Räcker det att räkna kalorier för att gå ner i vikt?

Publicerat lördag, 27 augusti 2011

Hej!

Jag försöker att gå ned runt tio kilo, och har gått ned cirka tre kilo sen jag startade. Problemet är att jag inte riktigt fattar det här med dieter, det står så mycket om hur kolhydrater gör dig tjock och så vidare men för mig låter dieter som LCHF/strikt GI ohälsosamma med tråkig mat. Jag kan inte tänka mig att aldrig mer äta exempelvis frukt, bär och fullkornsbröd. Det viktigaste för mig är att ha en så hälsosam kropp som möjligt. Räknar kalorier just nu och det funkar bra tycker jag. Kommer det vara svårare/omöjligt att gå ner mer i vikt utan någon speciell diet?

 

Det är inte konstigt att du känner dig förvirrad bland alla olika dieter som florerar överallt i media. Men jag tycker att din inställning till mat och viktnedgång verkar sund och uppenbarligen fungerar din metod eftersom du lyckats gå ner tre kilo. Du kan lugnt fortsätta att räkna kalorier för att gå ner i vikt så länge det känns bra för dig. För att uppnå optimal hälsa räcker det däremot inte att bara räkna kalorier eftersom det är möjligt att gå ner i vikt på godis och snabbmat bara du äter tillräckligt lite. Därför är det av värde att se över vilka kalorier, det vill säga vilka livsmedel, du äter. Några bra tumregler är att äta frukost, lunch och middag samt mellanmål om du är hungrig, och att äta så oraffinerat och varierat som möjligt. Jag tycker du gör helt rätt i att inkludera frukt, bär och bröd bakat på 100% fullkorn. Dessa livsmedel är okej att äta även när du äter ”GI-mat”, eftersom de är kolhydratkällor med lågt GI (dvs. de ger en långsam blodsockerhöjning).

Att räkna kalorier är en effektiv metod för de som lyckas sluta äta när de bör och för de som orkar väga och räkna på sin mat. Men många människor tycker att det är svårt och jobbigt, och för dem kan det underlätta att följa en viss diet med regler kring livsmedel snarare än kalorimängd. Generellt sett begränsar dessa dieter kalorimängden naturligt, vilket leder till viktnedgång. Både GI-dieter och och LCHF-kost är exempel på dieter med restriktioner kring livsmedel. Dessa två sätt att äta blandas ofta ihop, men till skillnad från GI-metoden innebär LCHF att alla kolhydratrika livsmedel ska uteslutas. För att förstå skillnaderna mellan LCHF och GI och för att förstå varifrån påståendet att kolhydrater gör dig tjock kommer kan du läsa mer i inläggen: ”LCHF – vad innebär det egentligen?” och “Glykemiskt index (GI), vägen till viktnedgång och hälsa?

Det är vanligt att en viktnedgång stannar av periodvis. I dessa fall är det viktigt att vara ihärdig och fortsätta kämpa, gärna med tillskott av regelbunden fysisk aktivitet. Efter ett litet tag brukar kilona sakta börja krypa nedåt igen. Ju närmare din målvikt du kommer, desto långsammare brukar det gå. Om det däremot fortsätter att stå still kan det vara en bra idé att testa lite olika strategier, som till exempel att minska på kolhydraterna. Det behöver inte betyda att du måste äta stekt bacon och ägg varje måltid, men kanske att byta ut pastan och riset mot quinoa, bönor eller grönsaker; och potatisen mot andra rotfrukter som rödbetor eller palsternacka. Olika människor kan reagera olika på olika dieter, så man får prova sig fram till man hittar något som fungerar för en själv. Så länge din nuvarande diet fungerar är det bara att köra på!

, ,

  1. Inga kommentarer än.
(publiceras inte)