Histaminintolerans?

Publicerat onsdag, 01 januari 2014

Hej!

Jag har fått diagnosen histaminintolerant. Nu undrar jag vad jag kan äta? Tittar man på google så är det hur mycket som helst jag ska undvika. Jag får svullna ögonlock det kliar på kroppen, rinnande näsa, ögonen kliar och illamående när jag ätit något som kroppen inte vill ha. Ska jag börja med att föra dagbok? Mitt dilemma är också att jag är kock. Och har läst att det kan vara värmen i köket som gör att jag får svullna slemhinnor.

Tacksam för svar.

Framför allt kan du äta de flesta rena råvaror och färsk mat.

Mest histamin hittar man vanligtvis i lagrade och fermenterade produkter, framförallt proteinrika sådana. Exempel är lagrade ostar, lagrade köttprodukter som salami och andra goda korvar, lufttorkad skinka och liknande, samt lagrad/fermenterad fisk. Men också andra lagrade/fermenterade produkter som kan innehålla betydande mängder histamin, t ex vin och surkål.

Det finns också matvaror som frisätta kroppens eget histamin. Det finns histamin i alla våra celler, och när histamin frisätts från cellerna får vi allergiliknande reaktioner. Exempel på histaminfrisättande matvaror är fisk, skaldjur, griskött, tomat, jordgubbar, citrusfrukter och choklad.

Det kan också bildas histamin i matvaror som förvaras fel, eller får stå framme för länge. Låt därför inte t ex pålägg stå framme för länge på bordet, ta bara fram det du skall ha och lägg tillbaka resten i kylskåpet. Undvik att köpa storpack, eller alternativt köp storpack och frys in i mindre portioner. Det kan vara problematiskt att köpa färdiga mackor/sallader/ som innehåller tonfisk, räkor eller skinka. Pizza kan vara problematiskt för att pizzafyllningen som läggs på inte alltid är ordentligt kyld. Blir histaminmängden stor nog i det vi äter så reagerar vi alla, men den som är histaminintolerant reagerar på mindre mängder som de flesta andra inte märker av.

Det finns ett enzym (DAO) man kan ta när man vet att man skall äta något med histamin som man vanligtvis reagerar på. En sådan enzymprodukt är Daosin. I Sverige är det RevivaBio som saluför denna produkt. Den är för dyr att använda till varje måltid, så därför måste man lära sig hur man undviker att få i sig för stora mängder histamin. Men den kan vara toppen att ha när man ibland vill äta sådant som man vet innehåller för mycket histamin för att man skall klara av det.

Det kan kännas väldigt begränsande till att börja med, men allt blir lättare när man lärt sig mer om det. Till att börja med kan det vara bra att skriva någon form av dagbok som du föreslår, men först när du har fått symptom. Symptom på histaminintolerans uppkommer som regel relativt snabbt efter att man ätit något med för mycket histamin i. Vanligtvis handlar det om senaste måltiden. Jag föreslår därför inte att du skall skriva dagbok varje dag, utan bara när du får symptom. Det kan vara värt att notera det man kan minnas av mat- och dryckesintag de senaste 24-timmarna då det ibland är så att man får symptom av en s k coctaileffekt, det vill säga att man ätit histamininnehållande mat vid flera måltider under dagen och till slut reagerar för att “bägaren rinner över”.

Så om vi kommer tillbaka till vad du kan äta, utifrån att det endast är histamin du reagerar på, så är det alltså främst rena råvaror och färsk mat när det gäller sådant som kött, fisk, och kyckling. Tänk på att fryst kan vara färskare än färskt, om du förstår vad jag menar. T ex kan det vara bättre att köpa fryst fisk än att köpa den som ligger i färskdisken, eftersom mycket fisk idag fryses direkt på båten, medan den som säljs i färskdisken kan vara några dagar gammal. Du kan äta det mesta av färska och frysta grönsaker, var bara lite försiktig med mängden tomat. Frukt och bär brukar gå bra om man är försiktig med mängden citrus och jordgubbbar, det är t ex bra att undvika apelsinjuice men de flesta klarar att äta en clementin. Du kan också äta i stort sett allt av bröd och andra bakverk. Alla mjölkprodukter förutom lagrade ostar brukar gå bra. När det gäller drycker brukar det mesta förutom citrusjuice och alkoholhaltiga drycker gå bra.

Om du trots allt reagerar och inte lyckas få ordning på din kosthållning så rekommenderar jag att du tar kontakt med en dietist för individuell vägledning.

