kan fortsätta äta detta ifall han inte reagerar. Men undrar då; vad kan kopplas ihop med dessa ”släktträd” som han också kan äta. Bönor har jag inte testat än.

 4. #4 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2020-12-12 - 09:12

  Hej Sarah!
  Eftersom din son har allergi mot flera basfödoämnen finns det risk att maten inte blir tillräckligt näringsrik om den begränsas mer än nödvändigt, och om han fortfarande växer är detta en väldigt viktig faktor. Jag rekommenderar att ni kontaktar er allermimottagning för att få hjälp med exakt vilka baljväxter han kan äta och inte, och vad som gäller för just honom. Det vågar jag inte svara på.
  Med vänliga hälsningar
  Nanna Mossberg Rylander

(publiceras inte)