Viktminskning/måltidsersättning vid ägg- mjölk- och baljväxtallergi?

Publicerat måndag, 03 oktober 2011

Jag skulle höra om det finns någon måltidsersättning (likt Nutrilett) för oss som är allergiska mot både mjölk, ägg, ärt- och baljväxter? Vad jag har sett när jag letat runt så innehåller alla dessa produkter mjölkpulver eller är sojabaserade.

De produkter som näringsmässigt skulle kunne ersätta måltider, och som är fria från mjölk, ägg och baljväxter, är specialprodukter som inte lämpar sig som viktminskningsprodukter.

Det är helt riktigt så att måltidsersättningar för viktminskning vanligtvis är baserade på mjölk eller soja.

De näringsprodukter som näringsmässigt skulle kunne ersätta måltider, och som är fria från mjölk, ägg och baljväxter, är specialprodukter som används vid vissa sjukdomstillstånd. Dessa är väldigt dyra och lämpar sig således inte som viktminskningsprodukter.

Det har tidigare funnits energi- och näringspulver baserade på risprotein som möjligtvis skulle kunna fungera som ersättning, men jag vet inte om detta fortfarande finns kvar. Det såldes i vissa hälsokostbutiker, men det är nog närmre 10 år sedan jag kollade upp detta senast och jag minns inte något namn på produkten är jag rädd. Hör med en välsorterad hälsokostbutik och se om de kan hjälpa dig att finna det du söker! Ibland händer det också att någon som läser inläggen här vet och bidrar med tips i kommentarsfältet.

, , , ,

 1. #1 av Johanna, 2011-11-05 - 18:53

  Hej! Du kanske kan använda hampaprotein istället? Renee Voltaire gör sådant pulver, själv köpte jag det på Konsum, minns tyvärr inte vad det kostade. Mandelmjöl finns ju också i många hälsokostaffärer, eller gör själv i mixern! Jag har ingen koll alls på om proteinet från hampa eller mandel är tillräckligt bra ur näringssynpunkt, det kanske dietisten vet?

 2. #2 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2011-12-02 - 17:16

  Tack för tips. Både hampaprotein och mandelprotein skulle säkert kunna utgöra proteindelen i en måltidsersättning vid viktminskning. Men en måltidsersättning behöver innehålla även kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. Hur viktigt det är att måltidsersättningen är fullvärdig beror förstås på hur många måltider man har tänkt att man skall byta ut samt på hur länge denna diet är tänkt att pågå.

  • #3 av Helena, 2012-01-07 - 22:45

   Jag svullnar upp efter allt jag äter. är det också veteallergi? jag kan bara dricka buljong vatten fruktsoppa. då är magen lugn hur ska jag äta då? jag har bara druckit i 3 veckor.

   • #4 av Nanna Mossberg, leg dietist, 2012-01-08 - 13:57

    Hej Helena, det låter inte som veteallergi. Om du bara kunnat dricka i 3 veckor är det hög tid att du söker läkare!

 3. #5 av Therese, 2014-05-20 - 15:03

  Helhetshälsa UltraLife är baserat på ris

(publiceras inte)