Symptom trots strikt diet, kan det vara något mer som ger symptom?

Publicerat torsdag, 16 augusti 2012

Hej!
Min dotter som nu är nio år har celiaki sedan två års ålder. Vi sköter hennes kost och själv är hon väldigt noga med att hon tål det hon äter.  Men trots det mår hon inte bra, hon har svullen mage, ont i magen,  (ibland), klåda, blåsor i munnen, dåligt humör, jämt förkyld, trött med mera. Kan man vara så känslig att man inte tål mixerna med vetestärkelse och specialhavre? Testade nämligen en vecka nu på sommarlovet att utesluta allt som är baserat på vete och jag inbillar mig att humöret blev bättre och magen mindre efter cirka fem dagar. När jag tog upp det men hennes läkare trodde han inte alls på att hon skulle vara så känslig. Är det troligt? // Chatrin

Det är ovanligt att personer med celiaki är så känsliga att de inte tål glutenfri havre eller glutenfri vetestärkelse, men det förekommer.

Det är ovanligt att personer med celiaki är så känsliga att de inte tål glutenfri havre eller glutenfri vetestärkelse, men det förekommer. Om ni har eliminerat glutenfri havre och/eller glutenfri vetestärkelse och noterat en förbättring, så bör ni kunna notera en försämring vid återintroduktion. Barn kan ibland vara väldigt känsliga. Många gånger avtar denna extrema känslighet med åldern, så om ni upplever att hon reagerar på glutenfri havre och/eller glutenfri vetestärkelse nu, så behöver det inte betyda att det alltid kommer vara så. Prova med något års mellanrum och se om hennes tolerans har förbättrats.

Om ni återintroducerar och trots allt inte märker någon försämring så kan det vara värt att låta henne äta glutenfri havre och glutenfri vetestärkelse eftersom det breddar utbudet av produkter för er. Om ni ändå tror att det kan vara något i maten som orsakar symptom hos henne skulle jag rekommendera att prova mjölkfri kost under en begränsad period. Det är relativt vanligt att personer med celiaki reagerar även på mjölk, oftast bara på laktos (mjölksocker) men ibland på mjölkprotein även om proverna inte har visat detta. Även när det gäller mjölk bör man utreda med elimination och provokation. Eftersom mjölk är en viktig källa till näringsämnen är det viktigt att ersätta mjölkprodukterna med likvärdiga alternativ, och om mjölk skall undvikas en längre tid kan det behövas till exempel kalciumtillskott.

Håll hennes läkare och dietist uppdaterad om era försök och resultat, detta är speciellt viktigt om kosten skall vara fri från mer än gluten under en längre period.

, , , ,

 1. #1 av Anne-Marie, 2012-08-16 - 16:04

  Jag skulle rekommendera dig Chatrin, att läsa boken Brödberoende av hjärtläkaren William Davis, där står det väldigt mycket om just vete, gluten, allergier, symptom, och även om s k “Glutenfria alternativ”!!
  En av de bästa böckerna jag någonsin läst!!

 2. #2 av Majoren, 2012-08-19 - 06:33

  Hej Chatrin!
  Jag tycker att du ska våga sätta mer tilltro till dina egna observationer. Din dotter uppvisar flera symptom som gott och väl kan vara knutna till spannmålet, främst vetet i kosten.
  Om man har en konstaterad celiaki anser jag att man ska prova att helt vara utan veteprodukter i minst en månad och observera förändringar. Tål man inte gluten är det högst samnnolikt också annat i vete man inte tål!
  Uppblåst och krånglande mage har oroväckande många gånger en koppling till vete, och spannmål är rikt på omega 6 som tros vara en starkt bidragande orsak till inflammationer, allergier och segdragna förkylningar. Använd inte margarin som vanligen har tillsatt omega 6-rik solrosolja.
  Stärkelsen i vete ger också ett mycket snabbt påslag på blosockret med efterföljande snabba fall vilket gott och väl kan förklara humörsvängningar och trötthet.
  Allt detta förstärks dessutom kraftigt om hon i övrigt får i sig mycket socker i form av läsk, juice, sötat bröd eller andra produkter med tillsatt socker.
  Mitt tips är att under en månad totalt utesluta vetemjöl och socker och även mjölk som innehåller mjölksocker.
  Näringsinnehållet i mjölk ersätts med att använda riktigt smör vid matlagningen. Spannmålsprodukter i sig innehåller inget av värde som inte kan ersättas med kött, fisk, fågel, ägg och grönsaker.
  Jag har stora förhoppningar om att hon snabbt kan bli bättre då jag känner många vid detta lag som uppvisat exakt din dotters symptom och blivit markant bättre på bara en vecka.
  Håller tummarna.

