Jobbiga magsmärtor kan vara svåra att utreda

Publicerat torsdag, 18 augusti 2016

Hej allihopa!

Jag skriver angående min mage som påverkar allt. Jag mår inte bra och behöver hjälp.

Sedan mellanstadiet har jag mått dåligt. Då var det uppblåsthet, smärta och diarré, nu är det illamående och smärta.

Jag har sökt hjälp för mina smärtor, men fick ingen som helst hjälp från min vårdcentral. Har ansökt om en ny tid, men väntetiden ligger på en månad.

I början av gymnasiet så slutade jag äta gluten, mjölkprotein, laktos, soja och ris. Det var då jag upptäckte att den stickande smärtan i magen och allt som jag beskrivit ovanför – inte var normalt. Dieten, eller vad jag ska kalla det, funkade ett tag, men jag kunde fortfarande bli dålig utan att jag visste vad det var. Jag hade även ont i underlivet som kändes som om det stack i underlivet. När jag besökte en doktor så tog de allergitest trots att det inte ger något utslag då man inte ätit produkterna som man testas på under en längre tid. Så alltså sa testerna att jag var frisk. Fick även gå till en gynekolog, och eftersom jag var oskuld och trång så kunde undersökningen inte genomföras. Hon sa bara att smärtan skulle gå över första gången jag hade sex. Sedan följde de aldrig upp hur det gick för mig.

För ett par veckor sedan så blev jag illamående och kunde inte få i mig något den första dagen, den andra dagen fick jag i min litegrann. Sedan köpte jag bubbelvatten, och med det kunde jag äta någorlunda.

Jag kan vara illamående på morgonen, ha smärtor i magen och är ofta trött.

Jag ska snart flytta för att plugga och vill börja på en ny kula, med hopp om att jag kan bli pigg och glad igen!

Vad tycker ni jag ska göra?

Jag förstår att du har det jobbigt. Det är frustrerande när man inte får hjälp som gör att man mår bättre. Tyvärr är besvären du beskriver svåra att utreda, så det tar tid. Och det är inte alltid man finner orsaken bakom problemen. Men du bör inte sluta söka hjälp. Kan de inte hjälpa dig på vårdcentralen så fråga om de kan remittera dig vidare till någon annan instans, t ex en magtarmmottagning.

En av de vanligaste diagnoserna med den symptombild du beskriver är IBS (irritabel bowel syndrome) alltså irritabel tarm. Om man har IBS är det inte ovanligt att man blir sämre av olika sorters mat. Du kan läsa mer om IBS på till exempel www.ibsfri.se Jag säger inte att du har irritabel tarm, men det är en möjlighet.

Om det handlar om någon form av födoämnesöverkänslighet (allergi eller intolerans) måste man ofta jobba systematisk med uteslutningsmetoden. Handlar det om flera födoämnen kan detta bli besvärligt och man riskerar att inte få i sig tillräckligt med näring. Det bästa är om man kan få hjälp av en dietist för att genomföra en sådan utredning.

Jag rekommenderar att du fortsätter att söka hjälp. Jag förstår din frustration, men sådan här utredningar tar ofta tid. Troligtvis togs det fler prover vid ditt läkarbesök än bara allergiprover, och hittade de inget allvarligt i dem så kan de tyvärr vara dåliga på att följa upp. Då får man ligga på själv för att få en ny tid. När du får ett nytt läkarbesök kan du fråga vilka prover som togs tidigare och vad de har kunnat utesluta, det kan vara bra att veta. Innan du skall till läkaren kan det också vara bra att ta reda på om det finns några magtarmsjukdomar, allergier eller andra sjukdomar i din familj eller släkt. Sådant kan hjälpa läkaren i utredningen.

Lycka till!

, ,

 1. #1 av Pernilla, 2017-03-16 - 21:06

  Hej

  Jag undrar hur lång tid efter matintag som symtom uppstår, såsom smärta, uppblåsthet etc. Jag ska föra matdagbok och vill veta om det är lunchen eller middagen som ger smärta och gaser på kvällen o även på morgonen när jag vaknar.

  Tack o hälsningar
  Pernilla

 2. #2 av Nanna Mossberg Rylander, leg dietist, 2017-03-17 - 14:49

  Hej Pernilla!
  Detta är rätt komplext och inte helt lätt att svara på. Smärta och uppblåsthet i magsäcken kan uppträda relativt omgående efter intag. Det tar som regel 3-4 timmar för magsäcken att tömmas efter en måltid. Passagen genom tunntarmen beräknas ta 4-6 timmar. Passagen genom tjocktarmen kan ta från 12 timmar upp till 30-40 timmar. Hur snabb passagen är beror bland annat på vad man har ätit. Men att säga exakt hur lång tid efter en måltid det uppkommer symptom i en viss del av magtarmkanalen är det nog inte möjligt att säga. Man får försöka lokalisera var det är smärtsamt/uppblåst. Det vanligaste är nog att det är tjocktarmen som är uppblåst. Där finns det mest bakterier och det är de som bildar gasen. Men tarmen kan också bli svullen på grund av att innehållet drar till sig vätska, och detta kan ske både i tunntarm och tjocktarm.

  Vid IBS kan man ha svårt att passera tarmgas, vilket gör att den ansamlas och man svullnar och får ont. För de flesta kommer gasen då ut under natten när man sover så att man är som minst svullen på morgonen, men det kan bero på vad och när man ätit.

  Mat- och symptomdagbok kan ge viss vägledning om hur utredningen skall fortsätta, men det är inte säkert att den ger alla svar direkt. Man kan behöva genomföra en eliminationsdiet också. Men det är en bra start.

  Lycka till!

(publiceras inte)