Histaminintolerans

Publicerat tisdag, 21 oktober 2014

Har av flera läkare fått diagnos Histaminintolerans men de råder mig att äta “antihistamin” som inte har någon verkan. Exakt 6 tim efter att jag intagit något jag inte tål stiger mitt blodtryck upp till 184/144. Blodtrycket går ej ned förrän jag har kräkts och tömt magen och först efter 1 dygn sjunker bldtr. Huvudvärken är enorm och trots att jag utesluter ALLT jag vet som jag blivit sjuk av så har jag minst ett anfall/vecka. Daosin har bara mildrat anfallen. Vad gör jag? Gunilla

 

Det låter som om du antingen inte har lyckats lista ut allt du inte tål, alternativt att du inte bara har histaminintolerans men kanske också något annat tillstånd, eventuellt migrän? Migrän kan triggas av även andra saker än mat, t ex stress, solljus, för lite sömn.

För att få mer klarhet i vad som triggar dina anfall kan du försöka skriva en så kallad 24 timmars recall efter ett anfall. Du noterar då klockslag för reaktionen, och noterar sedan allt du kan komma ihåg från de föregående 24 timmarna: all mat, dryck, fysisk aktivitet, stressnivå, mediciner, pågående infektion eller annan sjukdom, dag i din menstruationscykel, sömn och värme/kyla/solljus (t ex badade bastu eller det var starkt solljus och du hade inga solglasögon). Gärna med klockslag om det är möjligt. Ingenting är för litet eller obetydligt för att notera. Efter några sådana rapporter kan det vara möjligt att hitta någon mer gemensam nämnare som du hittills har missat.

Är du inte utredd för migrän rekommenderar jag att du söker för det. Det finns idag bra migränmediciner.

,

 1. #1 av Linda, 2015-01-09 - 17:28

  Hej!
  Tack för en fin sida!
  JAg har ocd och ångest och blir bättre utan vetemjöl och mjölk, har du hört om liknande personer? jag reagerar på minstag mängd.

  ;vh
  Linda

 2. #2 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2015-01-10 - 18:33

  Tack! 🙂

  När det gäller din fråga så kan jag inte minnas att jag haft någon patient med ocd och/eller ångest som upplevt sig bli bättr epå någon form av eliminationsdiet. Men jag har haft överkänsliga/allergiska patienter som har upplevt andra typer av symptom som t ex att de känner sig “speedade”/hyperaktiva, eller labila så att de börjar gråta för ingenting, när de fått i sig det de inte tål. Detta är inte vetenskapligt belagda symtom vid överkänslighet, utan ett fåtal patienters upplevda symptom. Inte desto mindre reella för dem det gäller.

  Det finns de som hävdar bestämt att deras barn med AD/HD och/eller autism blir bättre i sina symptom på kost fri från mjölk och/eller gluten. Inte heller här finns vetenskapliga belägg för att detta skulle vara något som gäller alla med dessa diagnoser, men det är uppenbarligen en del som är hjälpta av denna diet.

  Om du upplever att din ocd och ångest minskar när du undviker vetemjöl och mjölk så tycker jag att du kan fortsätta med det, under förutsättning att du äter varierat och bra, håller vikten stabilt, och tar kalciumtillskott om du har behov för det. De flesta som äter en strikt mjölkfri kost har behov för kalciumtillskott på 500-1000 mg/dag, gärna den sorten som också innehåller D-vitamin för då tar man upp kalciumet bättre.

 3. #3 av Christin Fosse, 2016-02-07 - 12:12

  Hei Gunilla !
  Jeg har det presist som du. MIn fiende er fjærkre (kylling etc) og hvit fisk. I tillegg til alkohol, kaffe og oliven. Jeg har hypertensjon og mitt blodtrykk stiger til 220/180 etter inntak av disse matvarene. Jeg startet selv å skrive allergianfall dagbok inkl. notere ned de matvarer som utløser histaminanfallene. Migreneanfall , med og uten aura, har jeg svært ofte. Ja, her er mange erfaringer vi kan utveksle. Vennlig hilsen Christin

 4. #4 av Anonym, 2016-05-07 - 13:24

  Hej Nanna! Jag lider av tydligen stark histaminintolerans, ej belagt, men jag har läst så pass mycket om detta med sk bio aminogena matvaror. Det är DE som är boven för mig, och precis som beskrivs ovan så blir det en coctaileffekt. Det är därför nästan totalt omöjligt att veta om det är en enda enskild produkt eller om det är en kombination av saker som utlöser det. Det som är dumt är också att det inte behöver komma på minuten efter att man ätit, ibland kommer det många timmar, ca 6-8 timmar när maten är i tarmen och inte i magsäcken sas.

