Fråga om gluten

Print Friendly, PDF & Email
Publicerat fredag, 04 oktober 2019

Meddelande:

Hej!

Jag jobbar som kock i ett storkök. Min chef hade hade gjort en chili gryta med öl i. Han så att gluten kokar bort om man kokar tillräckligt länge (han hade i kanske 3 liter på 100).  Stämmer detta? Och hur är det då med t ex bechamel som du måste koka minst 20 minuter( eller att tillredningen uppnår en viss temperatur i x antal minuter)?

Hej!

När det gäller glutenproteinet generellt så förstörs det inte vid upphettning, vilket medför att man inte rekommenderar glutenhaltiga livsmedel även om de har kokat länge. När det gäller just öl finns det sorter som är glutenfria och som skulle kunna fungera som ingrediens till exempel  i en gryta. Livsmedelverket har analyserat gluteninnehållet  i en mängd olika öl  och den rapporten finns tillgänglig på deras hemsida.

Med vänlig hälsning Jenny

 

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)