Fet av frukt?

Publicerat onsdag, 06 maj 2009

Jag har läst  i Expressen om en studie som säger att man blir fet av frukt, att man kan få diabetes och jag vet inte vad.. Vad ska man tro!?

Hej, jag anar att det är debattartikeln av Överläkare Christer Enkvist i DN du syftar på, som fått utrymme även i Expressen,  Aftonbladet & SvD. Har du följt debatten har du säkert sett Livsmedelsverkets replik i DN, Expressen eller SvD.

Först och främst skulle jag vilja gratulera Enkvist till en välskriven debattartikel, med tanke på bakgrunden lyckas han bra med att skapa debatt (som får antas vara syftet). Marlene Segelsbo på  Aftonbladets viktklubb beskriver hans påståenden som “helt vansinnigt”.

Studien som ursprungligen refererades till, en artikel i Journal of Clinical Investigation, undersökte vad som händer om man får 25% av sitt dagliga energiintag  från rent socker där sockerarten fruktos jämfördes med glukos. Försökspersonerna var alla överviktiga mellan 40 och 70 år som motionerade max 3,5 timmar per vecka. Sockertillskottet intogs via en smaksatt dryck.

Studien pekar på en intressant skillnad mellan vad som händer med överskottsenergin i kroppen om vi häller i oss en stor mängd ren fruktos jämfört med glukos.

De som drack glukos ökade i genomsnitt med 1,8% i vikt, 3,2% ökning i fettmassa och midjeomfånget ökade med 1,7%. De som drack fruktos ökade i genomsnitt med 1,5% i vikt, fettmassan ökade med 2,8% och midjeomfånget ökade med 1,4%. I sig inga uppseendeväckande skillnader, det som är intressant i studien är att fruktosdrickarna ökade volymen intraabdominellt fett (bukfetma) med 14%, medan de som drack glukos ökade med 3,2%.  De som bälgade i sig en stor mängd fruktos i denna studie fick alltså en större del av fettet insprängt som bukfetma än de som drack glukos.

Att utifrån detta dra slutsatsen att frukt gör oss feta är långsökt. En mer rimlig slutsats är istället att man kan bli fet av att dricka ett par liter sockrad läsk om dagen, och om man ändå äter jättemycket rent socker så kan glukos vara bättre än fruktos. En sådan slutsats är förstås inte lika spännande att skriva om.

Visst kan det så som Enkvist säger i sin debattartikel finnas de som har lättare att gå ner i vikt av att inte äta frukt-mellanmål. Man bör dock komma ihåg att frukt är ett relativt energisnålt livsmedel, och det krävs stora mängder för att man ska komma upp i ett högt energiintag. Innan dess är det stor chans att man hinner bli mätt, till skillnad från många andra slags mellanmål.

Mitt svar blir därför: Nej, du blir inte fet av att äta frukt. Precis som med allt annat så gäller det att om man äter mycket stora mängder av något så ökar det totala energiintaget.

För att citera Dr. Peter J. Havel, en av författarna till studien (hämtat från New York Times):

[resultaten] do not imply that anyone should avoid fruit, which contains only small amounts of fructose and has other important nutritional benefits

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)