Blodprov för statuskoll vid celiaki?

Publicerat tisdag, 18 december 2012

Hej Nanna!
Min fråga är inte direkt kostrelaterad, men jag hoppas att du med din kunskap om gluten kan svara på den ändå…

Jag har precis blivit diagnostiserad med celiaki, och grunden till diagnosen är en gastroskopi.
Jag är precis i startfasen till att gå över till en glutenfri kost, men har en fundering jag skulle vilja ha svar på först…

Jag äter dagligen ute på restaurang med mitt jobb och jag kommer också att resa mycket i mitt liv. Då kan man såklart inte vara lika säker på att man faktiskt äter (tillräckligt) glutenfritt för att inte skada tarmen. Men för att inte behöva gå och oroa mig så skulle jag vilja kunna kontrollera status vid jämna mellanrum. Gastroskopin var dock inte direkt en picknick i parken, och att göra en sådan varje år är väl inte realistiskt. Min undran är därför i vilken grad jag skulle kunna använda mig av blodprov…

Som jag har förstått så brukar man vid misstänkt celiaki som ett första steg ta ett blodprov för att se om man har ett högt värde gällande en viss sorts antikroppar (transglutaminasantikroppar?). Om provet är positivt går man vidare och gör en gastroskopi för att bekräfta diagnosen. Detta torde betyda att ett positivt resultat på blodprovet inte är helt tillförlitligt. Jag har också hört att ett negativt resultat inte behöver betyda att man inte är glutenintolerant.

Jag har inte tagit något blodprov alls, och jag undrar om det är något som jag borde göra innan jag övergår i en glutenfri kost. För om mitt blodprov är positivt, så kanske det indikerar att det även i framtiden skulle synas på ett blodprov om min tarm är skadad och inflammerad? (under förutsättning att det varierar från individ till individ och inte från “gång till gång”). Är detta blodprov antingen positivt eller negativt, eller handlar det om gradskillnad? Dvs en lite skadad tunntarm visar mindre antiproppar i blodet än en kraftigt skadad tarm? Visar det graden av inflammation eller graden av nedbrutet tarmludd? Jag gissar att inflammationen läker ut först och därefter så börjar tarmluddet växa tillbaka när jag ändrar min kost…så, vad hör blodprovet ihop med?!

Är detta blodprov något jag kan använda mig av i framtiden för att kolla hur kroppen mår under förutsättning att jag går och tar ett blodprov nu innan jag övergår till en glutenfri kost?

Väldigt tacksam för svar!!
Vänligen,
Cissi

 

Hej Cissi,

Det är helt riktigt att man kan ta blodprov på transglutaminasantikroppar för att se om tarmen är påverkad av gluten när man har celiaki. Det används idag både som ett led i diagnostiken av celiaki, och för att kontrollera om patienten verkligen äter en glutenfri kost om det finns behov av att kontrollera det. Det är också helt riktigt att inte alla med celiaki visar något på detta blodprov. Med andra ord är det bra om du tar det innan du börjar äta glutenfritt för att se om du kan ha nytta av detta blodprov som kontrollhjälp längre fram. Om du redan har börjat äta glutenfritt kan du kontrollera om du har IgA-brist. Vid IgA-brist visar man inget på transglutaminasantikroppsprovet.

När tunntarmsslemhinnan blir skadad av gluten stimuleras immunförsvaret och uppkomst av autoantikroppar mot till exempel det kroppsegna enzymet vävnadstransglutaminas. Det är dessa antikroppar som man analyserar. Grad av inflammation och grad av nedbrutet tarmludd skulle jag säga är samma sak. Man kan se en viss gradskillnad på provet, men jag vet inte hur lätt det är att tolka. Jag har jobbat mest med att utreda misstänkt födoämnesöverkänslighet, och har tyvärr inte haft möjlighet att följa patienter särskilt länge. Därmed har jag aldrig haft möjlighet att jobba med transglutaminasprover på det sättet. Vad jag vet brukar man framförallt titta på om det är positivt eller negativt. Hur man värderar olika positiva nivåer av provet vet jag inte. Förhoppningsvis kan din läkare hjälpa dig med den biten.

Mvh
Nanna

,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)