Överkänslighet mot linser?

Publicerat onsdag, 12 maj 2021

Hej,

Jag äter gröna linser varje vecka utan några som helst problem men när jag äter röda linser får jag så fruktansvärt ont i magen. Hur kan det vara så? Går det kanske att vänja magen successivt vid de röda också?

Hej.

Bild på linser

Bildkälla: Foodiesfeed.com, fotograf: Mati Michael.

Ur allergisynpunkt kan man bara göra allergitest för linser som helhet (oavsett färg) Eftersom du tål den ena sorten borde det då heller inte finnas någon allergi mot den andra sorten. Jag känner inte till att det skall vara någon skillnad mellan de gröna och röda, gällande överkänslighet.  Kan det vara så att du äter de röda tillagade på något annat sätt eller tillsammans med några andra ingredienser som ger ont i magen? Jag tycker du kan prova att äta lite röda linser i så ren form som möjligt. Det är också viktigt med blötläggning och tillräcklig tillagningstid, men det känner du säkert till.

MVH Jenny van Odijk, leg dietist

  1. #1 av Tina Kahn, 2021-05-28 - 16:42

    Med en mage som varken tål mjölkprotein eller ägg, så har jag märkt att jag blir dålig av röda produkter. Jag har också hört andra (laktosintoleranta) som vittnat oom överkänslighet mot röda matvaror.

(publiceras inte)