,

 1. #1 av linda, 2014-02-22 - 15:05

  Hej!
  Jag skulle bara vilja tipsa om Daosin. Det är enzymtabletter som hjälper magen, kroppen att bryta ner mat bättre. Jag fick min diagnos för ett år sedan, led av svåra attacker av andnöd, hjärtklappning, nässelutslag mm. Som du, så älskar jag mat. Med Daosin kan jag nästan äta vad jag vill, bara jag tar en tablett 15 min innan måltid:)

 2. #2 av Josefine, 2014-03-13 - 15:27

  Hej!
  Jag har också histmaninintolerans och vill gärna påpeka att allt kött och fisk inte går att äta då. Fläskkött kan ha höga halter av histamin utan att det är processerat i form av smörgåspålägg och liknande. Har reagerat starkt när jag ätit fläskfilé. Fisk funkar för det mesta om det inte är fet fisk. Makrill/lax/röding och tonfisk behöver inte vara rökt eller gravad för att ha mycket histamin i sig. Även skaldjur kan vara riskabelt. Detta mest för att det finns bakterier som lever i haven som växer till på fisk och skaldjur även i typ kyl, och dessa producerar histaminliknande substanser.
  I fruktväg så har jag mest märkt att ananas är en histaminbomb men kan ibland reagera om jag ätit fler än en banan eller mer än ett päron på en dag.

 3. #3 av Martin, 2015-01-21 - 14:54

  Hej,
  min 13 år gammal son hade problem med stark huvudvärk i flera år och allt han fick från läkarna var värk- och migräntabletter som inte hjälpte mycket.
  Så fick vi en tips att histaminintolerans kan leda till huvudvärk, och då provade vi Daosin kosttillskott, bara en tablett varje morgon. Huvudvärk är helt borta, jag är så glad! Vill dela det med så många som möjligt på olika kanaler, det är säkert många som har samma problem och inte får rätt hjälp.

 4. #4 av Anita, 2015-01-26 - 19:05

  Jag är också histaminintolerant och all jäst kan jag reagera på. Fisk och skaldjur från varma vatten är också något jag reagerar på. Mogen frukt och grönsaker som mognat är ofta fulla av histaminer. Skolmaten är ofta varmhållen och har därigenom bildat histamin.

 5. #5 av susanne, 2015-02-13 - 15:28

  Hei! Jag har väldigt mycket intoleranse, men även om jag håller mig borta från det jag inte tål får jag stärka reaktioner ibland. Enorma smerter i rygg/mage, tror mina tarmar svullnar, känns så. Sen migren ibland, klia, andingsproblem m.m. jag har forsökt Daosin fast bara en burk. Tror ni jag skall forsöka över längre tid? Sen undrar jag om min husläkare kan ta prov om jag har Histaminintolerans? Tacksam för svar!

 6. #6 av Lennart Lindberg, 2015-02-15 - 00:16

  Jag äter normalt Havregrynsgröt uppbllandad med rågkross -för att få fibrer—Jag har ben som svullnar från foten och till knäet. Vid vistelse i Spanien åt jag endast youghurt. Under fjorton dagar hade jag nga svullna ben. Vid hemkomst återigen gröten och benen svullnade. Prov en vecka med youghurt = inga svullna ben.Nu har jag ett par dagar ätit gröt, direkt känns det hur det spänner i vaderna och ben–speciellt vänstra svullnar igen.Jag var i yngre år allergisk mot vetemjöl.Jag är f.d. konditor till yrket Efter att ha tagit bort all amalgam 90 -2000 försvann allergien– astman/snuvan. Jag har varit allergifri ii mer än 30 år.Min fråga : vad kan orsaken till detta vara?? Finns det svar?
  Med vänlig hälsning
  Lennart

 7. #7 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-02-15 - 15:41

  Hej Susanne! Det låter som om du borde bli utredd på en allergiklinik. Be din husläkare remittera dig. Mvh Nanna

 8. #8 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-02-15 - 15:47

  Hej Lennart!
  Har man en gång haft en allergi kan man utveckla allergi igen. Allergier kan komma och gå, och komma tillbaka igen. Inte alltid samma allergi.

  Prova gärna havre och råg var för sig och se om du får samma reaktion. Kanske är det bar den ena som du reagerar på.

