Vad ska man se upp för vid majsallergi?

Publicerat fredag, 11 februari 2011

Heej!

Jag har en kompis som fick reda på att hon inte tål majs, hon får problem med magen och kan inte göra någonting mer än att stanna hemma.

Nu undrar jag vad för något man ska se upp med i innehållsförteckningen? Jag vet ju att det finns mycket i innehållsförteckningen som är baserat på majs och att det är svårt att läsa ut att det innehåller just majs.

Tacksam för snabbt svar 🙂

Mvh Carro

Hej Carro,

Vid majsallergi reagerar man på proteinet i majs och vanligtvis behöver man då undvika majs, minimajs och majsmjöl. Dessa ingredienser hittar man enkelt om man läser ingrediensförteckningen. Man bör lägga på minnet att polenta är gjord på majs. Naturligtvis är det också viktigt att minnas att majs ingår i många vanliga livsmedel såsom cornflakes, flingblandningar, tacoskal och nachos samt inte att förglömma: popcorn. Som vid alla matallergier måste man vara noggrann med att läsa ingrediensförteckningen.

Många majsallergiker tål majsstärkelse eftersom det främst innehåller kolhydrater från majs och ytterst lite protein. Är man extremt känslig kan man behöva undvika större mängder majsstärkelse.

Majs står ej på EU’s allergenlista och därför behöver det inte deklareras om modifierad stärkelse eller glukossirap är framställt av majs. Modifierad majsstärkelse och glukossirap av majs kan möjligtvis innehålla spår av majsprotein men jag har ännu inte träffat någon majsallergisk patient som har reagerat på dessa ingredienser.

Något som jag inte vet om det har diagnostiserats på någon patient i Sverige är en allergi mot LTP (lipid transfer protein) i majs. Reaktionerna är ofta mycket svåra och påverkar flera organsystem. Detta är dock väldigt ovanligt och jag vet inte om det är studerat om dessa personer även reagerar på så små mängder som kan finnas i t ex stärkelse.

 1. #1 av Jessica, 2017-08-21 - 13:09

  Hej! Jag har en son på 15 månader. Allt sedan vi började introducera mat har magen krånglat. Värst var det i början när vi testade med gröt. Vi provade olika varianter, men oavsett vilken blev han hård i magen, hade ont och fick mycket svårt att bajsa. Han var orolig och gnällig och ville mest bli buren. Han sov oroligt på nätterna, fick sämre aptit dagtid och började äta flera nattmål igen (både amning och ersättning). Vi gav olja i gröten och katrinplommonouré, men inget hjälpte. När vi slutade med gröten blev han bra efter någon dag. Samma sak hände när hi började med gluten i olika varianter. Glutentest visade inget, men vi har upplevt att han mått bättre när vi gett glutenfritt. Magen har i perioder fungerat mycket bra och han är då en nöjd, glad och trygg kille, som gillar att upptäcka världen. Sen kommer perioder när det är sämre. Vi har försökt se mönster i vad han ätit, men det har varit svårt. En tanke som slog mig nu var dock att alla gånger senaste tiden vi har känt att han har förändrats har han ätit livsmedel innehållande olika varianter på stärkelse. T.ex. Köpt barnmat på burk, glutenfritt bröd och pasta med majsstärkelse, och såser som vi rett med maizena majsstärkelse. Kan man vara allergisk mot olika former av stärkelse? Isf kanske det är vetestärkelsen och inte gluten han reagerar på. Kan man reagera på majsstärkelse/potatisstärkelse, men klara att äta majs/potatis?
  Mvh
  Jessica

 2. #2 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2017-09-10 - 17:17

  Hej Jessica!
  Det kan nog finnas flera olika möjligheter här. Kanske känslig tarm med svårigheter att bryta ner olika sorters kolhydrater. Eller möjligen spannmålsallergi av något slag, det finns t ex veteallergiker som reagerar på vetestärkelse. Jag skulle säga att det är ovanligt att reagera på stärkelse av majs och potatis om man klarar att äta majs och potatis. Kanske en mängdfråga. Hoppas ni lyckas lista ut vad han mår bra av och vad han behöver undvika. Inte säkert att det finns några tester som kan hjälpa er tyvärr.
  Vänliga hälsningar
  Nanna

(publiceras inte)