Knubbigt barn

Publicerat söndag, 10 oktober 2010

Hej,
Jag har en dotter som snart fyller sju. Hon är 127 cm lång och väger över 30 kg, nästan lika mycket som hennes tre år äldre syster, som är 150 cm lång och väger 36 kg. Tidigare kunde den yngre ärva kläder men sen ungefär ett år tillbaka har hon blivit alltför knubbig, för att inte säga tjock, för det. Hon äter bara godis på helger och i övrigt samma(hyfsat hälsosamma, vi är medvetna om vad man bör stoppa i sig) mat som alla andra i familjen. Hon är aktiv och rör på sig hela dagarna. Jag hoppas och tror att hennes övervikt bara är ett resultat av något slags hormonell obalans(eller något åt det hållet) och att hon så småningom kommer att “växa ikapp” sin egen vikt. Det bör tilläggas att hon har vuxit väldigt mycket det senaste året, samt att ingen annan i familjen är överviktig.
Min fråga är därför om jag bör vara orolig eller om hennes övervikt kommer att försvinna av sig själv?

Hej!

När man tittar på din flickas vikt i förhållande till hennes längd så är hon mycket riktigt övervikt. Jag tycker att det är jättebra att du har uppmärksammat detta redan nu när din flicka är så pass ung. Troligen kommer det inte att ”växa bort” av sig själv utan det är bra att du försöker införa förändringar som kan göra att viktökningen blir mer långsam. Det låter som om du oroar dig för att det skulle finnas någon bakomliggande ”hormonell obalans” som du skriver. Detta bör du diskutera med hennes läkare på vårdcentralen.

Man pratar aldrig om ”bantning” till barn utan försöker hejda viktökningen genom bra matvanor och motion. Ansvaret för förändringarna i den här åldern ligger helt och hållet på föräldrarna. Till flickan tycker jag att det kan räcka att säga att förändringarna är ”bättre för kroppen”, ”man blir piggare” och ”du blir mätt längre”.

Det låter som om du redan är mycket kunnig och medveten om mat. Det är t ex jättebra att ni sparar godisätande, glass, snacks och kakor till helgen.

Några andra saker jag brukar ge råd om är:

– Att begränsa måltiden till en portion. Ibland kan det vara lättare att som förälder lägga upp maten till barnet. Även i skolan kan barnet behöva hjälp med detta, på ett diskret sätt.

– Att ha vatten som törstsläckare, undvika saft, läsk och juice.

– Att fördela måltiderna över hela dagen. Detta gör att kroppens förbränning fungerar bättre och man undviker ”sug”.

Det är jättebra att din flicka är rörlig och aktiv. Jag tycker att ni dessutom ska försöka hitta någon forma av organiserad fysisk aktivitet (idrott eller dans) som hon kan tänkas gilla.

Ofta räcker de här råden för att bromsa viktutvecklingen hos ett barn i den här åldern.

Skolsköterskan är en bra tillgång. Hon kan ge bra råd och kan säkert följa din flickas vikt någon gång per termin så att den inte fortsätter att öka för snabbt.

Ät bättre – råd och recept för runda barn

Om du vill läsa mer så vill jag gärna tipsa om ”Ät bättre – råd och recept för runda barn” från Gothias förlag.

, , , , , , ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)