Nanna Mossberg Rylander, leg dietist

Om Nanna
Legitimerad dietist med omfattande erfarenhet av födoämnesöverkänslighet. Arbetade 2001-2008  med utredning av födoämnesöverkänslighet på Astma- och allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Under 2008-2011 anställd på Fria som är Svergies största glutenfria bageri. Arbetade där främst med information och utbildning när det gäller celiaki och andra allergifrågor. 2012-2015 anställd vid Medi 3 som är ett privat sjukvårdsalternativ i Ålesund, Norge. 2016 tillbaka i Sverige, och jobbade då på Barn- och Ungdomsmedicinsk mottagning i Partille. Sedan oktober 2016 anställd på Sahlgrenska Univeristetssjukhuset, men jobbar inte längre med allergi eller annan födoämnesöverkänslighet. Eftersom det sker mycket inom detta område och jag omöjligt kan hålla mig uppdaterad om allt när jag inte längre jobbar med ämnet i fråga, kommer jag inte framöver att besvara frågor på Fråga Dietisten. Jag vill också uppmärksamma alla besökare att notera vilket år fråga och svar är publicerade, och att vara medveten om att nya rön kan göra att svaret är helt eller delvis inaktuellt. Hälsningar Nanna

Utbildning


  • Dietistprogrammet vid Göteborgs Universitet, 1993-1996.

  • Postgraduate Diploma in Health Science, La Trobe University, Australien, 1997.

  • Har läst extra universitetskurser i bl a "Allergi och annan överkänslighet hos barn och vuxna" och "Omvårdnad av patienter med allergi och annan överkänslighet" på Göteborgs Universitet.

Artiklar

  • Författare till broschyren "Glutenfri! Goda tips och råd för dig som lever med celiaki" Denna broschyr kan laddas ner här
  • Medförfattare till två kapitel i andra upplagan av "Förrädisk Föda -Om överkänslighet för mat och dryck", red Ulf Bengtsson & Nils E Eriksson, 2003 AstraZeneca Sverige AB.
  • Faktagranskat flera böcker/kokböcker med avseende på de delar som rör födoämnesöverkänslighet/matoverfølsomhet, bland annat
"Mat Special -recept och råd vid överkänslighet och allergi" av G Lindeberg & A Wesslén, "Mat för barn och deras föräldrar" av L Lindberg, "Eggande recept utan ägg" av U Carlstein, och "Gott utan gluten soja laktos vete mjölk ägg" av G Lindeberg & A Wesslén.   Övrigt


Artiklar på FrågaDietisten.se av Nanna

Allergi mot vete, havre och korn

onsdag, 05 februari 2014

Hej. Jag fick för ca 1,5år sedan reda på att jag är allergisk mot vete, havre och korn. Råg tål jag. Jag undrar om fullkornsrågmjöl kan innehålla tex. vete? I mina papper som jag fått på vad jag ska undvika står fullkornsmjöl men gäller det verkligen alla fullkornsmjöl? Bör jag inte kunna äta om det… Läs mer >>

Hur mycket gluten måste man äta innan provtagning för celiaki?

fredag, 17 januari 2014

Hej! Min son ska få göra ett blodprov för att se om det finns antikroppar mot gluten. Problemet är att vi har uteslutit gluten redan sedan några månader tillbaka och då kommer provet antagligen visa negativt även om det skulle kunna vara positivt. Min fråga är nu hur mycket och hur länge han måste äta… Läs mer >>

Histaminintolerans?

onsdag, 01 januari 2014

Hej! Jag har fått diagnosen histaminintolerant. Nu undrar jag vad jag kan äta? Tittar man på google så är det hur mycket som helst jag ska undvika. Jag får svullna ögonlock det kliar på kroppen, rinnande näsa, ögonen kliar och illamående när jag ätit något som kroppen inte vill ha. Ska jag börja med att… Läs mer >>

Nötallergi och sprit?

lördag, 28 december 2013

Hej! Om man nu har en typ av nötallergi kan man då dricka exempelvis rom med inslag/doft av mandel, nötter och så vidare ? Tack på förhand ! Mvh Riccardo Jag har aldrig hört talas om att någon nötallergiker har reagerat på en spritdryck med nötsmak, men kanske beror det på att nötallergiker för säkerhets… Läs mer >>

Hur stor skada ger gluten vid misstag?

