Gener för att bli fet?

Publicerat fredag, 01 maj 2009

Mina vänner äter alltid en massa kakor och godis, själv är jag väldigt noga, ändå lägger jag på mig massa kilon! Jag måste väl ha nedsatt ämnesomsättning?! Gener för att bli fet?

Hej, du ställer en intressant fråga. Det finns flera mekanismer i kroppen som kontrollerar aptit och hunger, dessa styrs till viss del genetiskt. Sådant som kan influeras av genetik är till exempel födopreferens, aptit och mättnadskänslor, basalmetabolism och vad som händer med överskottsenergin. Övervikt beror dock på många olika faktorer och förutom genetiska förutsättningar är den största påverkan livsstil och livsföring.

När det gäller just nedsatt ämnesomsättning finns det en sjukdom, hypotyreos (för lite sköldkörtelhormon), som leder till detta. Cirka 1% av befolkningen lider av denna sjukdom. Bland de som har fetma (BMI över 30) är siffrorna lite mer osäkra, men någonstans under 10% uppskattas ha denna sjukdom. Sjukdomen kännetecknas dock av flera andra symptom som bör vara minst lika kännbara som övervikten i sig. Om du tror att du kan ha detta bör du uppsöka läkare för utredning.

Man kan vara frisk och ändå ha lägre ämnesomsättning än andra, hur mycket man förbränner beror på kroppssammansättning och fysisk aktivitet. Jag tycker att du ska besöka en dietist som kan gå igenom din situation och ge tips på förbättringar som passar just dig.

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)