Clarissa Liljander, leg dietist

Om Clarissa
Clarissa är legitimerad dietist och norsk klinisk ernæringsfysiolog med lång erfarenhet av att föreläsa om kost och nutrition. Hon har tidigare utbildat dietiststudenter vid Göteborgs Universitet i ämnet vegetarisk nutrition och har nyligen själv vidareutbildat sig inom ämnet hållbar nutrition vid Umeå Universitet. Ett ämne hon känner starkt för.Clarissa har arbetat i primärvården, sjukhus, kommun och i privat regi som konsult. I det kliniska arbetet har hon mött patienter i alla åldrar med varierande diagnoser som exempelvis födoämnesallergier, diabetes, undervikt, övervikt och IBS. Hon har spetskompetens inom vegetarisk nutrition och arbetar för närvarande kliniskt med cancer, aptitlöshet och smakförändringar.Utöver hennes ordinarie arbete, frilansande och volontärarbeten är Clarissa aktiv som skribent och administratör på FrågaDietisten.se

Utbildning
2019 Kurs i Mat & Miljö, Umeå Universitet
2012 Masterexamen i Nutrition, Oslo Universitet
2010 Kurs i Kostråd vid Graviditet & Amning, Umeå Universitet
2009 Kurs i Idrottsnutrition, Göteborgs Universitet
2009 Dietistexamen, Göteborgs Universitet

Artiklar


Artiklar på FrågaDietisten.se av Clarissa

Ont i magen efter frukost?

lördag, 21 november 2009

Varje gång jag äter frukost må morgonen, vad det än är, så får jag ont i magen och diaré. Jag är aldrig stressad på morgonen, så det är inte det. Och jag har laktosalergi, men det ordnar jag med laktosfria produkter. Jag förstår inte varför jag får ont i magen? Hej! Dina symptom kan uppstå… Läs mer >>

Sötningsmedel vid nedsatt glukostolerans?

lördag, 07 november 2009

Jag har nedsatt glukostolerans och kan därför inte äta vanligt socker. Är det farligt att använda t ex Hermesetas Lättströ vid matlagning och bakning. Eller finns det något annat sötningsmedel? /Christina Hej Christina! Nedsatt glukostolerans är en rubbning i kolhydratsomsättningen som ger  förhöjda blodsockervärden efter måltid. Sötningsmedel som inte innehåller kolhydrater (som socker eller stärkelse)… Läs mer >>

Min rumpa börjar bli platt!

torsdag, 05 november 2009

Hej! Min rumpa börjar bli platt och lite hängig efter étt par års konstant ”caddande”,  till råga på eländet har min mage börjat puta lite. Jag är 26 år och kommer antagligen fortsätta arbeta framför datorn många år framöver. Vad kan jag göra för att återfå och bibehålla min tidigare fasta och stolta rumpa? Träna är… Läs mer >>

Kesella/kvarg?

torsdag, 29 oktober 2009

Jag är en kille som tränar mycket och använder kvarg som en av mina proteinkällor, särskilt till frukost eller till ett litet kvällsmål. Och det jag undrar är om det är negativt på något sett, om det finns några ”biverkningar” av något slag? Jag äter ca 200 gram om dagen 5 dagar i veckan. Jag… Läs mer >>

Omöjligt att minska mer i vikt?

onsdag, 28 oktober 2009

Hej, jag har sedan 2008 kämpat med att minska i vikt och har delvis lyckats då jag från början hade en vikt som var 108 kg och nu alltså väger 80 kg, men jag vill väga högst 75 kg. Jag har  under en tid minskat mitt kalorintag till mellan 600 – 800 och nu senast… Läs mer >>

Livsmedel som vållar besvär?

onsdag, 14 oktober 2009

Hej, Jag är opererad för tarmvred. Läkaren har upplyst mig om att jag i förebyggande syfte kan avhåll mig från livsmedel som bildar klumpar, nät eller har bitar för att minska risken för återfall. Tacksam för information /lista över de livsmedlen som kan vålla besvär för mig. MVH Anna Hej Anna! Tarmvred uppkommer ju som du… Läs mer >>

Sämre näringsvärde i smält ost?

onsdag, 07 oktober 2009

Jag har hört att smält (micrad eller ugnsbakad) ost ska ha sämre näringsvärde än ej uppvärmd ost, är det så?? /Student T4 Hej! Om vi börjar med att titta närmare på näringssammansättningen i ost kan vi konstatera att ost som livsmedel främst bidrar med mineralämnet kalcium och vitamin B12. Ost innehåller även protein och fett… Läs mer >>

Jodbrist?

torsdag, 24 september 2009

Hej! Går det att få i sig jod utan att äta joberikat salt? Varför är jod bra? Hej och tack för din fråga! Jod är ett mineralämne som har stor betydelse för sköldkörtelns hormonbildning. Dessa hormoner påverkar bland annat ämnesomsättningen. Jodbrist yttrar sig som struma, en kraftigt förstorad sköldkörtel. Detta sker när sköldkörteln försöker kompensera… Läs mer >>

Vilken läsk är bäst?

onsdag, 09 september 2009

Vilket är bäst: vanliga cola eller cola light eller cola zero? /Linda Hej Linda! För att reda ut vilket alternativ som är bäst ska jag först berätta om hur de olika dryckerna påverkar oss. Först och främst kan överdriven läskkonsumtion leda till frätskador på tänderna. Detta eftersom cola har ett lågt pH-värde som kan göra att… Läs mer >>