 9. #9 av Angelica, 2015-05-20 - 18:54

  Hej!
  Håller på att bli galen när jag inte fattar vad jag inte tål att äta längre! Har haft pollenallergi sedan ungdomen men alltid tålt all slags mat.Men tydligen inte längre. Får utslag på halsen, svullna läppar,kliande näsa, öron och underliv.
  Försöker skriva ner vad jag ätit de gånger detta händer, ca 1 gång i veckan, men det är lite otydligt, det skulle kunna vara ost, sesamfrön eller nötter.
  Bäst att tillägga att jag druckit aloe vera under vinterhalvåret för att klara mej från förkylningar på förskolan där jag jobbar. Men när utslagen och kliandet kom slutade jag givetvis med aloe veran i tron att jag inte tålde den. Men 2 mån efteråt kommer det ideligen nya utbrott.
  Vad råder du mej till??
  Mkt tacksam för svar

 10. #10 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-05-21 - 14:38

  Hej Angelica!
  Det låter verkligen jobbigt. Men du har kommit långt som har kunnat ringa in det till ost, sesamfrö eller nötter. Med tanke på din pollenallergi är nötter en stark misstanke, men som allergiker finns naturligtvis risken att utveckla nya allergier även mot andra saker. Jag tycker du skall försöka hålla dig helt undan ost, sesamfrön och nötter i en månad och se om du får vara symptomfri då. Får du det så kan du sedan försiktigt prova in en sak i taget. Om du inte blir symptomfri så skriv 24 h recall när du får symptom. Det innebär att skriva ner allt man ätit och druckit de senaste 24 timmarna, och man kan även gärna skriva ned fysisk aktivitet, intagna läkemedel, stressnivå, och eventuella pågående infektioner. Dessa faktorer kan ha betydelse för om man får en reaktion eller inte. Om du inte lyckas få ordning på detta tycker jag absolut att du skall söka läkare (gärna allergispecialist) för att få ta lite allergiprover och se om det kan vara vägledande. Lycka till!

 11. #11 av Angelica, 2015-05-21 - 19:49

  Tack för snabbt svar!
  Ska göra som du råder mej till! Hoppas på att det är något av de tre saker jag misstänker, det vore så enkelt då!

 12. #12 av Gunilla, 2015-09-02 - 09:50

  Hej!
  Detta var superintressant läsning..Jag har varit sjuk sedan 2010 med diagnos fibro, ME samt utbrändhet. Jag har blivit betydligt bättre med åren, men upplever emellanåt väldiga mag samt ryggsmärtor, precis som en annan skrev. Jag har även känslig hud, har ofta haft förkylningssymtom i flera dagar, ibland några veckor. Ögonen kliar emellanåt trots att det inte är pollensäsong. Nu funderar jag efter denna läsning om jag kan vara histaminintolerant? Hur görs test för att se om man är det isf? Tacksam för svar 🙂

 13. #13 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-09-02 - 18:06

  Hej Gunilla!
  Tyvärr finns det inget förlitligt prov/test som kan visa om du är histaminintolerant eller reagerar på biogena aminer. Enda sättet att utreda detta är att undvika så mycket som möjligt av mat som innehåller biogena aminer eller är histaminfrisättande och se om man blir kvitt sina symptom då. Sen kan man prova de olika livsmedlen igen för att se om symptomen kommer tillbaka. Känsligheten kan variera över tid.
  Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida: http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/allergi-och-overkanslighet/histamin-biogena-aminer/

 14. #14 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-09-02 - 18:19

 15. #15 av Magnus, 2015-09-19 - 14:38

  Hej, ja reagerar starkt på apelsin, får munsår dagen efter, mkt hjärtklappningar, andnöd, kan detta bero på histamin? Har alltid dålig mage/diarré, svullna ögon, särskilt om ja dricker öl, kaffe, räkor, gått ner massa i vikt.. Får värme fluschar, i ansiktet emellan krut torr näsa å ögon.. Mvh Magnus

 16. #16 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-09-19 - 17:48

  Hej Magnus!
  Ja, det kan vara så att du reagerar på biogena aminer och histaminfrisättande matvaror. Kaffe hör dock inte dit. Kanske är det något mer? Med kroniskt dålig mage och stor viktnedgång tycker jag att du skall söka hjälp på din vårdcentral. De behöver utreda din mage/tarm, och om de inte finner något allvarligt så be om en remiss till en dietist.

 17. #17 av Anna, 2015-09-30 - 10:36

  Hur hittar jag en dietist som kan hjälpa mig vid konstaterad histaminintolerans?

 18. #18 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-09-30 - 11:39

  Hej Anna!
  Fråga på din vårdcentral om du kan få remiss till en dietist. Annars kan du kolla upp vad det finns för privata dietister i ditt område.

