Blir inte frisk trots glutenfri diet?

Publicerat tisdag, 26 februari 2013

Hej!

Vad kan det bero på att vi inte får ner glutenvärdena trots strikt glutenfri diet i tre år? Vi har ätit naturligt glutenfritt det senaste halvåret dvs tagit bort vetestärkelse, glukossirap, maltodextrin mm… Trots detta så får vi inte ner glutenvärdet??? Har ni hört om detta? Kan det vara ytterligare någon allergi? Mjölkprotein?Jag skulle så gärna vilja höra om någon varit med om detta och om ni hittade någon lösning.

Mvh Anna

 

Hej Anna,
Om du har fått diagnosen celiaki och ätit glutenfritt i 3 år utan att få ner transglutaminasantikropparna (det jag tror du menar när du skriver “glutenvärdena”) så bör du göra en ny gastroskopi med tunntarmsbiopsi för att se om slemhinnan i tunntarmen fortfarande är inflammerad eller om den har läkt. Utifrån det kan man sedan gå vidare och se på eventuella orsaker och åtgärder. Man får också se på hur mycket förhöjt provet är och om det betyder något. Diskret förhöjda värden om tunntarmsslemhinnan har läkt behöver inte vara något att oroa sig över, men detta bör en gastroenterolog värdera, det vill säga en läkare som är specialist på magtarmkanalen. Mjölkprotein påverkar inte transglutaminasantikropparna.

Mvh Nanna

  1. #1 av Madelaine Dahlin, 2013-03-30 - 20:45

    Hej! Vi har en liten kille som varit mkt sjuk sedan födseln. Han fick bekräftat genom gastroskopi att han hade blödningar i mage tarm? Vid 7 månaders ålder. Nu vid ca 2 års ålder såg de ff retningar vid gastro. Han har reflux och bajs samlas i tarmen, allt kommer inte ut så vi ger regelbundet forlax och klyx. Nu vid 2.5 års ålder så får vi bekräftat genom prick och patchtest att han är extrem överkänslighet mot Soya stark allergi mot havre och vete samt ngt allergisk mot mjölkprotein. Folke har stått på mjölkproteinfri kost väldigt länge på inrådan fr läkare. Detta har ju gjort att han istället ätit soya och havreprodukter som han absolut inte tål. Vi är nu väldigt uppgivna då vi bara skickats hem utan dietisthjälp. Vi måste få hjälp att reda ut detta snarast då Folke mår väldigt dåligt. Snälla kan du hjälpa oss? Vi behöver veta vad han kan äta och hur vi lägger upp detta. Med vänlig hälsning Madelaine Dahlin och Morgan Alm från Ronneby. Obs vi bor i Göteborg (Tror du känner till min sambo Morgan)

  2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2013-04-02 - 10:23

    Hej Madelaine,
    Tack för din fråga, jag svarar via e-post.
    Mvh Nanna

(publiceras inte)