Erik Hulander, leg dietist

Om Erik
Doktorerar på Göteborgs Universitet om kost vid reumatism.Tidigare arbetat som klinisk dietist i åtta år bland annat inom cancer, reumatism, hjärt-kärlsjukdomar, cystisk fibros, hjärt- och lungtransplantation och gastromedicin. Utöver detta haft intresse för energiomsättning och kört indirekt kalorimetrimätning och undervisat.Personligt intresse inom inflammation och kostens möjliga påverkan.

Utbildning
Pågående PhD-utbildning, Göteborgs universitet

Masterexamen i klinisk nutrition, Universitetet i Oslo.

Kandidatexamen i klinisk nutrition från Göteborgs universitet.

Utöver detta några extrakurser i idrottsnutrition, folkhälsonutrition, ett par PhD-kurser samt en termins utvalda kurser från nutritionistprogrammet på University of Newcastle i Australien. I Australien låg fokus på näringsvärdesanalys av livsmedel och functional foods / hälsopåståenden.

Högskoleingenjör inom inriktningen grafisk teknik och medieproduktion från Malmö högskola.

Artiklar
Vetenskapliga arbeten

Masterarbete på Universitetet i Oslo, Clinicaltrials ID NCT00433797  Projekt på tidigare arbetsplats, Clinicaltrials ID NCT01632072 Förstudie till ovan nämnda projekt, ej registrerad i Clinicaltrials och ej publicerad, presenterad på ESPEN 2011.Övrigt Kandidatuppsats, Göteborgs universitet år 2009


Artiklar på FrågaDietisten.se av Erik

Mat efter Gastric Bypass?

torsdag, 29 oktober 2009

Hej! För fyradagar sedan blev jag opererad för min övervikt med gastric bypass är rädd nu vad jag ska äta för att det ska räcka näringsmäsigt, har köpt b12 vit. vanliga vitaminer mineraler järn,bl.a.Ljungby lassaret erbjuder inte dietist ssk. så man känner sig som op.gjort hejdå! svårast är tre första veckor hur mycket och vad?… Läs mer >>

Bra mat vid ätstörning?

lördag, 05 september 2009

Hej Jag är en tjej som har en ätstörning och nu undrar jag hur jag på bästa sätt ska få i mig all näring jag behöver utan att gå upp i vikt.(jag har alltså fortfarande problem med min kropp men jag är nöjd över hur min kropp är nu)men vill ej gå upp i vikt…. Läs mer >>

Litteratur?

torsdag, 03 september 2009

Hej! Jag hoppas på att komma in på Dietistprogrammet i Uppsala som börjar nu i vår. Nu tänkte jag höra med dig om du har några tips på lite böcker som jag kan titta på. Det behöver inte nödvändigtvis vara fackliteratur, gärna något som sätter mig in i dietist världen. Jag kan inte skryta med… Läs mer >>

Mätt av mjölk?

söndag, 17 maj 2009

nu när jag läser din artikel om mjölk får mig att tänka på min kompis som dricker JÄTTE mkt mjölk. hon dricker mer mjölk än vad hon äter mat och hon är super smal. så jag undrar kan mjölk ge en sån mättnadkänsla så hon inte blir hunrig o vill ha mat? Ja, dricker man… Läs mer >>

Mjölk – lågt GI?

måndag, 11 maj 2009

Mjölk är bra naturlig föda, jag fick höra någonstans att mjölk skulle påverka blodsockret negativt?. Det måste ju vara helt galet. mjölk som har lågt GI och innehåller en massa naturliga essentiella näringsämnen! Hej, du ställer en relevant fråga, jag utgår från att frågan gäller friska individer.  Mjölk har ett lågt GI-värde, och många tar… Läs mer >>

Fet av frukt?

onsdag, 06 maj 2009

Jag har läst  i Expressen om en studie som säger att man blir fet av frukt, att man kan få diabetes och jag vet inte vad.. Vad ska man tro!? Hej, jag anar att det är debattartikeln av Överläkare Christer Enkvist i DN du syftar på, som fått utrymme även i Expressen,  Aftonbladet & SvD…. Läs mer >>

Varför ”döda djur” i kostcirkeln?

tisdag, 05 maj 2009

Hej, Varför lär man barn att det är så viktigt att äta från alla delar av kostcirkeln? Uppenbarligen går det alldeles utmärkt att må bra utan att äta något från ”döda djur-sektorn”, det går ju t.o.m. bra att avstå från ”mjölk & ägg-sektorn”?   //Henrik Hej Henrik, kul att du hittat till vår hemsida. Kostcirkeln är… Läs mer >>

Gener för att bli fet?

fredag, 01 maj 2009

Mina vänner äter alltid en massa kakor och godis, själv är jag väldigt noga, ändå lägger jag på mig massa kilon! Jag måste väl ha nedsatt ämnesomsättning?! Gener för att bli fet? Hej, du ställer en intressant fråga. Det finns flera mekanismer i kroppen som kontrollerar aptit och hunger, dessa styrs till viss del genetiskt…. Läs mer >>

Viktuppgång efter Gastric bypass?

lördag, 18 april 2009

Hej! För ett par år sedan blev jag opererad för min övervikt med gastric bypass. Jag har gått ner mycket sedan dess, men nu de senaste två åren har jag börjat gå upp i vikt. Varför går jag upp i vikt efter en sån här operation? Gastric bypass innebär att man opererar bort magsäcken, så… Läs mer >>

Kollaps efter träning och öl, varför?

fredag, 10 april 2009

En gång tränade jag spinning hårt och länge, jag drack inte så mycket. Efter det satte jag mig i bastun och tog några öl. Sen drog jag raka vägen till puben och tog en öl till. Plötsligt kände jag mig trött och yr. Jag fick hjälp ut ur puben men väl utanför blev jag så… Läs mer >>