Viktnedgång vid levaxinbehandling.

Publicerat tisdag, 15 juni 2010

Hej!
Jag har precis fått levaxin för att behandla underproduktion av sköldkörtelhormon i två månader. Jag väger runt 72 kilo och är 1,60 lång. Mitt mål är att gå ner till 60 kilo, och har nu försökt att gå ner lite i vikt, men istället går jag upp. Jag tränar mellan 6-10 ggr i veckan och äter vad tredje timme för att hålla ämnesomsättningen igång. Jag undrar hur jag skall kunna förlora de 10 kilo som jag har gått upp, då det känns som om jag endast bildar muskler och inte blir av med fettet? Vad ska jag tänka på för att inte förlora energi till träningen och ta hänsyn till sköldkörteln och gå ner i vikt??
//Josefin

I samband med underproduktion av sköldkörtelhormon är det inte ovanligt med viktuppgång.

Hej, Josefin!

Sköldkörtelns funktion är framförallt att stimulera ämnesomsättning i kroppens celler. En underproduktion av sköldkörtelhormon leder därför ofta till en viss viktuppgång på grund av att den minskade ämnesomsättningen innebär ett minskat energibehov. Den kosthållning som man tidigare hållit sig viktstabil med bidrar då plötsligt med mer energi än vad kroppen behöver, vilket leder till viktuppgång.

Du skriver att du just fått ditt levaxin och man får räkna med att det kan ta ett halvår upp till ett år innan man känner sig återställd efter påbörjad levaxinbehandling.
Tyvärr har jag ingen möjlighet att bedöma hur din kost ser ut eller hur du kan lägga om den i förhållande till din träning då jag inte vet vad du äter eller vad du tränar.

Jag tycker att du ska ta kontakt med din läkare och be om remiss till en dietist som kan utreda ditt kostintag i förhållande till din träning samt följa dig under din påbörjade levaxinbehandling.

, , ,

 1. #1 av Dorra Kalinowska, 2011-08-05 - 06:46

  Såååå typiskt! Varför kan man inte svara om generella regler som gäller?

  Vi är många som äter Levaxin och försöker gå ner i vikt samtidigt… och vi letar efter några vettiga tips på alla tillgängliga forum om LCHF, om fakirig mm mm

  Det verkar att ingen har vettig svar… extrem fakiring var det enda jag hittade som resulterade i viktminskning vid sköldkörtelfunktion.

  Men alla dessa tips kommer från amatörer… ingenstans får man något svar från de som borde kunna detta… alltså dietister och liknande. Och det spelar ingen roll om man frågar på nätet eller kommer på ett undersökning.

  Så varför gömmer du dig bäste Bonnie bakom:
  “Tyvärr har jag ingen möjlighet att bedöma hur din kost ser ut eller hur du kan lägga om den i förhållande till din träning då jag inte vet vad du äter eller vad du tränar.” ?

  Du vet förmodligen inte svaret !!!

  Jag själv tränar mycket… 3 ggr i veckan styrketräning i lokal där jag har lagt till 30 min cykling för fettförbräning… och dessutom dagligen 2-4 timmars utomhusvistelse med mina hundar där jag ibland promenerar, spårar eller cyklar och ibland tränar stationär lydnad.
  Äter 5 småmåltider per dag utan kolhydratintag… och INTE går jag ner i vikt!

  Och några tips får jag varken från läkaren, dietisten eller finner på nätet…

  Dorra

(publiceras inte)