Erik Hulander, leg dietist

Om Erik
Doktorerar på Göteborgs Universitet om kost vid reumatism.Tidigare arbetat som klinisk dietist i åtta år bland annat inom cancer, reumatism, hjärt-kärlsjukdomar, cystisk fibros, hjärt- och lungtransplantation och gastromedicin. Utöver detta haft intresse för energiomsättning och kört indirekt kalorimetrimätning och undervisat.Personligt intresse inom inflammation och kostens möjliga påverkan.

Utbildning
Pågående PhD-utbildning, Göteborgs universitet

Masterexamen i klinisk nutrition, Universitetet i Oslo.

Kandidatexamen i klinisk nutrition från Göteborgs universitet.

Utöver detta några extrakurser i idrottsnutrition, folkhälsonutrition, ett par PhD-kurser samt en termins utvalda kurser från nutritionistprogrammet på University of Newcastle i Australien. I Australien låg fokus på näringsvärdesanalys av livsmedel och functional foods / hälsopåståenden.

Högskoleingenjör inom inriktningen grafisk teknik och medieproduktion från Malmö högskola.

Artiklar
Vetenskapliga arbeten

Masterarbete på Universitetet i Oslo, Clinicaltrials ID NCT00433797  Projekt på tidigare arbetsplats, Clinicaltrials ID NCT01632072 Förstudie till ovan nämnda projekt, ej registrerad i Clinicaltrials och ej publicerad, presenterad på ESPEN 2011.Övrigt Kandidatuppsats, Göteborgs universitet år 2009


Artiklar på FrågaDietisten.se av Erik

Dietist/ernæringsfysiolog?

lördag, 18 juni 2011

Hej! Jag studerar till ernäringsfysiolog i Oslo på en privatskola och undrar lite över vilka möjligheter man har i Sverige? Man blir inte klinisk dietist av denna utbildning och man kan per idag inte söka in på mastern på universitet i Norge då de ej samarbetar med privata högskolor. Så då undrar jag vilka möjligheter… Läs mer >>

Ny skribent!

tisdag, 14 december 2010

Vi välkomnar varmt legitimerad dietist Iris Daniela Classon som ny skribent på FrågaDietisten.se! Iris driver en privatpraktik i centrala Göteborg där hon håller kurser, föreläsningar och tar emot patienter för individuella konsultationer. Hon har lång erfarenhet av träning och idrottsnutrition, är internationellt licensierad personlig tränare och har studerat naturmedicinsk nutritionsterapi i Australien.

Kolsyrat vatten = tomma kalorier?

onsdag, 01 december 2010

Hej! jo jag hörde via en Herbalife konsulent att kolsyrat vatten som man gjort hemma med vanligt kranvatten sen bara tillsatt kolsyra  inget annat, uppfattades som tomma kalorier av kroppen.Är det verkligen så? Jag undrar verkligen?? Hej, Kolsyrade drycker kan påverka hur maten fördelas i magsäcken och trycket mellan olika rum i början av matsmältningskanalen…. Läs mer >>

Tjock av kaffe latte?

måndag, 08 november 2010

Hej hej! Det har stått väldigt mycket den senaste tiden om att man blir tjock av kaffe latte och om att det innehåller så mycket kalorier osv. Är det nån skillnad när det gäller kaffe med mjölk? Jag tänker såhär: Jag har aldrig hört någon som säger att man blir tjock av mjölk. Så jag… Läs mer >>

Dietist i Norge?

onsdag, 06 oktober 2010

Jag läser till dietist och ser att några av er läser/jobbar i Norge. Hur är möjligheten att få jobb som dietist i Norge? Måste man läsa till något? Motsvarar dietistprogrammet som finns i Sverige ernäringsfysiologi som finns i Oslo? Och finns det motsvarade dietisttjänster på sjukhusen i Norge, som jobbar kliniskt? Tacksam för svar. Hej,… Läs mer >>

Tjock av Coca-Cola zero?

lördag, 02 oktober 2010

Hejsan har en snabb liten fråga ang cola zero, vilket jag kan läsa mig till så finns nästan inga kalorier i den läsken och inga andra ämnen iheller men min fråga är ju då att blir man tjock av denna produkt? Kan jag dricka dessa 11,5 L utan att mina mått rör sig överhuvudtaget? det… Läs mer >>

Ny skribent!

måndag, 20 september 2010

Vi välkomnar varmt Marcus Schober som ny skribent på FrågaDietisten.se! Marcus studerar på dietistprogrammet vid Göteborgs universitet och har ett år kvar till examen. På fritiden tränar och instruerar han i kampsporten Mixed Martial Arts (MMA).

Dags att ändra kostråd vid diabetes?

tisdag, 06 juli 2010

”En god följsamhet till en lågkolhydratkost ger en viktminskning och har en god effekt på HbA1c, men det är viktigt att patienterna är införstådda med att det gäller att hålla nere på kolhydraterna, säger Mette Axelsen” i ett uttalande till Dagens Medicin. Det är ljuvligt att en dietist uttrycker sig så klart i en fråga… Läs mer >>

Ny skribent!

fredag, 28 maj 2010

Vi välkomnar legitimerad dietist Elinor Medhammar som ny skribent på FrågaDietisten.se!
Elinor tog sin examen från Göteborgs universitet 2009 och har hunnit med praktiktjänst vid FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) i Rom samt en del extra kurser i bland annat idrotts- och folkhälsonutrition.

Vad är Thermacuts?

fredag, 07 maj 2010

Hej!  Jag undrar om det kan vara farligt för kroppen på något sätt att äta ”thermacuts”? Jag vet att det inte är det smartaste när man vill gå ne ri vikt men vill ändå testa. Vet inte vem man ska fråga, men dietisten känns mest rätt. Hej! Det är en intressant fråga du ställer. Jag… Läs mer >>

Ny kost vid typ 1-diabetes?

torsdag, 22 april 2010

När min hustru som fick diabetes typ 1 för 50 år sedan fram till i fjol käkat efter tallriksmodellen och hennes blodsocker gick mellan 2-20 och kunde rasa 10 enheter efter en 20 minuters promenad. Nu äter vi en ny kost sedan feb 2009. hennes blodsocker ligger mellan 4-8 och hon kan gå 40 minuter… Läs mer >>

Ny skribent!

onsdag, 21 april 2010

Vi välkomnar med glädje Nanna Mossberg som ny skribent. Nanna är legitimerad dietist med specialinriktning på födoämnesöverkänslighet och har tidigare bl a arbetat i många år med utredning av födoämnesöverkänslighet på Allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Numera är Nanna anställd på Fria som är Sveriges största glutenfria bageri där hon  främst arbetar med information och… Läs mer >>

Depression av processad mat?

torsdag, 12 november 2009

Jag heter Jonas Larsson och läser journalistlinjen på strömbäcks folkhögskola i Umeå. Jag har lite frågor som jag skulle vilja besvära dig med till en artikel jag ska skriva i skolan, hoppas det går för sig. Frågorna har uppkommit efter en artikel jag läste igår, den såg ut så här: Mat kan ge dig depression… Läs mer >>