Kan man få glutenintolerans av att inte äta gluten?

Publicerat lördag, 14 januari 2012

Hej!
Jag har varit överviktig sedan jag var liten men har under det senaste två åren gått ner i vikt genom att räkna kalorier och motionera samt att jag har bytt ut alla mjölprodukter mot bönor och linser. Jag försöker nu hålla min vikt. Jag har räknat kalorier för att se hur mycket min kropp behöver men jag har märkt att jag kan äta mycket utan att gå upp i vikt, till exempel en vecka fick jag ett sötsug och åt cirka 2800 kilokalorier per dag men gick inte upp ett kilo och den senaste veckan har jag försökt att inte äta godis och så åkte jag bort över en helg och åt då 2000 kilokalorier per dag men jag har gått ner 0,7 kilo på 4 dagar. Min diet de senaste dagarna har bestått av mycket bröd och pasta. Jag undrar om jag har utvecklat glutenintolerans när jag inte har ätit mycket gluten på två år eller om man kan vara överviktig och ha glutenintolerans. För jag märkte att jag inte ville småäta lika mycket som jag gjorde förr när jag åt den glutenfria kosten under två år.

 

Hej,

Nej, det är inte troligt att du utvecklat glutenintolerans av att inte äta så mycket gluten under två års tid. Det är en mängd olika faktorer som kan leda till att man utvecklar glutenintolerans, men att äta mindre mängd gluten under en tid hör inte till dem.

Ja, man kan vara överviktig och ha en odiagnosticerad glutenintolerans.

Om du av någon anledning oroar dig för att du skulle kunna ha glutenintolerans så tycker jag att du skall söka läkare för att få det utrett. För att proverna skall bli korrekta är det viktigt att du äter gluten veckorna före provtagning. Om du äter glutenfritt så går det inte att påvisa med testerna om du har glutenintolerans eller inte.

Eftersom energiförbrukning och energiintag kan vara svåra att beräkna/uppskatta är det svårt för mig att utifrån så lite information bedöma huruvida du kan äta mycket eller lite, eller om din oro är befogad. Kanske skulle det hjälpa dig att träffa en dietist som kan se över din situation mer ingående och vägleda dig vidare?

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)