Vete, jordnötter å sojabönor allergi, funkar råg och linfrö bröd?

Publicerat måndag, 02 december 2013

Hej,

jag har alla dessa allergier som jag nämnde ovan och undrar om det är ok att äta bröd som innehåller solros- och linfrön?

Tack!

Vid allergi mot vete, jordnötter och soja fungerar det fint att äta solrosfrön och linfrön. Om du klarar att äta råg är däremot inte lika säkert. Råg är ofta förorenat med vete, på grund av att det växer på samma marker, skördas med samma maskiner och hanteras i samma kvarnar och fabrikslinjer. Så om du tål råg eller inte beror bland annat på hur känslig du är mot vete. Dessutom är vete och råg närbesläktade, så man kan korsreagera med råg när man har veteallergi.

Om du riskerar kraftiga reaktioner av vete om du får i dig små mängder vete, bör du vara försiktig med råg. Då rekommenderar jag att du tar upp frågan med en allergiläkare och kanske får ta allergiprov för råg innan man bedömer om du kanske skall få göra en provokation med en rågprodukt.

Om du “bara” får magtarmsymtom eller lindriga symtom av vete, och kan klara att få i dig små mängder vete utan att reagera på det, då har du god chans att kunna äta råg.

Detta är mycket individuellt, så därför finns inget enkelt svar, utan man måste utgå från hur du reagerar på vete och vilka mängder det då rör sig om.

,

  1. #1 av Jeanette A, 2016-03-19 - 12:58

    Vid allergi mot baljväxter av alla slag, nötter av alla slag, solros- vallmo- samt sesamfrö, bovete. Är det möjligt att inte ha allergi mot linfrö? Känner inte till linfrö gruppen?

    • #2 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-06-05 - 18:15

      Ja, det är möjligt att inte vara allergisk mot linfrö, trots att man är allergisk mot andra fröer. De tillhör inte samma botaniska grupp.

(publiceras inte)