Barn som går upp för mycket i vikt?

Publicerat torsdag, 09 oktober 2014

Hej! Har en dotter på 9 år som under det senaste halvåret gått upp i vikt, hon ser svullen ut i ansiktet fått mage som putar. Hon tränar väldigt mycket tex gymnastik 3 ggr i veckan. Hon äter inte särskilt mycket onyttigt men stora portioner mat. Vi har låtit henne äta eftersom hon tränar mycket men nu börjar vi se att hon tydligen inte bränner lika mycket. Försöker få henne att äta mindre men hon säger att hon är hungrig. Vi pratar med henne om att äta lagom men samtidigt vill vi inte kommentera hennes viktuppgång för att göra för stor sak av det. Har du något tips?

Hej,

Många föräldrar som jag pratar med upplever det som jobbigt att veta hur man ska prata med sitt barn om vikt.

Jag har inget givet svar, men lite tankar kring detta.

Om er flicka har en övervikt tycker jag att ni bör prata öppet om det. Man kan t ex säga att hon vuxit lite för fort. Hon är så pass gammal att det är svårt att begränsa hennes ätande utan att hon märker det och hon äter flera mål under dagen då ni inte är med.

Ofta behöver man inte göra så stora förändringar i den här åldern. Det ska inte handla om “bantning”, utan om att “växa i sin vikt”. I många fall kan det räcka att begränsa ätandet till en portion och ta bort söta drycker.

Jag tror att det är viktigt att prata om vad som är en lagom mängd mat utan att lägga någon värdering i detta. Jag menar att ni ska kunna säga, på samma sätt som man som förälder gör till ett barn utan viktproblematik, t ex ”det finns en kotlett var” eller ”nu räcker det”.

Man kan ju också se till att det inte finns obegränsade mängder mat och att det inte ligger så många kakor på kakfatet.

Genom att hålla regelbundna tider kan man undvika ”sug”. Ni kan också prova att servera grönsaker innan middag, t ex i form av morotsstavar, och då låta flickan äta mycket av detta.

I studier har man kunnat se att det finns en ökad risk för övervikt som vuxen, och de hälsoproblem som detta kan medföra, om man är överviktig som barn. Därför anses det inom BVC och Skolhälsovård viktigt att uppmärksamma föräldrar på om man har ett barn med övervikt eller risk för övervikt.  Till de äldre barnen inom BVC och inom Skolhälsovården använder man speciella BMI kurvor för barn, utöver de vanliga tillväxtkurvorna. På dessa BMI- kurvor är inte övervikt en fast BMI siffra, som hos vuxna, utan man har tagit hänsyn till att barn ser olika ut i olika åldrar.

Läs gärna mina gamla inlägg ”Överviktig 5-årig pojke” och ”Knubbigt barn”.

 

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)