Nanna Mossberg Rylander, leg dietist

Om Nanna
Legitimerad dietist med omfattande erfarenhet av födoämnesöverkänslighet. Arbetade 2001-2008  med utredning av födoämnesöverkänslighet på Astma- och allergimottagningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Under 2008-2011 anställd på Fria som är Svergies största glutenfria bageri. Arbetade där främst med information och utbildning när det gäller celiaki och andra allergifrågor. 2012-2015 anställd vid Medi 3 som är ett privat sjukvårdsalternativ i Ålesund, Norge. 2016 tillbaka i Sverige, och jobbade då på Barn- och Ungdomsmedicinsk mottagning i Partille. Sedan oktober 2016 anställd på Sahlgrenska Univeristetssjukhuset, men jobbar inte längre med allergi eller annan födoämnesöverkänslighet. Eftersom det sker mycket inom detta område och jag omöjligt kan hålla mig uppdaterad om allt när jag inte längre jobbar med ämnet i fråga, kommer jag inte framöver att besvara frågor på Fråga Dietisten. Jag vill också uppmärksamma alla besökare att notera vilket år fråga och svar är publicerade, och att vara medveten om att nya rön kan göra att svaret är helt eller delvis inaktuellt. Hälsningar Nanna

Utbildning


  • Dietistprogrammet vid Göteborgs Universitet, 1993-1996.

  • Postgraduate Diploma in Health Science, La Trobe University, Australien, 1997.

  • Har läst extra universitetskurser i bl a "Allergi och annan överkänslighet hos barn och vuxna" och "Omvårdnad av patienter med allergi och annan överkänslighet" på Göteborgs Universitet.

Artiklar

  • Författare till broschyren "Glutenfri! Goda tips och råd för dig som lever med celiaki" Denna broschyr kan laddas ner här
  • Medförfattare till två kapitel i andra upplagan av "Förrädisk Föda -Om överkänslighet för mat och dryck", red Ulf Bengtsson & Nils E Eriksson, 2003 AstraZeneca Sverige AB.
  • Faktagranskat flera böcker/kokböcker med avseende på de delar som rör födoämnesöverkänslighet/matoverfølsomhet, bland annat
"Mat Special -recept och råd vid överkänslighet och allergi" av G Lindeberg & A Wesslén, "Mat för barn och deras föräldrar" av L Lindberg, "Eggande recept utan ägg" av U Carlstein, och "Gott utan gluten soja laktos vete mjölk ägg" av G Lindeberg & A Wesslén.   Övrigt


Artiklar på FrågaDietisten.se av Nanna

Allergisk reaktion på physalis?

onsdag, 06 februari 2013

Kan man få korsreaktion av physialis om man har besvärlig pollenallergi? Fick röda utbredda utslag i ansiktet, hade bla. ätit physialis. Jag får kraftiga nässelutslag av rå potatis. Tänkte på att physialis tillhör fam. potatisväxter. Det är inte säkert att din potatisallergi är en korsreaktion med björkpollen. Med tanke på att du får kraftiga nässelutslag… Läs mer >>

Alkohol vid spannmålsallergi?

lördag, 12 januari 2013

Hej, Jag har allergi mot korn, råg, vete, havre, dinkel, kamut, gluten. Kan ni hjälpa mig med vilka alkohol/spritsorter som inte är/innehåller detta ? Tack på förhand!   Hej! Rena spritsorter innehåller inte protein från de sädesslag du nämner. Så sådant som vodka, whiskey och brännvin som är gjorda på gluteninnehållande sädesslag går bra, eftersom… Läs mer >>

Hur mycket glutenfritt bröd är okej?

tisdag, 08 januari 2013

Hej! Jag är glutenintolerant, och äter mycket glutenfritt bröd, eller rättare sagt bröd med mycket låg glutenhalt, då t ex Frias och Sempers bröd baseras på vetestärkelse. Jag undrar hur mycket bröd jag kan äta på en dag utan att komma upp i ett glutenintag där min kropp tar skada. Ibland hör jag att man… Läs mer >>

Probiotika utan gluten?