  MEN det jag vill säga just apropå din kommentar om ångest och känslor i samband med detta. Innan jag får en så kraftig allergisk reaktion att jag mycket tydligt känner av att det är allergiskt(pollen och pälsdjursallergiker), alltså av mat, så får jag en allmän obehagskänsla i kroppen, ibland som nästan restless legs symtom, myror i brallan i hela kroppen, alltså hela inre kroppen, inte utan på huden.
  Nån slags konstig nervositet och fladder inuti kroppen, ja nästan som oros eller ångestkänslor,( har inga sådana psykiatriska fel), jag börjar känna mig varm, svettig och nästan febrig, eller klimakteriska värmevallningar( är ej den åldern). Ett obestämt diffust lätt illamående, tryck i huvudet ung som det tänker utveckla sig till migrän eller något. Detta kan hålla på i en timmes tid och man ligger(ofta kommer detta nattetid), så efter 18 målet i såfall.. ung. Så jag ligger o ja faktiskt känner efter en massa. Precis den uppmaning man får just att INTE hålla på o känna efter. Men det då dåliga måendet är så pass påtagligt att det inte går att ignorera. Under denna tids diffusa dåliga allmänmående så hinner man ju fundera massor, men sen efter kanske ytterligare någon timme så har det utkristalliserat sig till en vanlig igenkännbar allergisk reaktion som jag får omedelbart när jag tex äter äpplen, päron, plommon o andra stenfrukter. Då är det plötsligt helt igenkännbara reaktioner och då förstår jag att aha det är detta bio aminogena effekter jag fått igen. Då vet jag att om det inte gått super för långt då kan jag häva det genom att ta dubbla cetrizin allergimediciner, eller lergigan(allergimedicin, men mot oro), då går tillståndet över inom ca 30-40 minuter när tabletterna börjat verka.

  MEN precis som du säger, så kan jag inte ta medicin i förebyggande syfte, eller jo det går väl, men jag vet alltså inte alltid förrän flera timmar efter OM det är DET som är felet.
  Samt som jag skriver här i inlägget, det kan tex vara så att jag reagerar som pollenallergiker på persiljan( har mycket persilja i min mat för järnets skull), men jag har ätit persilja enskilt många många gånger utan att ha sk pollenallergiska korsreaktioner(äpplen, päron mm), så jag har inte satt det i samband på detta sätt, men så läste jag om dessa bio aminogena effekter och insåg just det som nämns om coctaileffekt, så därför kan jag tex inte endast utesluta en sak för det är INTE säkert att det är enskild DET jag reagerat på, utan i kombination med något.

  Så det jag säger är att jag kan, kanske? tåla persilja egentligen, men i kombination med något så blir det olyckligt. Men som sagt detta är väldigt omöjligt att veta.

  Ett tag började jag nästan tro att jag var mjölkproteinallergisk, alltså INTE laktosintolerant. För jag köpte sånt här chai te latte, alltså en färdig pulverburk. Jag sörplade glatt på, men efter några dagar hade jag våldsam, alltså riktigt stark histaminintolerans, eller snarare allergisk reaktion. Men jag förstod först inte att det var teet. Men så en dag var jag sjuk( kanske allergiskt? ) och drack endast det teet den dan. Och fick åter för typ 5 dagen i rad en våldsam allergisk reaktion. Då slutade jag dricka teet, och efter några dagar hade detta lagt sig, men ja det var en väldigt kraftig reaktion som jag inte förstod varför jag mådde så oerhört allergiskt dåligt.
  Ja men sedan började jag igen med teet( det var så gott) och pang efter 2 dagar hade jag fullskalig aminogen effekt igen och då förstod jag att aha det är verkligen teet.

