Clarissa Liljander, leg dietist

Om Clarissa
Clarissa är legitimerad dietist och norsk klinisk ernæringsfysiolog med lång och bred erfarenhet av kliniskt arbete som dietist och som föreläsare. Sedan examen har Clarissa arbetat i primärvården, sjukhus, kommun och i privat regi som konsult. I det kliniska arbetet har hon mött både vuxna och barn i alla åldrar med varierande diagnoser som exempelvis födoämnesallergier, diabetes, undervikt, övervikt och IBS. Hon har spetskompetens inom vegetarisk nutrition och arbetar för närvarande kliniskt med cancer, aptitlöshet och smakförändringar.

Utöver hennes ordinarie arbete, frilansande som dietistkonsult och volontärarbeten är Clarissa aktiv som skribent och administratör på Fråga Dietisten.

Utbildning


Utbildning och vidareutbildning i urval

2019 Kurs i Mat & Miljö, Umeå Universitet
2012 Masterexamen i Nutrition, Oslo Universitet
2010 Kurs i Kostråd vid Graviditet & Amning, Umeå Universitet
2009 Kurs i Idrottsnutrition, Göteborgs Universitet
2009 Dietistexamen, Göteborgs Universitet

Artiklar

Publikationer i urval

2019-02-13 Intervju om frukost i Metro.


Artiklar på FrågaDietisten.se av Clarissa

Vad ska jag äta nattetid på äldreboendet?

söndag, 28 februari 2010

Hej, jag undrar vad jag som jobbar natt på ett äldreboende bör äta? Har hört att ämnesomsättningen nästan är noll (!) på natten, stämmer det? Mycket tacksam för svar! Annika Hej Annika! Det stämmer inte att själva ämnesomsättningen är nära noll på natten. Ens grundämnesomsättning är aktiv dygnet runt oavsett om det är dag eller… Läs mer >>

Kost och träning efter förlossningen?

fredag, 05 februari 2010

Hej! Jag är en 24-årig tjej som nyss har blivit mamma, jag vill gärna bli av med mina överskottskilon som jag la på mig under graviditeten, men är lite osäker på vad jag ska försöka äta och hur mycket jag måste röra på mig i förhållande till kosten. Tacksam för svar Anna Hej Anna! Stort… Läs mer >>

Nyttigt matbröd?

torsdag, 07 januari 2010

Hej! Jag har lite funderingar kring matbröd/mackor osv. Jag har hört mycket att det är ”ohälsosamt” att äta mackor tillexempel till kvällsfika osv. Stämmer det? Är det något bröd man ska undvika? Är bröd/matbröd så ohälsosamt/onyttigt som många påstår? Eller är det vad man väljer att ha på sina mackor? Jag vill verkligen ha ett… Läs mer >>

Förstör kaffe vitamin C?

onsdag, 16 december 2009

Hej! Jag har hört att om man dricker kaffe efter maten förstörs de c-vitaminer man just intagit i maten. Stämmer det och i så fall hur länge ska man vänta efter maten innan man kan dricka kaffe utan att förstöra c-vitaminerna? /Karin Hej Karin! Med vitamin C avses askorbinsyra och dess derivat. Vitamin C är en… Läs mer >>

Kosttillskott om jag utesluter kött och kyckling ur min kost?

onsdag, 02 december 2009

Hej! Jag är en kvinna på 35 år som har bestämt mig för att sluta äta kött och kyckling. Jag kommer att äta ägg och fisk. Jag undrar om jag bör äta kosttillskott eller inte? Om jag ska äta det vad rekommenderar du då? Tack på förhand! Cecilia Hej Cecilia! En blandkost innehåller alla olika… Läs mer >>

Ont i magen efter frukost?

lördag, 21 november 2009

Varje gång jag äter frukost må morgonen, vad det än är, så får jag ont i magen och diaré. Jag är aldrig stressad på morgonen, så det är inte det. Och jag har laktosalergi, men det ordnar jag med laktosfria produkter. Jag förstår inte varför jag får ont i magen? Hej! Dina symptom kan uppstå… Läs mer >>

Sötningsmedel vid nedsatt glukostolerans?

lördag, 07 november 2009

Jag har nedsatt glukostolerans och kan därför inte äta vanligt socker. Är det farligt att använda t ex Hermesetas Lättströ vid matlagning och bakning. Eller finns det något annat sötningsmedel? /Christina Hej Christina! Nedsatt glukostolerans är en rubbning i kolhydratsomsättningen som ger  förhöjda blodsockervärden efter måltid. Sötningsmedel som inte innehåller kolhydrater (som socker eller stärkelse)… Läs mer >>

Min rumpa börjar bli platt!

torsdag, 05 november 2009

Hej! Min rumpa börjar bli platt och lite hängig efter étt par års konstant ”caddande”,  till råga på eländet har min mage börjat puta lite. Jag är 26 år och kommer antagligen fortsätta arbeta framför datorn många år framöver. Vad kan jag göra för att återfå och bibehålla min tidigare fasta och stolta rumpa? Träna är… Läs mer >>

Kesella/kvarg?

torsdag, 29 oktober 2009

Jag är en kille som tränar mycket och använder kvarg som en av mina proteinkällor, särskilt till frukost eller till ett litet kvällsmål. Och det jag undrar är om det är negativt på något sett, om det finns några ”biverkningar” av något slag? Jag äter ca 200 gram om dagen 5 dagar i veckan. Jag… Läs mer >>

Omöjligt att minska mer i vikt?

onsdag, 28 oktober 2009

Hej, jag har sedan 2008 kämpat med att minska i vikt och har delvis lyckats då jag från början hade en vikt som var 108 kg och nu alltså väger 80 kg, men jag vill väga högst 75 kg. Jag har  under en tid minskat mitt kalorintag till mellan 600 – 800 och nu senast… Läs mer >>

Livsmedel som vållar besvär?

onsdag, 14 oktober 2009

Hej, Jag är opererad för tarmvred. Läkaren har upplyst mig om att jag i förebyggande syfte kan avhåll mig från livsmedel som bildar klumpar, nät eller har bitar för att minska risken för återfall. Tacksam för information /lista över de livsmedlen som kan vålla besvär för mig. MVH Anna Hej Anna! Tarmvred uppkommer ju som du… Läs mer >>

Sämre näringsvärde i smält ost?

onsdag, 07 oktober 2009

Jag har hört att smält (micrad eller ugnsbakad) ost ska ha sämre näringsvärde än ej uppvärmd ost, är det så?? /Student T4 Hej! Om vi börjar med att titta närmare på näringssammansättningen i ost kan vi konstatera att ost som livsmedel främst bidrar med mineralämnet kalcium och vitamin B12. Ost innehåller även protein och fett… Läs mer >>

Jodbrist?

torsdag, 24 september 2009

Hej! Går det att få i sig jod utan att äta joberikat salt? Varför är jod bra? Hej och tack för din fråga! Jod är ett mineralämne som har stor betydelse för sköldkörtelns hormonbildning. Dessa hormoner påverkar bland annat ämnesomsättningen. Jodbrist yttrar sig som struma, en kraftigt förstorad sköldkörtel. Detta sker när sköldkörteln försöker kompensera… Läs mer >>