Kan bantningspiller och shakes vara skadligt?

Publicerat måndag, 06 februari 2012

Hej! Jag är en tjej på 17 år, jag väger 78 kilogram och är 162 centimeter lång, alltså har jag ett för högt BMI och jag är överviktig. Jag har druckit shakes i cirka en vecka nu, fem gånger om dagen, inte ätit någon fast föda, druckit tonvis med vatten och tränat mycket, nu funderar jag på att börja använda bantningspillret easyslim parallellt med shakes.
Kan detta på något sätt vara skadligt?

Hej!
Det är en mycket bra fråga du ställer! Det finns många med dig som undrar samma sak. Det här med bantning är ingen lätt sak och när man väl bestämt sig för att ta tag i sin övervikt vill man se snabba resultat. Men tyvärr är det så att alla bantningsmetoder, allt från shakes till piller till olika dieter, bara är tillfälliga lösningar. Visst, de ger ofta en snabb viktminskning, men ej bestående, och sedan när man återgår till att äta som man gjorde innan går de allra flesta upp alla sina kilon som man gått ner, och ofta ännu mer. Detta på grund av att man inte tagit tag i grundproblemet.

Att bara dricka shakes och ta piller kommer göra ditt energiintag mycket lågt och du kommer märka av det genom att du får mindre energi, tappar humöret, får svårt att koncentrera dig och inte kan tillgodogöra dig träningen på bästa sätt. Det bästa är att ställa sig frågan vad det var som ledde till övervikten från början? Det finns inga genvägar utan för att nå en bestående viktminskning handlar det om att ändra sina levnadsvanor.

Det bästa sättet är att sätta upp en realistisk målvikt som man vill nå och sedan nå dit långsamt. En hälsosam viktnedgång är ett halvt till ett kilogram i veckan, vilket betyder att man minskar sitt intag med 500-1000 kilokalorier per dag. Enkla och generella tips för att nå dit är att se över sina portionsstorlekar, fylla halva tallriken med grönsaker, bara ta en portion, ha vatten som måltidsdryck, begränsa intaget av godis, snacks, fika och dricka samt att välja magra mejeriprodukter. Välj gärna livsmedel med nyckelhålet, dessa innehåller mindre socker och fett men mer fiber. Familj och vänner är också mycket viktiga för att kunna nå sina mål, ta gärna hjälp av dem. Kanske kan ni tillsammans prova nya roliga recept eller träningsformer?

För att ta reda på lite mer om easyslim kollade jag hur det vetenskapliga underlaget ser ut för det här bantningspillret. Jag hittade inga studier där man testat pillret och kan därmed inte säga något om dess effekt på viktminskning. Istället kollade jag underlaget för varje ingrediens som easyslim innehåller och fann även då inget eller mycket tunt underlag.

Easyslim hävdar på deras hemsida att deras piller kommer att leda till en minskad aptit och en ökad ämnesomsättning. Vissa kryddor och örter kan höja ämnesomsättningen något men om detta gäller för just örten dragon som ingår i easyslim hittar jag inget om. På grund av det dåliga vetenskapliga underlaget skulle jag inte rekommendera att använda easyslim utan lägg då istället pengarna på träning och eller en konsultation med dietist.

Hoppas du fått svar på dina frågor!

Lycka till!

, , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)