Jenny van Odijk, leg dietist

Om Jenny
Jag är legitimerad dietist och har en doktorsexamen i Klinisk Nutrition vid Göteborgs Universitet. Mitt huvudområde är födoämnesallergi och min forskning har framförallt handlat om olika former av nötallergier. Jag har arbetat med utredning och behandling av födoämnesöverkänslighet på olika sätt de senaste 20 åren. Jag arbetar nu kombinerat som lärare på dietistprogrammet och som dietist på Allergimottagningen på Sahlgrenska Sjukhuset samt lite med allergiforskning.

Utbildning

Artiklar
Milk- and wheat protein drinks for double blind placebo controlled food challenge in adults: a simple tool for diagnosis. van Odijk J, Lindqvist HM. Clin Transl Allergy. 2019 Sep 18;9:46   High frequency of IgE sensitization towards kiwi seed storage proteins among peanut allergic individuals also reporting allergy to kiwi. van Odijk J, Sjölander S, Brostedt P, Borres MP, Englund H.Clin Mol Allergy. 2017 Nov 1;15:18.     Recognition pattern of kiwi seed storage proteins in kiwifruit-allergic children. Nilsson C, Brostedt P, Hidman J, van Odijk J, Borres MP, Sjölander S, Englund H. Pediatr Allergy Immunol. 2015 Dec;26(8):817-20   Use of a basophil activation test as a complementary diagnostic tool in the diagnosis of severe peanut allergy in adults. Rentzos G, Lundberg V, Lundqvist C, Rodrigues R, van Odijk J, Lundell AC, Pullerits T, Telemo E. Clin Transl Allergy. 2015 Jun 11;5:22.     Economic evaluation of a 100% whey-based partially hydrolyzed infant formula in the prevention of atopic dermatitis among Danish children. Iskedjian M, Haschke F, Farah B, van Odijk J, Berbari J, Spieldenner J. J Med Econ. 2012;15(2):394-408   Evaluation of IgE antibodies to recombinant peanut allergens in patients with reported reactions to peanut. Movérare R, Ahlstedt S, Bengtsson U, Borres MP, van Hage M, Poorafshar M, Sjölander S, Akerström J, van Odijk J. Int Arch Allergy Immunol. 2011;156(3):282-90     Peanut allergy: Clinical and immunologic differences among patients from 3 different geographic regions. Vereda A, van Hage M, Ahlstedt S, Ibañez MD, Cuesta-Herranz J, van Odijk J, Wickman M, Sampson HA. J Allergy Clin Immunol. 2011 Mar;127(3):603-7.     Do parents follow breastfeeding and weaning recommendations given by pediatric nurses? A study with emphasis on introduction of cow's milk protein in allergy risk families. Mikkelsen A, Rinné-Ljungqvist L, Borres MP, van Odijk J. J Pediatr Health Care. 2007 Jul-Aug;21(4):238-44.     Predictors and dietary consequences of frequent intake of high-sugar, low-nutrient foods in 1-year-old children participating in the ABIS study. Brekke HK, van Odijk J, Ludvigsson J. Br J Nutr. 2007 Jan;97(1):176-81.    Measurements of eosinophil activation before and after food challenges in adults with food hypersensitivity. van Odijk J, Peterson CG, Ahlstedt S, Bengtsson U, Borres MP, Hulthén L, Magnusson J, Hansson T. Int Arch Allergy Immunol. 2006;140(4):334-41   Breastfeeding and introduction of solid foods in Swedish infants: the All Babies in Southeast Sweden study. Brekke HK, Ludvigsson JF, van Odijk J, Ludvigsson J. Br J Nutr. 2005 Sep;94(3):377-82.    Double-blind placebo-controlled challenges for peanut allergy the efficiency of blinding procedures and the allergenic activity of peanut availability in the recipes. van Odijk J, Ahlstedt S, Bengtsson U, Borres MP, Hulthén L. Allergy. 2005 May;60(5):602-5.   Specific immunoglobulin E antibodies to peanut over time in relation to peanut intake, symptoms and age. van Odijk J, Bengtsson U, Borres MP, Hulthén L, Ahlstedt S. Pediatr Allergy Immunol. 2004 Oct;15(5):442-8.   Introduction of food during the infant's first year: a study with emphasis on introduction of gluten and of egg, fish and peanut in allergy-risk families. van Odijk J, Hulthén L, Ahlstedt S, Borres MP. Acta Paediatr. 2004 Apr;93(4):464-70.     Breastfeeding and allergic disease: a multidisciplinary review of the literature (1966-2001) on the mode of early feeding in infancy and its impact on later atopic manifestations. van Odijk J, Kull I, Borres MP, Brandtzaeg P, Edberg U, Hanson LA, Høst A, Kuitunen M, Olsen SF, Skerfving S, Sundell J, Wille S.Allergy. 2003 Sep;58(9):833-43. Review.   Specific IgE antibodies to peanut in western Sweden--has the occurrence of peanut allergy increased without an increase in consumption? van Odijk J, Ahlstedt S, Bengtsson U, Hulthén L, Borres MP. Allergy. 2001 Jun;56(6):573-7. Erratum in: Allergy 2001 Dec;56(12):1229.


Artiklar på FrågaDietisten.se av Jenny

Magproblem av paprika?

lördag, 26 oktober 2019

Jag får väldiga knipsmärtor och diarré när jag ätit paprika. Färsk är värst men även av tillagad paprika i exempelvis en gryta. Ibland fungerar lite paprika i en maträtt  och paprika pulver samt chili fungerar bra. Vad kan det vara med paprikan som jag reagerar på?   Hej.  Jag kan nog inte säga på rak… Läs mer >>

allergisk mot det mesta

fredag, 18 oktober 2019

hejsan! jag vet verkligen inte vad jag ska göra… Jo jag jobbar i skolkök och har fått en liten grabb som är allergisk mot: vetestärkelse, sojaprotein, torsk, mjölkprotein, nötter, E220, E224, ägg, gluten/laktos då med ju.. har du något bra tips på vad man kan göra för gröt och bröd till han? Även om de… Läs mer >>

Salicylsyra

onsdag, 16 oktober 2019

Hej. Jag har fått veta att jag är känslig mot salicylsyra och har läst mig till på nätet att det finna en kost för detta som kallas SABA. Finns det något dokument för vad denna kost innehåller samt vilken dietist i vilket län/stad arbetar med detta? Jag själv bor i Sörmland och här finns det… Läs mer >>

Fråga om gluten

fredag, 04 oktober 2019

Hej! Jag jobbar som kock i ett storkök. Min chef hade hade gjort en chili gryta med öl i. Han så att gluten kokar bort om man kokar tillräckligt länge (han hade i kanske 3 liter på 100).  Stämmer detta? Och hur är det då med t ex bechamel som du måste koka minst 20… Läs mer >>