 19. #19 av Lillvor Ivarsson Scherman, 2016-01-29 - 11:24

  Hej Nanna
  Var igår på en tillställning med vin och bla lufttorkad skinka o salami och en ostbricka fick efter en kort stund rinnande näsa och jag började även hosta detta gick över efter ett par timmar. Detta har hänt mej en gång tidigare vid intag av vin o räkor, antar att jag på äldre dagar fått den histamin reaktion vad tror du?
  Vänliga Hälsningar Lillvor

 20. #20 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-01-29 - 18:03

  Hej Lillvor! Vad roligt att se ditt namn, det var längesedan! Javisst låter det som du har reagerat på histamin. Hoppas du har det bra! Jag har precis flyttat hem från Norge och börjar jobba på BUM i Partille nästa vecka. Så nu blir det barnallergi istället för vuxenallergi 🙂 Kram Nanna

 21. #21 av Gunilla Persson, 2016-02-28 - 20:48

  Hej Nanna!
  Har återkommande sk munsår som på sista tiden sätter sig i mungipan som en klase eller nedanför underläppen. Har haft munsår sedan sju års åldern. Är nu 55. Hade atopiskt eksem som barn.
  Har själv kommit fram till att lagrad ost, omogna tomater, “surpling” av kräftor, räkor, ananas utlöser detta.
  Vad tror du, kan detta vara histaminintolerans?
  Hälsningar
  Gunilla Persson

 22. #22 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-02-29 - 11:14

  Hej Gunilla!
  Ja, det är mycket möjligt att dina munsår triggas av histamin/biogena aminer. Men det är inte säkert att det är enda orsaken till dina munsår. Det kan även finnas andra triggers, och ibland lever det sitt eget liv så att säga. Du kan testa att ta antihistaminer eller Daosin innan du skall äta kända triggare och se om du på så sätt kan undvika att få munsår när du äter dessa livsmedel.

 23. #23 av Lillvor Ivarsson Scherman, 2016-04-02 - 10:51

  Hej Nanna !
  Blev väldigt dålig i natt efter ha ätit pasta med hjärtmusslor och tomater, drack även vitt vin till. Hade på dagen även ätit smörgåstårta med räkor var på avtackning på mitt gamla jobb. Georgios slutade. jobbar numera på AMM på GU. Fick mag. symtom, med besvär från både kanalerna fick även rinnsnuva och frossa ock svettningar. maken kände ingenting. Undrar om även detta kan ha varit en histamin reaktion snarare än en matförgiftning, fick även munsår tidigare på kvällen. Vad tror du? trevligt att jag hittade din sida, Kram Lillvor

 24. #24 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-04-03 - 17:51

  Hej Lillvor!
  Ja, det låter absolut som om du kan ha reagerat på histamin. Speciellt som din man inte blev dålig av musslorna. Det kan ju naturligtvis ha varit en enstaka dålig mussla också, som orsakat matförgiftning. Men jag tippar på histaminreaktion.
  Kram Nanna

 25. #25 av Kristin Westerholm, 2016-04-09 - 08:56

  Hej! Jag har sedan en vecka tillbaka förmodade nässelutslag över hela kroppen, utom i ansiktet. Jag var hos doktorn i veckan, han gissade att det skulle gå över inom en vecka men hade inga idéer om varför de uppstått. Jag har inga kända allergier eller allergiska reaktioner men kan till och från fundera på hur jag mår av det jag äter. Jag har den senaste månaden ätit betydligt mer sojaprodukter som veg kost, senaste veckan har jag sammantaget bakat bullar och åt en del deg, jag bakade pizza med salamikorv som pålägg, drack ett glas vin. Utslagen kom smygande under veckan och täckte kroppen första efter 3 dagar. Låter det som att jag reagerat på histamin? Det är ju ingen akut reaktion men som att jag passerat maxgräns för vad jag tål? Jag äter antihistamintabletter, dubbeldos och de hjälper. Tog probiotikakapslar idag. Finns det något mer som du kan rekommendera för att få utslagen att läka och “systemet” att nollställas?
  Vänliga hälsningar
  Kristin

 26. #26 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-04-10 - 10:02

  Hej Kristin!
  Tyvärr kan jag inte säga om detta är ett fall av överkänslighet mot histamin/biogena aminer eller inte. Det låter kanske inte riktigt troligt att det skulle vara det, då reaktionen är stark och långdragen men det du ätit inte innehåller överdrivet stor mängd histamin/biogena aminer som jag ser det. Detta kan vara en typ av reaktion som kommer utan känd orsak och som du kanske aldrig får igen. Avvakta och se om problemen kommer tillbaka och sök i så fall hjälp.
  Probiotikakapslar vet jag inte om de kan ha någon som helst effekt.

