Magproblem av paprika?

Publicerat lördag, 26 oktober 2019

Jag får väldiga knipsmärtor och diarré när jag ätit paprika. Färsk är värst men även av tillagad paprika i exempelvis en gryta. Ibland fungerar lite paprika i en maträtt  och paprika pulver samt chili fungerar bra. Vad kan det vara med paprikan som jag reagerar på?

 

Hej.  Jag kan nog inte säga på rak arm vad du kan tänkas reagera på . Eftersom du verkar kunna tåla ibland eller i mindre mängder rör det sig inte om en allergi, utan mer en intolerans. Vissa personer som har en allergi mot gråbopollen kan ibland korsreagera på paprika.  Paprika räknas inte till de livsmedel som ger symtom vid känslig mage vid tex IBS.  Kan det vara så att skalet ger symtom? Vissa personer kan känna att  skal på grönsaker, stenfrukter mm ger matsmältningsbesvär.

MVH Jenny

 1. #1 av Tina Kahn, 2020-01-28 - 09:57

  Det är känt att laktosintoleranta och de med könslig mage kan vara känsliga mot vissa röda produkter. Chili och paprika är de som många reagerar på.

  • #2 av Jenny van Odijk, leg dietist, 2020-01-28 - 10:40

   Hej! Jag känner inte till någon studie där men sett dessa samband. Men det är möjligt att man kan vara mer överkänslig mot flera livsmedel. MVH Jenny

 2. #3 av Andreas, 2020-05-14 - 17:12

  Hej,

  Jag känner igen det där med magknipsmärta och diarré när jag äter Paprika, Paprikapulver eller Paprikakrydda (det enda som går bra är paprikaextrakt)

  Har inga andra matallergier vad jag känner till, förutom att jag är lite känslig mot hasselnötter och äppelskal ibland, kan klia lite i halsen. Ingen fara, men irriterande.

(publiceras inte)