tisdag, 17 december 2013

Hej! Hur stor och långvarig skada uppstår på tarmen om jag som glutenintolerant äter för mycket gluten vid enstaka tillfällen? T ex en bit smörgåstårta på kalas eller en lussekatt till jul… Har hört att bara en brödsmula kan fördärva tarmen för ett HALVÅR framåt, men det verkar osannolikt? Känner ingen skillnad alls om jag… Läs mer >>

Vete, jordnötter å sojabönor allergi, funkar råg och linfrö bröd?

måndag, 02 december 2013

Hej, jag har alla dessa allergier som jag nämnde ovan och undrar om det är ok att äta bröd som innehåller solros- och linfrön? Tack! Vid allergi mot vete, jordnötter och soja fungerar det fint att äta solrosfrön och linfrön. Om du klarar att äta råg är däremot inte lika säkert. Råg är ofta förorenat… Läs mer >>

Glutenintolerans och sojasås?

söndag, 01 december 2013

Hej! Jag har just sett att soya faktiskt innehåller vetemjöl, och då undrar jag: kan man marinera ett kött innan man tillagar det i en marinad som innehåller soya och äta det fast man är glutenintolerant? Eller “sitter” gluten kvar på köttet efter man har  tagit ur det ur marinaden och stekt det? (Jag pratar… Läs mer >>

Vågar man prova candlenut vid nötallergi?

måndag, 02 september 2013

Jag har en son (allergi: jordnöt 92*, Hasselnöt 2,5*, Cashew 1,8*, Mandel 0,63*) som befinner sig i Singapore för studier just nu. Han kommer att åka till Malaysia, Bali och Indonesien under ferier. Där använder man mycket candlenuts i matlagningen. Vi har fått fram att det är en “valnötsliknande sort”. Valnötter tål min son. Vilken… Läs mer >>

Viktförändring vid spannmålsallergi?

måndag, 01 juli 2013

Kan man gå upp i vikt vid spannmålsallergi? Hur reagerar kroppen när man lägger om dieten och utesluter spannmål i kosten? Vikt upp/nedgång? Ökad vätskemängd/svullnad? Tacksam för svar. Vid allergi mot spannmål måste man utesluta spannmål ur kosten för att undvika allergiska reaktioner. Allergiska reaktioner är stressande för kroppen med immunförsvaret aktiverat. Kroppen reagerar vanligtvis positivt… Läs mer >>

Fiskallergi som försvunnit?

måndag, 03 juni 2013

Hej, Sedan barnsben har jag varit extremt allergisk mot fisk & skaldjur. Jag fick stora utslag, liknande bölder fyllda med blod som kliade och kunde gå sönder.Jag har dock inte haft ett utslag på ca 4 år nu, har inga problem med att vara i närheten av fisk/skaldjur och har testat att dra bitar mot… Läs mer >>

Baljväxtallergi och tamarind?

söndag, 12 maj 2013

Jag fick nyligen reda på att jag är allergisk mot soja, ärtor, paprika och enligt testet även jordnötter. Jordnötter har jag aldrig reagerat på. Törs jag äta några jordnötter ibland om jag har Jext-sprutan i närheten? Min huvudfråga är dock om jag kan äta Tamarind? Den ser ju ut som en baljväxt, men är så… Läs mer >>

Sojaallergiker bör vanligtvis undvika sojasås

måndag, 29 april 2013

Kan man använda lite Guldsoja i maten om är sojaallergiker? Det är ju bara 1% äkta soja i Guldsoja, men mitt värde på allergiblodprovet var 91 så det kanske är dumt att chansa? Med vänlig hälsning, Anna   Hej Anna, Det stämmer att Guldsoja innehåller mindre sojaprotein jämfört med andra sojasåser. Men där finns troligtvis… Läs mer >>

Blir inte frisk trots glutenfri diet?

tisdag, 26 februari 2013

Hej! Vad kan det bero på att vi inte får ner glutenvärdena trots strikt glutenfri diet i tre år? Vi har ätit naturligt glutenfritt det senaste halvåret dvs tagit bort vetestärkelse, glukossirap, maltodextrin mm… Trots detta så får vi inte ner glutenvärdet??? Har ni hört om detta? Kan det vara ytterligare någon allergi? Mjölkprotein?Jag skulle… Läs mer >>