Lågkolhydratkost till 8-årig flicka?

Publicerat tisdag, 14 december 2010

Hej!
Jag har en tjej här hemma på 8 år, hon tycker att hon är överviktig vilket hon inte är. Jag och hennes pappa har diskuterat hennes kost, hon är hos honom varannan helg ska tilläggas. Han tycker jag ger henne fel mat, vilket jag inte håller med om, en vanlig dag kan hon äta två smörgåsar med ägg och kaviar på (brödet är nyckelhålsmärkt) en clementin till mellanmål, två potatisar och fyra små köttbullar med grönsaker till lunch, sen äter vi middag hemma, det kan bli t.ex köttfärssås och spaghetti, med grönsaker, typ rivna morötter. Då äter hon en halv deciliter pasta och lika mycket färssås.

Vi äter aldrig snabblagad mat här hemma, inga halvfabrikat, och alltid på regelbundna tider. Barnen äter heller inte godis och kakor på vardagar, inte heller saft och läsk. Hon har idrott och simning tre gånger i veckan, och går varje dag minst 4 kilometer.

Hon sitter heller inte framför varken tv eller dator på dagtid.

Tycker du att detta låter som fel kost? Han tycker vi ska utesluta kolhydrater från hennes kost, men jag tycker det är en jättedålig idé, husman har ju barn alltid ätit, och varierad kost?!

 

Hej

Jag tycker det låter som om du serverar din flicka jättebra mat. Hemlagad mat, allsidiga och regelbundna måltider, frukt och grönsaker. Man rekommenderar inte några ”dieter” i stil med lågkolhydratkost till barn då risken är stor att andelen fett och protein blir väldigt hög. Detta skulle med andra ord vara en diet som går emot gängse rekommendationer och inte kan garanteras vara hälsosam för henne.

Mitt råd är att du ska fortsätta servera den mat du gör. Är ni föräldrar (eller flickan) fundersamma kring om er flicka är överviktig tycker jag att ni ska låta skolsköterskan göra en tillväxtkontroll. Även om det skulle vara så att er flicka är överviktig så är det ”vanlig mat” som gäller till barn!

 

, , , ,

 1. #1 av Tony Nilsson, 2011-02-18 - 15:46

  Vilka studier stöder du din “gissning”: Man rekommenderar inte några ”dieter” i stil med lågkolhydratkost till barn då risken är stor att andelen fett och protein blir väldigt hög.

 2. #2 av CharlotteTheOriginal, 2011-04-29 - 06:31

  Det är så tråkigt att se denna återkommande missuppfattning om lågkolhydratskost, att det skulle vara fråga om en högproteinkost! Så är det inte. Bara att beklaga att vissa dietister inte vet mer om kosten i sig. Det är heller ingen “diet” utan frågan om bra, god, och naturlig mat.

 3. #3 av Mia, 2011-04-29 - 08:58

  Det är inte farligt för ett barn att dra ned på kolhydraterna.
  Det ser ut som om flickan äter lite för mycket snabba kolhydrater och det är ingenting som någon behöver.
  Det är ganska lätt att ta reda på hur mycket socker det är i allt det brödet, pastan och frukten hon äter varje dag. Och är DET nyttigt?!
  Och vad betyder ‘husmanskost’? T.o.m mamman borde ju se att kosten idag är väldigt annorlunda (läs sämre) än för 20-30-40 år sedan.
  Ett växande barn behöver energi och fullvärdig näring, inte massa kolhydrater som gör henne hungrig och hög.

 4. #4 av oroad, 2011-05-13 - 18:44

  Hur denna lilla flicka kommit fram till att hon är tjock när hon enligt sin mamma inte är det är väldigt oroande tycker jag. Direkt undrar jag om det är en massa problem i dialogen mellan föräldrarna eller om pappan äter lchf pågrund viktproblem, frisktänk eller ny partner.

  Att tjafsa diet över en förövrigt frisk åttaåring skapar otrygghet hos deras dotter och lchf är knappast en universallösning för t ex anorektiker, bulimiker eller hetsätare.

  Att hitta “fel” och “laga” dessa “fel” med mat verkar som början på helt andra problem hos just den här flickan. Så från mig (lchfätande typ 2diabetiker) till dig oroad mamma, ge flickan en ostmacka även från mig.

  Skärpning alla ni andra, låt inte allting få till överdrigt jämnt i diskussionen kring just lchf

  J

 5. #5 av Ankie, 2011-06-17 - 15:48

  #4 Ditt inlägg är det sundaste jag läst på väldigt länge i debatterna kring kost.
  I mina ögon vet man inte ännu om det är riktig bra att ersätta kolhydrat-energi med fett-energi , för andra än vi som har typ 2 diabetes möjligen, men LCHF-förespråkarna går ju och drar slutsatser för tidigt och börjar tycka att det är okej att man ger LCHF till växande barn. Jag tycker det är intressant och bra med LCHF- mat men då ska den vara med lagom ökad fettmängd och lagom med kött , fisk , ägg o.s.v. Jag tror många missförstår och vräker på med både fett och protein. Det är också väldigt vad en del börjat tjäna pengar på att sälja böcker och ha kurser och t.om såna för överviktiga barn och nä det är illavarslande. Vänta in vetenskapen en tid till och testa gärna LCHF ni vuxna men bli inte moralistiska på kuppen mot era medmänniskor. Det är vad jag önskar. Själv drack jag 2 dl grädde för ett tag sen och det smakade himmelskt gott och jag kände att jag fick energi och mådde bra av grädden.:-) Men jag är ju vuxen och har växt färdigt. Tyvärr på både bredden och tvären.;) Men i alla fall så tror jag inte att det skadar mig att äta LCHF ett tag tills dess vi vet mer om kanske ca 10 år eller nåt och helst tidigare.

 6. #6 av Ida, 2011-06-19 - 13:15

  #5 Det är nog lite “tvärtom”, vi vet att kolhydrat/protein/fett-energi alla är ypperliga på sina sätt i en viss mängd/kombination/tillfälle. Snabba kolhydrater som socker har vår kropp svårt att ta hand om på ett vettigt sätt. Men jag håller med att man inte ska expremintera med ett barns kost. Däremot kan du/ni optimera, när och hur får hon mat. Om hon tränar mycket och långa timmar, se till att hon får energi varje timme (här är väl lite bra saft eller druvsocker okej), så hon orkar. Se till att hon har byggstenar före träning och under natten. Men först och främst hjälp att öka hennes självkänsla och självförtroende, förhoppningsvis tillsammans med pappan!

 7. #7 av dufva, 2011-08-07 - 23:00

  Det dietisterna avser med “balanserad kost” är egentligen en extremkost för homo sapiens.

  LCHF är ingen diet
  Det är bara bra mat

  Ingen mår sämre av att dra ner på kolhydraterna och äta bra byggstenar för kroppen istället.

  Ett barn bör givetvis aldrig bantas, men att vrida kosten mot en mer hälsosam balans mellan makronutrienter som tillåter barnet att växa sig ur en övervikt är den rätta vägen att gå

(publiceras inte)