  MEN eftersom det var “miljoner” kryddor i det så vet jag inte vad jag reagerade på, och tänkte att det kanske var mjölken. Men jag har oerhört mycket mejeriprodukter, alltså äkta och rena i min matlagning så jag tänkte, men jag har ju aldrig någonsin känt av dessa och då är det både mjölk mjöl, cremefresch, mm ost osv jag använder nästan dagligen.

  Men jag kom fram till att antingen är det nåt i det processade mjölkpulvret jag inte tål, det handlar absolut inte om laktosintolerans för det är inte den typen av problem jag får. Men efter ett tags drickande av rent mjölkpulver(semper) så var det inte DET som jag reagerade på, så det måste ha varit något av kryddorna i teet. Eller något som samreagerade.

  Men detta lärde mig att: KÖP INTE sådana här påsmixer kryddor, burkar etc, utan använd en o en krydda. Så ren och oprocessad mat och produkter som möjligt, alltså inte pulverersättningar etc utan rena mejerivaror, kryddor kött etc. För då går det att hålla bättre koll på vad det kan vara man reagerar på, om det tex är tomat, persilja, osv.

  Undvik microboxmaten, då det är för industrisaltat och svårsmält för kroppen, och så många blandningar, i allt från emulsionsmedel, konserveringsmedel, nitrit, druvsocker aminoglutamat o ja you name it.

  Jag ville bara berätta om dessa reaktioner så andra kanske också känner igen sig vad som händer i kroppen vid en kraftig histaminreaktion.

  För det är alltså samma som man får vid en pollenchock eller djurallergisk reaktion men djupt inuti kroppen och då känns det mer diffust och ospecificerat än om det ger effekt utanpå huden och inne i kroppen.

  Men jag tog upp detta apropå frågan om ångest. Ångestkänslan kan ju förstärkas om denna fladder oro som uppkommer vid histminreaktion dyker upp och detta kan absolut misstas för ångest, men det är alltså föraningen på allergiska reaktionen. Men har man ångest så kanske man blir avfärdad bara att det är ångesten nu igen. Men så är det verkligen inte. Men det är hemskt många läkare som inte alls kan detta om allergiska reaktioner trots att de är läkare, så de vill gärna avfärda en och speciellt om du har psykiatriska diagnoser också. Men det är fel för allt är verkligen INTE ångest, men kan i första skede misstas, eller avfärdas som det.

  Men eftersom det påbörjas så diffust etc så är det inte konstigt, men efter ett tag till så utvecklas det till full igenkännbar “vanlig” allergisk reaktion. men man måste alltså vara medveten om att detta tillstånd faktiskt finns för at kunna tolka det korrekt, och en människa som lyssnar på vad du säger, kan ju inte på det avgöra vad du faktiskt på riktigt känner! de känner ju inte din febrighet värme, etc, så när man berättar så kan det ja misstas för ångest, så därför är det faktiskt oerhört viktigt att egentligen läkare just framför allt är lyhörda och inte avfärdar allt som psykiatriskt.

  för ja man kan faktiskt dö av histaminchock om det blir riktigt allvarligt och obehandlat o tron att det är psykiatriskt. För i värsta fall behöver man en adrenalinspruta eller betapred för att häva detta, samma om vid superallergisk reaktion på maneter eller bistick osv.

  • #5 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2016-06-05 - 18:58

   Det är som du skriver mycket svårt när man reagerar på flera olika saker, och med olika bakomliggande mekanismer (t ex allergi OCH histaminintolerans). Ångest är ett symptom som kan förekomma, och det är naturligtvis väldigt frustrerande om läkare eller andra runt omkring en inte förstår kopplingen utan tolkar det felaktigt. Lyckligtvis brukar sjukvårdspersonal vara duktiga på att identifiera allergisk chock och behandla det korrekt. Det är sant att en del riskerar att dö på grund av sin allergi om de får i sig det de inte tål, man har framförallt sett det i kombination med en ej optimalt behandlad astma. Därför är det väldigt väldigt viktigt att ha en välbehandlad astma om man är matallergisk. Man har aldrig sett dödsfall till följd av histaminintolerans, även om symtomen kan likna allergichock som vid en “äkta” allergi.

(publiceras inte)