 3. #3 av Fredrik, 2012-08-19 - 10:33

  Om din dotter har problem med sin mage och är konstaterad glutenallergiker skall du definitivt läsa denna länk!
  http://lchfklubben.se/healthandscience/om-gluten

 4. #4 av Jennie Johansson, 2012-08-21 - 11:05

  Ett inlägg till kommentarerna ovan. Självklart ska Chatrins dotter inte äta livsmedel som hon inte mår bra av men jag tycker ändå (med dietist som yrke) att det är viktigt att hon fortsätter äta de livsmedel hon faktiskt tål och inte utesluter saker i onödan.
  “Majoren” skriver att näringsinnehållet i mjölk kan ersättas med smör och att spannmål inte har något värde som inte kan ersättas av andra produkter. Glöm då inte fullkornets hälsoeffekter och som bla. kan minska risken för hjärtsjukdom (som trots allt är vårt största folkhälsoproblem idag). Kornets och havrens höga innehåll av den lösliga fibren betaglukan som kan sänka ett förhöjt kolesterolvärde. Rågens effekt på mättnad och inte minst innehållet av arabinoxylanerna vilka är en spännande antioxidant.

  Mjölk ser jag först och främst som en källa till protein, kalcium och A och D-vitamin. De fettlösliga vitaminerna går givetvis få i sig via vanligt smör men på samma mängd energi som 2 glas mellanmjölk (5 dl) ger kan du äta 34 gram smör. Mjölken ger 17,4 gram protein och 585 mg kalcium, smöret endast 0,2 gram protein och 6 mg kalcium. Det kan bli svårt att kompensera!

 5. #5 av Fredrik, 2012-08-26 - 06:56

  Replik till jennies inlägg #4.
  Visst kan man påpeka att det finns enstaka hälsosamt innehåll i diverse spannmål, men glöm inte att allt bröd med korn, havre och råg är bakat med stora mängder vetemjöl och det är det som Chatrins dotter troligen har störst besvär av!
  Odling av spannmål kom in i människans historia för ca 5000år sedan. Det betyder att vi har utvecklats och klarat oss utan spannmål i över 99% av vår tid som art här på jorden.
  Vetemjöl är kraftigt blodsockerhöjande, det vet varenda diabetiker, och ett långt liv med ständigt förhöjda blodsockernivåer ger inflammerade kärlväggar, och
  Inflammerade kärlväggar är början till hjärtkärlsjukdom.
  Västerländsk forskning svänger nu snabbt sitt fokus mot att kombinationen av vår överkonsumtion av socker och stort intag av spannmålsbaserade produkter är grundorsak till det västerländska fenomenet med metabolt syndrom(fetmaepedemin och hjärtsjukdom).
  Det känns därför helt fel att antyda för folk att de skulle minska sin risk för hjärtkärlsjukdom genom att äta spannmål.

 6. #6 av David Zander, 2013-02-07 - 11:46

 7. #7 av Gudrun, 2013-06-18 - 07:57

  Har läst om att många inte tål den kemiskt framställda citronsyran som tillverkas i en process där svartmögel ingår!!!! Är man överkänslig så kan det ge blåsor i munnen, ont i magen, eksem, känslighet mot djur och pollen. Själv har jag diagnosen IBS men har förstått att det är något jag inte tål som jag äter och håller nu på att sanera bort citronsyra E-330. Jag äter aldrig bröd och är sparsam med mjölkprodukter. Äter en typ av LCHF och har blivit mycket bättre men inte helt besvärsfri. Tyvärr så finns E-330 finns den i många livsmedel och hud-hårprodukter. Man får kolla noga på innehållsförteckningen. Skickar med en länk att läsa mer om någon är intresserad. http://www.allt2.se/fri-fran-allergi/

(publiceras inte)