 27. #27 av Ann-Eli, 2016-04-11 - 16:56

  Hej!
  Hur är det med oliver? Innehåller de histamin eller är de väldigt histaminfrisättande? Och om man ej fått diagnosen men till 90% tror sig lida av histaminintolerans; är det ofarligt att inta det där kosttillskottet med DAO-ensym? Det som hette Daosin alltså. Kan det vara biverkningar eller är det totat ofarligt att ta en tablett nån enstaka gång då och då innan måltid man vet med sig kommer vara histaminrik? Jag är vegan och har ytterst lite saker jag kan äta i och med att jag mår dåligt efter att ha ätit sojaprodukter tex. Ärter, bönor & linser äter jag mycket av utan problem – borde jag inte må dåligt även av det? Och när det gäller sojaprodukter; är det allt som innehåller soja eller är det främst de produkter som är fermenterade som viss färs, tofu mm som man ska undvika? Tacksam för svar på alla mina frågor 🙂 Mvh Ann-Eli

 28. #28 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-04-11 - 17:45

  Hej Ann-Eli!
  Många med histaminintolerans har svårt att äta oliver, soja och linser i några större mängder. Vanligtvis är fermenterade/lagrade produkter värre än de färska, men det betyder inte alltid att man tål de färska heller tyvärr.

  Dessvärre passar inte kosttillskottet Daosin för dig som är vegan: det innehåller både grisprotein och shellak.
  Mvh Nanna

 29. #29 av Ann-Eli, 2016-04-17 - 15:12

  Hej! Tack för svar, men undrar fortfarande om det är totalt ofarligt att inta Daosin om man inte till 100% vet att man är histaminintolerant. Frågar inte enkom å mina egna vägnar.

 30. #30 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-04-20 - 10:11

  Jag kan inte se att det skulle vara problematiskt att prova Daosin några gånger även om det visar sig att den inte hjälper och att det i slutänden visar sig att man inte har histaminintolerans. Så länge man inte är allergisk mot någon av ingredienserna borde det vara helt ofarligt. Men om man provar Daosin vid misstänkt histaminintolerans och inte har någon effekt av den tycker jag inte att man bör fortsätta. Tar man mediciner bör man diskutera saken med sin läkare för att utesluta att kosttillskott eller naturläkemedel som man tar inte riskerar att interagera med de läkemedel man tar.

 31. #31 av Ann-Eli, 2016-04-20 - 16:49

  Okej 🙂 Tack för svar!! 🙂

 32. #32 av Charlotta Filling, 2016-06-26 - 12:08

  Hej,
  ser att många frågar om det går att diagnosticera histaminintolerans. Det finns ett test som sjukvården gör för att testa detta. Provet heter DAO och allergimottagningen på sjukhus kan ta provet som skickas till Sahlgrenska för analys. Ett lågt värde indikerar histaminintolerans däremot utesluter inte ett högt värde histaminintolerans. Histaminintolerans kan ha många orsaker, en ökad genomsläpplighet i tarmen, mastcellsrelaterade sjukdomar, problem med sköldkörteln, genetiskt (mutationer i de enzym som bryter ner histaminet) eller allergier är några.

 33. #33 av Emma Burström, 2017-06-03 - 12:39

  Hej, jag har flera allergier/överkänslighet. Jag har den senaste tiden reagerat på kaffe. När jag står vid kaffemaskinen får jag astmabesvär. Hur ska jag tolka det? Och vad ska jag göra? Mvh Emma

 34. #34 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2017-06-04 - 13:29

  Hej Emma!
  Har du reagerat på att dricka kaffe, eller är det “bara” reaktion på kaffedoft? Kan det vara något annat i eller i närheten av kaffemaskinen? Jag tänker på att du säger att du har flera allergier, kan det finnas något annat i närheten?

  Om det skulle visa sig att det endast är när du står vid akffemaskinen som du får dessa besvär och du inte kan koppla det till något annat alls, så finns nog bara en sak att göra: Stå inte vid kaffemaskinen. Så enkelt (och svårt) är det.

  Vänliga hälsningar Nanna

 35. #35 av Eva, 2021-04-10 - 09:31

  Hej!
  Blir oerhört frustrerad över att sjukvård och forskning inte kommit längre än att rekommendera Daosin, som jag tror säljs endast via hälsokost?!
  Dyr produkt som.ändå inte hjälper mig särskilt mycket.
  Har jätteproblem med snart alla typer av födoämnen och är dessutom glutenintolerant
  Förstår inte varför sjukvården ( knappt)vet vad histaminintolerans är ?

(publiceras inte)