Frustrerad över utebliven viktnedgång!

Publicerat fredag, 30 april 2010

Hej!!

Jag heter Jessica och har länge försökt att gå ner i vikt…Började i september förra året att träna på gym. Då var det träning 4 gånger i veckan kondition och styrkepass..Plus att jag var ute och powerwalkade 6 dagar i veckan. Jag tänkte på vad jag åt och lät bli godis osv… Fram till mars gick jag ner 10 kg. Sen har det nästan stått still. Under sommaren blev det inte så mycket tränat då jag hade problem med halsen, men nu är jag gång igen sen i augusti och tränar igen. Det blir dock bara varannan vecka då jag har min dotter ena veckan. Men den veckan då jag är barnfri så springer jag 6 km varje dag plus styrka och försöker tänka på vad jag äter…Äter fortfarande inget godis men kan unna mig nötter på helgerna ibland. Men jag står still det har inte hänt något sen i våras…Det börjar bli frustrerande när man tränar så pass mycket och inget händer…jag har t.o.m. gått upp 4 kg (kärlekskilon som någon sa), träffade en ny i augusti. Vad ska jag ta mig till? Jag har ca 30 kg övervikt som jag behöver bli av med…Händer det inget snart så tappar jag motivationen även om jag numera älskar att träna..

Hej Jessica!

Fysisk inaktivitet är kopplat till flera sjukdomar och metabola rubbningar som vissa typer av cancer, högt blodtryck, typ 2 diabetes, skört skelett och hjärt-kärlsjukdomar.

Det är jättebra att du tränar och har bestämt dig för att nå en mer sund kroppsvikt. Att motivationen svajar när du inte fortsätter att gå ner i vikt är förståeligt men glöm inte bort hur mycket träningen gör för din hälsa oavsett viktnedgång. Fysisk inaktivitet är kopplat till flera sjukdomar och metabola rubbningar som vissa typer av cancer, högt blodtryck, typ 2 diabetes, skört skelett och hjärt-kärlsjukdomar. Att röra på sig är alltså minst lika viktigt som en balanserad diet.

Undersökningar visar att vi behöver minst 30 minuters medelintensiv fysisk aktivitet varje dag för bibehållen god hälsa och för att få positiv effekt på parametrar som exempelvis hjärta och blodkärl. För viktnedgång samt bibehållen vikt efter viktnedgång behövs troligen minst 60 minuter medelintensiv fysisk ansträngning (ex. powerwalk) eller kortare men fysisk hårdare ansträngning (ex. löpning) per dag. En samtidig minskning av energiintaget krävs i regel också. Ytterst avgörande är vilken balans som råder mellan energiintag och energiåtgång.

Den hastighet du beskriver att du gick ned på förra året (10 kg på sju månader eller i snitt ca 3,6 hg i veckan) tyder på att du låg i negativ energibalans (dina energiutgifter var större än ditt energiintag) med ca 360 kcal (1500 kJ)  per dag. Det är ungefär vad man gör av med under en timmes lång powerwalk eller en halvtimmes joggingtur. Om du dessutom tränade på högre intensitet och styrketränade tyder det på att ditt energiintag ökade när du började träna, eftersom du inte fick ett större energiunderskott.

En annan möjlig orsak till att viktnedgång ofta planar ut är att den minskande kroppsmassan orsakar en lägre energiomsättning både i vila och under fysisk aktivitet. För en fortsatt viktnedgång måste man alltså justera ner energiintaget allteftersom vikten minskar.

Det är också vanligt att viktminskning går långsammare efter ett tag på grund av att de flesta är mer strikta i sin diet och sin träning i början.

Utan att veta vad du väger eller hur du äter, samt mer specifikt hur mycket och hårt du tränar, är det svårt att ge svar på vad det är som orsakat stagnationen i viktnedgången och ge några konkreta råd på vad du kan förändra i just dina vanor.

Jag tycker du ska ta kontakt någon som kan beräkna din energiförbrukning och som kan utvärdera både din aktivitet och kost mer noggrant, exempelvis en dietist. Dietistkontakt går att få genom remiss från läkare men du kan också söka privatdietist.

Det finns även kommersiella internetbaserade program där du med hjälp av kostdagbok kan beräkna ditt energiintag och ditt energibehov, mot en kostnad.

Hoppas du fortsätter kämpa för att nå din målvikt!

, , , , ,

  1. #1 av Snusmumriken, 2010-05-03 - 09:39

    Hej
    Hur ser kroppssammansättningen ut? Kan det hända att du har mer muskler nu än tidigare? Och kanske midjemåttet rört på sig i rätt riktning? Lycka till med träningen och hoppas du hittar motivationen igen!

(publiceras inte)