Kalorier, fett eller kolhydrater?

Publicerat torsdag, 31 mars 2011

Hej

Det finns så många olika dieter som har olika regler. Vissa att man ska utelämna fett andra att man inte ska äta kolhydrater och i bland bara räkna kalorierna. Jag undrar då att vilka ska man ha koll på, om det är fettet, kalorierna eller kolhydraterna?

Med vänliga hälsningar Sara

Hej Sara!

Visst kan det vara förvirrande med till synes olika budskap!

Det finns många sätt att gå ned i vikt.

”Kalorier” eller kilokalorier som det heter (förkortas kcal) är en enhet för energi. Energi förbrukas i vår kropp varje dag i olika livsnödvändiga processer och kroppsfunktioner. Den mängden energi är relaterad till kroppsmassan och kroppssammansättningen. Utöver det tillkommer energi som går åt för värmeproduktion och energi som åtgår då vi rör på oss och utför olika aktiviteter. Den sistnämnda är den vi har störst möjlighet att påverka själva.

Om man pratar om dieter i viktminskningssyfte har alla “lyckade” sådana det gemensamma att de resulterar i att man, under en längre tid, äter mindre energi än vad man gör av med. När vi får i oss mindre energi än vad vi behöver används den upplagrade energi vi har i kroppen,  kroppsfettet, till bränsle.

Att ”räkna kalorierna” är alltså en metod som är tänkt att resultera i ett lägre energiintag om man vill gå ner i vikt, eller i energibalans om man vill stå still i vikt. De näringsämnen som kroppen utvinner energi ur är fett, kolhydrater och protein, vilka ger 9, 4 respektive 4 kcal per gram. Även alkohol ger energi; 7 kcal per gram.

I vissa “dieter” förespråkas en begränsning av fett och sockerarter i maten, dvs en minskning av energitätheten, för att hålla nere energiintaget. De svenska näringsrekommendationerna (SNR) är ett sådant exempel. Där rekommenderas ett byte av feta produkter mot magrare, liksom en begränsning av sötade produkter. Lågkolhydratdieter innebär uteslutning av alla kolhydratrika livsmedel vilket också kan leda till minskat energiintag.

De allra flesta dieter, både för allmän hälsa och för viktminskning, innebär en minskning av energitäta men i övrigt näringsfattiga livsmedel som godis, snacks, fikabröd, läsk och alkohol.

I vetenskapliga studier på olika dieters hälsoeffekter är det ofta svårt att skilja specifika effekter av dieten från effekter av viktminskning per se. Vid övervikt resulterar viktnedgång ofta i positiva metabola förändringar, oavsett sättet försökspersonerna gått ner i vikt på.

Smakpreferenser och aptit kan variera från person till person, liksom psykiska och fysiska reaktioner på olika sammansättningar av maten. För en bra kroppsvikt och god hälsa på lång sikt måste ”dieten” vara möjlig att vidhållas. Istället för att behöva ”hålla koll” på något särskilt tror jag man kommer långt på vanlig god och varierad mat i lagom mängd, gärna i kombination med daglig motion!

, , , , , ,

  1. #1 av Marie, 2011-04-01 - 11:55

    En viktig sak du glömmer Kristine i din annars bra utläggning är att en del energi påverkar kroppen på ett bra sätt, annan energi på ett dåligt.
    En del som till exempel diabetiker tål inte stärkelseenergi så bra då deras blodsocker stiger mot skyarna och de tvingas pumpa i sig stora mängder insulin som inte heller är bra eftersom insulin i höga doser ökar risken för många sjukdomar. Energi i form av fett är då lysande eftersom det inte höjer blodsockret och både diabetiker, Metabola syndromare m.fl kan ta detta till sig.

  2. #2 av Kristine Wallman, leg dietist, 2011-04-04 - 19:50

    Hej Marie, tack för dina synpunkter!
    Personligen tycker jag att Saras fråga är ganska generell och svaret blir därefter.
    För personer med de sjukdomstillstånd du nämner vill jag inte ge några generella dietråd här på hemsidan. Där rekommenderar jag individuella råd utifrån föregående utredning och bedömning vilket sedan följs upp. Det kan dessa personer få hjälp med exempelvis hos sin läkare, diabetessköterska eller dietist.
    Hoppas och tror att vi kan vara överens om detta?

(publiceras inte)