fredag, 21 december 2012

Hej! Jag undrar om du känner om man kan få tag på glutenfri probiotika i Sverige, vilket märke isåfall och var? Tack på förhand, Malin   Hej Malin, På Apoteket finns en probiotika som heter Bifolac, den är fri från gluten. Det finns säkert flera probiotika som inte innehåller gluten, du kan alltid fråga Apotekspersonalen… Läs mer >>

Lämpligt att bli bagare när man har celiaki?

tisdag, 18 december 2012

Hejsan! Jag heter Sarah, och undrar om man kan fråga er saker gällande celiaki. Jag går normalt sett på gastrocenter, och känner att jag inte är “nöjd” med svaret jag fick hos min läkare där, han kanske har rätt men vill ändå kolla vidare på saken eftersom att det är mig så varmt om hjärtat,… Läs mer >>

Blodprov för statuskoll vid celiaki?

tisdag, 18 december 2012

Hej Nanna! Min fråga är inte direkt kostrelaterad, men jag hoppas att du med din kunskap om gluten kan svara på den ändå… Jag har precis blivit diagnostiserad med celiaki, och grunden till diagnosen är en gastroskopi. Jag är precis i startfasen till att gå över till en glutenfri kost, men har en fundering jag… Läs mer >>

Introduktion av gluten till spädbarn med ökad risk för celiaki?

måndag, 17 december 2012

Hej! Jag har själv glutenintolerans och har det i släkten, planerar nu för att bli gravid. Förstår att mina barn löper något större risk att få det, min fråga är om det finns något som man kan göra för att förebygga detta? Finns det någon forskning som säger något om att förebygga? Amma längre? Undvika… Läs mer >>

Animaliskt protein av nöt

måndag, 26 november 2012

Hejsan, Jag undrar vad menas med animaliskt protein av nöt? Är det nån slags nöt eller? För jag tål ej nötter.   Hej, Animaliskt protein av nöt betyder protein av nötkreatur och har alltså inget med nötter att göra. När det gäller allergi är det bara de som är allergiska mot nötkött som måste undvika… Läs mer >>

Celiaki och graviditet?

fredag, 23 november 2012

Hej! Jag planerar för att bli gravid, vi pratar om att åka på en resa i början av året. Jag är glutenintolerant och känslig, är normalt sätt mycket nogrann med min kost men på en resa utomlands är det stor risk att de blir fel ibland, min fråga är om det är extra farligt att få… Läs mer >>

Allergisk matstrupe?

fredag, 16 november 2012

Hej! Vår elvaårige son har sedan sex veckor tillbaka haft ont i magen och mår jätteilla. Han har även jätteont långt ner i halsen – säger att det känns som om han har slem där. Magontet är där konstant liksom illamåendet. Vid fysisk ansträngnning (det räcker med en promenad), så ökar illamåendet och magontet. Han… Läs mer >>

Kan man tåla getmjölk vid komjölksallergi?

fredag, 09 november 2012

Hej! Jag undrar om man kan äta mjölkprodukter från t ex get även om man är allergisk mot komjölksprotein? Tacksam Mamma. Hej, Mjölkprotein i mjölk från olika djur är relativt lika varandra. Vanligtvis tål inte komjölksproteinallergiker mjölk från t ex get eller får. Undantag förekommer. Men beroende på symptomens svårighetsgrad så är detta något man… Läs mer >>

Kan man äta vetegräs om man är veteallergisk?

onsdag, 31 oktober 2012

Hej, Jag är allergisk mot bl.a. vete, råg, korn, havre, gluten etc. Men jag undrar om jag då per automatik är allergisk mot vetegräs, råggräs, korngräs, havregräs också? Alltså, innehåller dessa “gräs”-sorter även respektive protein? Tacksam för svar, Pontus Hej Pontus, Detta är en fråga som jag har funderat mycket på. Alla uppgifter jag har… Läs mer >>

En del nötallergiker tål upphettade nötter

torsdag, 13 september 2012

Hej jag har en fråga. Om jag smälter choklad med spår av nötter skulle jag kunna äta det då? Blev nämligen allvarligt allergisk mot alla sortes nötter när jag var 7,5 år. Kan idag inte äta någon choklad alls som innehåller spår av nötter. Tacksam för svar! MVH Sarha   Hej Sarha, Jag vill börja med att… Läs mer >>