Viktförändring vid spannmålsallergi?

Publicerat måndag, 01 juli 2013

Kan man gå upp i vikt vid spannmålsallergi?
Hur reagerar kroppen när man lägger om dieten och utesluter spannmål i kosten?
Vikt upp/nedgång?
Ökad vätskemängd/svullnad?
Tacksam för svar.

Vid allergi mot spannmål måste man utesluta spannmål ur kosten för att undvika allergiska reaktioner. Allergiska reaktioner är stressande för kroppen med immunförsvaret aktiverat. Kroppen reagerar vanligtvis positivt när man utesluter det man inte tål ur kosten, den får mer lugn och ro, och då mår man bättre. Huruvida man går upp eller ned i vikt efter övergång till spannmålsfri kost beror bland annat på vad man har haft för reaktioner på spannmål, och hur kostens energiinnehåll ändras efter omläggning av kosten.

Har man t ex haft allergisk inflammation i tarmen kan möjligen näringsupptaget ha påverkats negativt. När man sedan äter en spannmålsfri kost och tarmens slemhinna läker blir näringsupptaget normalt igen. I enstaka fall leder detta till en moderat viktuppgång. Men min erfarenhet är att det är minst lika vanligt att vikten förblir densamma eller minskar. En del kan ha slitit med trötthet i lång tid, och omedvetet kompensationsätit i ett försök att bli piggare. Detta kan ha lett till viktuppgång. När man då går över till spannmålsfri kost och slipper den allergiska reaktion blir man piggare och behöver inte längre kompensationsäta. Då kan vikten gå ned.

Vad man väljer för ersättningsprodukter i den spannmålsfria kosten kan påverka inte bara energiintaget men också mättnadsgraden, t ex om man väljer produkter som innehåller mer eller mindre av fett eller fiber jämfört med tidigare. Det kan i sin tur påverka energiintaget och därmed vikten. En del har svårt att vänja sig vid den nya kosten, kanske inte tycker om ersättningsprodukterna, och kanske finns det oftast inget spannmålsfritt alternativ vid t ex fikapauser. Då kan energiintaget minska som ett resultat, och då går man ned i vikt. Detta är ofta övergående, eftersom man med tiden lär sig att tycka om alternativen och blir bättre på att finna lämpliga alternativ. Men en del väljer bort fikabrödet till förmån för frukt och minskar därmed energiintaget och behåller viktnedgången.

Med andra ord är det många faktorer som kan påverka vikten efter att en allergiker lagt om sin kost. Jag har nog inte fått med alla olika möjligheter, men detta skulle jag tro är de vanligaste.

Någon ökad vätskemängd eller svullnad i kroppen har jag inte sett vid spannmålsallergi då patienten gått över till spannmålsfri kost.

  1. #1 av Curt, 2013-12-29 - 08:08

    Testa Green n Lean. Innehåller råvaror av spannmål men dessa har groddats innan förädlingen och därmed omvandlat näringsämnena för att lätt upptas av kroppen. Innehåller ingen soja eller andra tillsatser av något slag.

(publiceras inte)