Frukt och grönsaker vid fruktosmalabsorption?

Publicerat torsdag, 26 januari 2012

Fick veta för cirka fem år sedan att jag har fruktosintolerans (tror att det heter fruktosmalabsortion). Jag tål inte fruktsocker och vanligt socker. Jag har därför uteslutit sådant ur min kost och äter också kolhydratfattig mat eftersom jag känner av det också. Jag har experimenterat mig fram under dessa år och vet någorlunda vad och hur mycket jag kan äta av olika saker, men det påverkar ju min vardag i allra högsta grad. GI är ju bra, men det funkar inte med mycket som man rekommenderar att äta. Jag undrar om det finns några tips på vad man kan äta istället för frukt och grönsaker, eller om ni har någon annan information när det gäller denna överkänslighet?

Hej,

Det är stor skillnad på fruktosintolerans och fruktosmalabsorption. Fruktosintolerans är ett ärftligt tillstånd som är mycket allvarligt och kan ge livshotande symtom vid konsumtion av fruktos. Det är också ett mycket ovanligt tillstånd.

Fruktosmalabsorption är ett vanligare och lindrigare tillstånd. Men helt klart tufft att hantera. Oavsett vilket av tillstånden du har rekommenderar jag att du söker kontakt med dietist för stöd och råd när det gäller din kosthållning.

Generella råd om frukt/grönsaker som brukar gå bra vid dessa tillstånd är: avocado, rabarber, broccoli, selleri, kronärtskocka, svamp, spenat, nypotatis, vinterpotatis, sparris, bönor, linser, vitkål, blomkål, färsk gurka, purjolök, jordärtskocka, olika salladssorter, pumpa, rädisa och kålrot.

Vid fruktosmalabsorption brukar också citrusfrukter och de flesta bär gå bra, samt mogen banan, kiwi och ananas.

Uppdaterat 2012-01-28: Tips för den som vill läsa mer kan vara nutritionist Anki Sundins blogginlägg om Fruktosmalabsorption.

 

, , ,

 1. #1 av Linnea, 2012-01-26 - 15:03

  Hej, jag funderar på att bli dietist men har några frågor som jag skulle vara tacksam om du kunde svara på!

  Är det svårt att få jobb som dietist?
  Måste man jobba inom sjukvården som dietist?
  Hur kan en vanlig dag som dietist se ut?
  Vad är medellönen idag före skatt?

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2012-01-26 - 15:52

  Hej Linnéa,
  Kort svar på dina frågor:
  Det är relativt svårt men inte omöjligt att få jobb som dietist. För att få en uppfattning om utbudet av jobb så kan du söka på arbetsförmedlingens hemsida. Man får ofta vara beredd att flytta för att få jobb.
  Nej, man måste inte alls jobba inom sjukvården. Det finns jobb på större företag och i kommunen bland annat. En del dietister driver också egna företag.
  En vanlig dag för en dietist varierar väldigt mycket, det beror alldeles på vad man jobbar med. Men lite förenklat kan man väl säga att det vanligtvis inte innefattar nattarbete, helger eller jour om man jobbar inom sjukvården.
  När det gäller medellönen har jag tyvärr inga bra uppgifter. Det skiljer sig en hel del beroende på om du jobbar inom landsting, kommun eller privat företag, samt kan vara beroende av hur länge du jobbat, med mera. För statistik kan du kontakta Naturvetarna.se

 3. #3 av Carl, 2014-01-15 - 18:27

  Jag är sambo med en 60årig kvinna som fått fört sig att frukt är nyttigt. Det har inte märkts, tvärtom snarare, minnet är dåligt blivit, konstig i psyket också har hon blivit, blir konstig efter hon ätit också, speciellt frukt. Föra ett vettigt samtal med henne efter ett äppelintag är omöjligt. Hon blir bara svammlig, fjantig och allmänt i oordning, det kan vara nån timme. Det märkliga är att det sker exakt när hon börjar tugga verkar det som. Mina fråga är vad är detta för fenomen för så har hon ej vart förr när vi åt mycket sällan frukt.

 4. #4 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2014-01-16 - 19:08

  Hej Carl,
  Det du beskriver har jag inte stött på tidigare. Det är inte säkert att det är frukten som är orsaken. Jag tycker att ni först bör prova att sluta med frukten ett par veckor och se om något förändras. Om allt blir som vanligt igen tyder det på att frukten har en märklig effekt på sambo. Jag tycker att ni skall söka läkare för att närmare undersöka saken, men då kan det vara bra att ha provat utan frukt ett par veckor först för att med lite större säkerhet kunna säga om det är just frukten som orsakar problemen, eller om det är matintag generellt, elelr om det kanske kan vara helt oberoende av matintag.

 5. #5 av Carl, 2014-01-18 - 13:39

  Du kan ha rätt att det inte är just frukten, men problem blir större när hon äter frukt. Men hon tycks reagera på all mat verkar det som som kommer i mun, eller är det normalt att hon ska vara lugn,sansad, vänlig ena stunden sen när hon fått i sig nåt blir hon ettrig,konstig och ovänlig. Tala med henne går ej, hon anser sig inte ha några problem, det enda det leder till är att vi blir osams. Har du några ideer på vad orsaken till detta fenomen är och om det är normalt ?

 6. #6 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2014-01-18 - 14:15

  Möjligen kan svängningar i blodsockret orsaka sådana humörsvängningar som du beskriver. Några andra förklaringar har jag inte om det nu är så att det är kopplat till matintag. Normalt låter det inte. Förstår att det är svårt att få henne till läkare om hon själv inte anser sig ha några problem med detta. Dessvärre har jag inga andra förslag.

(publiceras inte)